Președintele rus Vladimir Putin a semnat amendamentul la legea „agenților străini” prin care acest calificativ poate fi dat acum și jurnaliștilor care lucrează pentru instituții media, considerate „agenți străini”. Legea „agenților străini” se referă la instituții media dar și organizații neguvernamentale care primesc finanțare din afară țării și a fost criticată vehement pentru că limitează libertatea de expresie iar în cazul mass media, accesul la o pluralitate de surse și schimbul liber de idei.
Prin extinderea legii, autoritățile ruse sunt acum libere să ceară și jurnaliștilor care lucrează pentru instituții media cu finanțare externă sau sunt plătiți din exterior, să se identifice drept „agenți străini”. Iar dacă o instituție media finanțată din afară publică ceva ce violează legislația rusă, autoritățile au dreptul să le „blocheze sau închidă”, a precizat agenția TASS.
Inițial legea viza ONG-urile și a fost adoptată în 2012, după ce Rusia trecuse prin cele mai mare val de proteste, provocat de revenirea la Kremlin, în acel an, a președintelui Vladimir Putin. Președintele a acuzat atunci Occidentul de amestec în treburile interne ale Rusiei.
Reacționând la extinderea legii agenților străini, președintele postului nostru de radio Europa Liberă/Libertatea, Jamie Fly a declarat pe 21 noiembrie că legea „încalcă sfera privată a jurnaliștilor” și reamintește de „cele mai negre timpuri din trecutul Rusiei”. Radio Europa Liberă/Libertatea sau RFE/RL, finanțat de Congresul american, transmite spre toate fostele republici sovietice iar în cele mai multe are birouri și o rețea extinsă de corespondenți.
Moscova a replicat că legea nu este decât un răspuns unu-la -un la legea americană prin care RT, acuzat de propaganda, a fost obligat să se înregistreze în baza legii americane a agenților străini. Postul de televiziune rusesc funcționează fără nici o barieră în Statele Unite dar trebuie să-și facă publice finanțele iar corespondenții RT și-au pierdut acreditarea în Congres.
RT se compară însă cu BBC și Deutsche Welle, posturi internaționale care nu trebuie să se înregistreze ca agenți străini dar care nici nu au fost acuzate de serviciile americane de informații de implicare directă în campania dusă de Rusia pentru a influența alegerile prezidențiale din 2016.