Linkuri accesibilitate

Rusia a atacat Ucraina | Kievul în regim de apărare

  • Secretarul de stat american Antony Blinken i-a spus președintei Maia Sandu că Statele Unite sprijină în continuare suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.
  • NATO va desfășura în premieră elemente ale forței sale de reacție rapidă în țările membre din Europa de Est. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus vineri după summitul Alianței că Statele Unite și alte țări membre vor continua să livreze arme Ucrainei, inclusiv sisteme de apărare aeriană.
  • Uniunea Europeană a hotărât să înghețe activelele europene ale președintelui rus Vladimir Putin și ale ministrului de externe Serghei Lavrov.
  • Consiliul Europei a decis vineri suspendarea Rusiei din această organizație.
  • Kievul s-a pregătit pentru un atac iminent al forțelor rusești vineri, 25 februarie, când trupele invadatoare au ajuns la periferia capitalei, iar ministerul ucrainean al apărării le-a spus locuitorilor să confecționeze cocteiluri Molotov pentru a ajuta armata să-i „neutralizeze” pe atacatorii ruși.
  • Maia Sandu a declarat că în R.Moldova au intrat peste 16.000 de oameni nevoiți să-și părăsească țara. „Ca oameni, astăzi trebuie să fim cu toții solidari cu ucrainenii”, a spus șefa statului moldovean.
  • Parlamentul de la Chișinău a declarat starea de urgență pe întregul teritoriu al Republicii Moldova pentru 60 de zile.
16:33 25.2.2022

La Consiliul Europei de la Strasbourg are loc reuniunea de urgență a conducerii Adunării Parlamentare și Comitetul de Miniștri. Potrivit președintetui APCE, Tiny Kox (Partidul Socialist, Olanda) până la finalul acestei zile se va lua decizia dacă va fi sau nu activat articolul 8 din Statutul Consiliului Europei. Potrivit acestuia, „orice membru al Consiliului Europei care a încălcat grav articolul 3 poate fi suspendat din drepturile sale de reprezentare și i se poate solicita să se retragă în temeiul articolului 7. Dacă acest membru nu respectă această solicitare, comitetul poate decide unilateral încetarea calității de membru al Consiliului de la data stabilită de comitet.”

Ieri, la finalul unei reuniuni extraordinare care a reunit reprezentanții celor 47 de state membre ale Consiliului Europei, Comitetul de Miniștri „a condamnat în cei mai fermi termeni atacul armat asupra Ucrainei al Federației Ruse, cu încălcarea dreptului internațional” și a decis să examineze fără întârziere și în strânsă coordonare cu Adunarea Parlamentară și Secretarul General, măsurile care trebuie luate ca răspuns la încălcarea gravă de către Federația Rusă a obligațiilor sale statutare ca stat membru al Consiliului Europei.”

De asemenea, Comitetul de Miniștri „a condamnat recunoașterea de către Federația Rusă a regiunilor ucrainene Donețk și Lugansk ca entități independente și și-a reiterat angajamentul neclintit față de independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”.

„Îndemnăm Federația Rusă să își înceteze imediat și necondiționat operațiunile militare în Ucraina”, a spus astăzi într-o conferință de presă președintele APCE.

16:52 25.2.2022

Kievul s-a pregătit pentru un atac iminent al forțelor rusești vineri, 25 februarie, când trupele invadatoare au ajuns la periferia capitalei, iar ministerul ucrainean al apărării le-a spus locuitorilor să confecționeze cocteiluri Molotov pentru a ajuta armata să „neutralizeze” atacatorii ruși.

Pe frontul diplomatic, surse citate de mai multe medii de informare au declarat că Uniunea Europeană pregătește sancțiuni personale împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a ministrului său de externe, Serghei Lavrov, care ar include înghețarea activelor lor în străinătate. Mai multe AICI.

20:00 25.2.2022

Președintele rus Vladimir Putin i-a îndemnat pe militarii ucraineni să dea o lovitură de stat și să preia puterea de la Kiev. Putin a spus că Moscovei i-ar fi mai ușor să negocieze pacea cu armata, decât cu actuala guvernare aleasă legitim.

Declarația a fost făcută în cea de-a doua zi a invaziei militare la scară largă a Rusiei în Ucraina. Rusia, concentrând cel puțin 150.000 de soldați în apropierea frontierei ucrainene, a lansat o ofensivă din nordul, estul și sudul Ucrainei. Mai multe orașe mici au fost cucerite, lupte au început și în suburbiile Kievului.

20:16 25.2.2022

Uniunea Europeană a hotărât să înghețe activele președintelui rus Vladimir Putin și ale ministrului de externe Serghei Lavrov. Activele deținute de Putin și Lavrov vor fi blocate, ca parte a unui consistent pachet de sancțiuni convenit la o reuniune de urgență a liderilor UE din 25 februarie.

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și ministrul său de Externe, Serghei Lavrov
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și ministrul său de Externe, Serghei Lavrov

Miniștrii de externe ai UE au adoptat noile sancțiuni ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia. Nu este clar cât de grav vor fi afectați cei doi de aceste măsuri sau dacă nu vor fi, în principal, simbolice. Ministrul de externe leton, Edgars Rinkevics, a declarat că miniștrii de externe ai UE „au adoptat cel de-al doilea pachet de sancțiuni” și a adăugat că „înghețarea activelor îi include pe președintele Rusiei și pe ministrul său de externe”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG