Linkuri accesibilitate

Rusia: percheziții și rețineri la sediul unei companii de securitate cibernetică


Ilia Sașkov, șeful companiei Group IB

Agenți de securitate ruși întreprins un raid la birourile de la Moscova ale Grupului IB, o companie rusă lideră în domeniul securității cibernetice, cunoscută pentru activitatea sa de depistare a hackerilor și combaterea furtului și a fraudelor informatice.

Fondatorul și directorul executiv al companiei, Ilia Sașkov, a fost reținut sub acuzația de trădare de stat și a fost dispusă arestarea sa preventivă timp de două luni, potrivit presei rusești, care a citat un tribunal din Moscova.

Group-IB a confirmat postului nostru că biroul companiei a fost percheziționat ieri și a spus că agenți de securitate au fost la sediul companiei timp de câteva ore.

Motivul descinderii nu a fost clar, a spus compania.

Canalul de știri RTVI a relatat că reporterii săi au văzut ofițeri în civil care transportau cutii și alte obiecte la o dubă în fața biroului Group-IB, pe 28 septembrie.

Nici Ministerul de Interne și nici principala agenție rusă de securitate, FSB, nu au făcut nicio declarație publică imediată despre caz.

Serviciul de presă al Judecătoriei Lefortovo din Moscova, despre care relatarile presei ruse susțin că ar fi dispus arestarea preventivă pentru Sașkov, nu a răspuns la întrebărilor presei adresate prin email.

Într-o declarație ulterioară emisă de Group-IB, compania a studiat acuzațiile depuse împotriva lui Sașkov și a anunțat că cofondatorul companiei, Dmitri Volkov, va prelua conducerea ei.

„Echipa Group-IB este încrezătoare în inocența directorului executiv al companiei și integrității sale comerciale”, se arata în declarația companiei.

Group-IB a fost fondat în 2003, s-a dezvoltat în ultimul deceniu deoarece infracțiunile cibernetice au crescut la nivel global - precum și cererea pentru companii și consultanți capabili să le împiedice și să lupte împotriva lor.

Pe lângă Moscova, compania are acum sedii în Singapore, Londra, New York și Dubai.

Deși detaliile cazului nu au fost imediat clare, faptul că presa a relatat că Sașkov se confruntă cu acuzații de trădare de stat a fost un semnal al potențialelor sale probleme juridice majore .

În ultimii ani, autoritățile ruse au adus acuzații de trădare de stat împotriva directorilor executivi din sectorul privat, precum și ofițerilor de informații ruși implicați în investigații majore de securitate cibernetică.

FSB în sine a fost implicat într-un scandal în 2016, implicând ofițeri din unitatea de securitate cibernetică a serviciului.

Pentru unii experți, raidul asupra Grupului IB și acuzațiile de trădare cu care se confruntă Sașkov au fost un șoc.

Andrei Soldatov, expert de lungă durată în domeniul serviciilor de securitate rusești și al criminalității informatice, a menționat că, în ultimele luni, au fost declarații pozitive emise la Moscova și Washington cu privire la reînnoirea cooperării în domeniul criminalităților informatice, în special în ceea ce privește atacurile ransomware. Arestarea lui Sașkov a pus sub semnul întrebării acest lucru, a spus el.

Toate aceste discuții despre o posibilă cooperare internațională în investigațiile privind criminalitatea informatică pe care le-am auzit încă din primăvară și începutul atacurilor ransomware - tot acest optimism că această cooperare cu rușii este de fapt posibilă - pare a fi complet deplasată”, a spus Soldatov pentru RFE / RL.

Grupul-IB spune că clienții săi includ acum mari corporații rusești și companii străine, compania colaborînd și cu agențiile rusești de aplicare a legii și de securitate în investigații cibernetice.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG