Parteneriatul dintre Rusia și China este „la un nivel niciodată atins” dar nu se îndreaptă împotriva nici unei alte țări, se arată în declarația comună dată de președinții Vladimir Putin și Xi Jinping.
Președintele chinez Xi Jinping și-a încheiat vizita oficială de trei zile în Rusia, gândită să cimenteze „cooperarea strategică” între Beijing și Moscova și să semnaleze că Rusia și președintele Vladimir Putin nu sunt izolați pe scena internațională, la mai bine de un an de la lansarea invaziei din Ucraina.
A fost prima vizită a lui Xi în Rusia în ultimii patru ani și a venit la numai două zile după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin, pentru crime de război comise prin deportarea în Rusia a multor copii din Ucraina.
Putin a calificat discuțiile cu omologul chinez drept „reușite și constructive”, în timp ce Xi a spus că unul dintre acordurile semnate de cei doi lideri aduce relațiile bilaterale într-o „nouă eră” a cooperării.
„Am semnat o declarație privind aprofundarea parteneriatului strategic și a legăturilor bilaterale care intră într-o nouă eră”, a spus Xi în urma discuțiilor cu Putin din 21 martie menite să cimenteze parteneriatul „fără limite”, pe care cei doi lideri l-au anunțat cu doar câteva săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina în februarie 2022.
Despre războiul din Ucraina, Xi a spus că Beijingul sprijină o rezoluție diplomatică a conflictului.
China și războiul din Ucraina
„Suntem ghidați de principiile Națiunilor Unite... și promovăm o reglementare pașnică” a conflictului din Ucraina, a spus Xi. „Suntem întotdeauna pentru pace și dialog”, a adăugat el, reiterând „poziția neutră” a Chinei față de Ucraina.
O poziție etichetată de mulți analiști occidentali drept „neutralitate pro-rusă”, ceea ce înseamnă că Beijing-ul nu condamnă deschis invazia Rusiei în Ucraina, sprijină diplomatic și economic Rusia dar nu și direct, cum ar fi cu livrări de arme.
China a schițat un proiect de acord de pace în 12 puncte, primit cu mult scepticism de țările occidentale, pentru că reflectă multe din punctele de vedere ale Moscovei. Inițial, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că propunerea chineză ar putea fi discutată, dar Kievul nu va renunța la revendicarea de a-și restabili integritatea teritorială în granițele din 1991 (ceea ce include și peninsula Crimeea).
Privire de la Washington
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a respins eforturile de mediere ale lui Xi, declarând că China nu are o poziție imparțială cu privire la război.
Kirby le-a mai spus reporterilor de la Casa Albă că nimic din ceea ce a ieșit din întâlnirea Xi-Putin nu a indicat că războiul se va termina în curând.
În opinia lui Kirby, este evident că Putin încearcă să convingă China să-i livreze arme și muniții. „Din ce face domnul Putin... se vede că are probleme legate de resurse” și că încearcă să le depășească, a spus Kirby.
Kirby a adăugat că unul dintre motivele pentru care Statele Unite se opune încetării focului în acest moment este că i-ar da timp lui Putin să rezolve eventual problema resurselor.
Nu există nicio dovadă că China ar fi acceptat să livreze Rusiei arme letale, a declarat pe de altă parte secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, pe 21 martie, la Bruxelles. Țările occidentale au avertizat China că riscă sancțiuni economice severe dacă sprijină militar Rusia.
Este China partenerul care domină?
În timpul vizitei, Xi a adus un omagiu „discuțiilor constructive” pe care le-a purtat cu Putin, referindu-se la extinderea cooperării comerciale și economice cu Rusia, inclusiv la exportul mai multor produse electronice chinezești.
Putin a spus că Rusia își va mări livrările de gaze spre China, se planifică și construirea unui nou gazoduct. Cele două țări își vor extinde și cooperarea în domeniul infrastructurii, prin construirea de noi drumuri și poduri.
Declarația comună dată publicității de cei doi președinți subliniază că parteneriatul strategic, în plină dezvoltare, dintre cele două țări a atins cel mai înalt nivel vreodată. Se precizează totodată că acest parteneriat nu este îndreptat împotriva nici unei alte țări și nici nu constituie o „alianță militaro-politică”.
Relațiile dintre Rusia și China „nu constituie un bloc, nu au un caracter de confruntare și nu sunt îndreptate împotriva țărilor terțe”, se arată în comunicatul comun.
Pavel Prianikov, un blogger rus de succes, este citat de The Guardian cu aprecierea că „din primele minute ale întâlnirii a părut că Xi se simte la comandă”.
Deși vizita lui Xi vine într-un moment în care dependența Rusiei de China a crescut mult – diplomatic dar mai ales economic, pe fundalul războiului din Ucraina și al sancțiunilor internaționale - comentatorii apropiați de Kremlin s-au grăbit să sublinieze că întâlnirea a fost între doi egali.
„Rusia și China sunt parteneri egali și aproape aliați”, a spus Serghei Markov, fost consilier la Kremlin și comentator politic.
„Prin urmare, dacă citiți comentarii că China ar domina Rusia, să știți că aceasta este răstălmăcirea Occidentului.”