Linkuri accesibilitate

Rusia și rebelii Houthi din Yemen, uniți în ura față de Occident


Susținători ai rebelilor Houthi la un miting din Sanaa, capitala Yemen, controlată de rebeli (fotografie de arhivă).
Susținători ai rebelilor Houthi la un miting din Sanaa, capitala Yemen, controlată de rebeli (fotografie de arhivă).

Rebelii Houthi din Yemen au atacat timp de un an transportul maritim internațional și au tras asupra forțelor navale americane din Marea Roșie.

Atacurile cu rachete și drone ale rebelilor Houthi au perturbat o rută comercială globală cheie și au declanșat represalii din partea Statelor Unite și a Marii Britanii.

Acum, relatările presei americane sugerează că Rusia i-a ajutat pe rebeli să-și aleagă țintele – majoritatea fiind nave comerciale deținute sau operate de companii occidentale sau nave care se îndreptau spre sau veneau din Israel.

Experții spun că Rusia își extinde cooperarea cu rebelii Houthi, o organizație desemnată de SUA drept teroristă, care este susținută de Iran, inclusiv prin schimbul de informații.

Moscova ar putea chiar să le livreze rebelilor arme avansate ca răspuns la relaxarea de către Washington a restricțiilor privind utilizarea de către Ucraina a armelor furnizate de SUA.

„Asta transmite un mesaj Statelor Unite că Rusia i-ar putea face viața foarte grea, dacă dorește acest lucru, și este o amenințare, nu atât de voalată, care ar putea fi interpretată ca represalii pentru asistența acordată de Washington Ucrainei”, spune Colin Clarke, director de politici și cercetare în cadrul firmei de consultanță în domeniul informațiilor Soufan Group din New York.

Dușmanul dușmanului meu

Rebelii Houthi au declarat că atacurile lor asupra țintelor occidentale și israeliene din Marea Roșie sunt un răspuns la războiul devastator al Israelului în Fâșia Gaza, care durează de mai bine de un an.

Rebelii au amenințat că își vor continua atacurile cu rachete și drone asupra Israelului, până când se va ajunge la o încetare a focului în enclava palestiniană.

Războiul din Gaza a pus față în față Israelul și așa-numita „axă a rezistenței” a Iranului, o rețea neunitară de actori statali și non-statali care include rebelii Houthi, Hamas, Hezbollah și miliții șiite din Irak și Siria.

Experții spun că sprijinul Rusiei pentru rebeli este pe aceiași linie cu discursul Kremlinului privind opoziția față de Occident și consolidarea grupurilor armate anti-occidentale la nivel global.

„Kremlinul este interesat să aibă prieteni care pot pune la încercare nervii dușmanilor Moscovei în Marea Roșie sau oriunde în Orientul Mijlociu”, spune pentru Current Time Ruslan Suleymanov, academician și expert în studii orientale.

Rusia dorește, adaugă el, și să fie văzută că sprijină orice grup care „se ridică împotriva Occidentului”.

Incendiile la bordul petrolierului Sounion, în Marea Roșie, după ce a fost lovit de rebelii Houthi, pe 25 august 2024.
Incendiile la bordul petrolierului Sounion, în Marea Roșie, după ce a fost lovit de rebelii Houthi, pe 25 august 2024.

Relatările din presa americană și informațiile din ultimele luni sugerează că Rusia furnizează informații, inclusiv date din satelit, către rebelii Houthi pentru a ataca navele comerciale din Marea Roșie.

Încă din luna iulie, presa a vorbit despre faptul că Kremlinul a amenințat chiar că va transfera rachete anti-navă către rebelii Houthi, dar că Statele Unite și Arabia Saudită ar fi descurajat Rusia.

Experții spun că acest lucru s-ar putea schimba după ce, pe 17 noiembrie, Washingtonul ar fi permis Ucrainei să folosească sistemul de rachete tactice cu rază mai lungă de acțiune al armatei SUA (ATACMS) pentru a lovi în interiorul Rusiei.

„Faptul că Rusia a luat în calcul înarmarea rebelilor Houthi a fost direct legată de ceea ce [președintele rus] Vladimir Putin percepe ca o escaladare a SUA împotriva Rusiei prin slăbirea progresivă a restricțiilor privind utilizarea de către Ucraina a armamentului furnizat de SUA”, afirmă Kenneth Katzman, fost analist principal pentru Orientul Mijlociu în cadrul Congresului SUA.

Pe lângă perturbarea transportului maritim în Marea Roșie, se pare că Rusia se folosește de rebeli pentru a recruta luptători din Yemen care să se alăture războiului împotriva Ucrainei. Moscova se asigură, de asemenea, că navele rusești pot tranzita în siguranță Marea Roșie.

Rebelii Houthi au preluat controlul asupra coastei de nord-vest a Yemenului și a Mării Roșii de la izbucnirea războiului civil devastator din această țară, în 2014.

Avantaj pentru rebelii Houthi

Experții spun că rebelii Houthi au de câștigat prin extinderea relațiilor lor cu Rusia.

Clarke – de la Soufan Group – spune că informațiile rusești îi ajută pe rebeli să țintească mai precis navele occidentale din Marea Roșie. De asemenea, afirmă el, rebelii Houthi nu sunt o „bandă incontrolabilă de teroriști”.

„Dimpotrivă, ei sunt un actor rațional, o organizație foarte capabilă care devine un actor și mai important în Orientul Mijlociu și care face acest lucru prin mijloace neconvenționale”, adaugă Clarke.

Președintele rus Vladimir Putin (stânga) se întâlnește cu liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, la Teheran, în noiembrie 2017.
Președintele rus Vladimir Putin (stânga) se întâlnește cu liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, la Teheran, în noiembrie 2017.

Iranul este principalul susținător militar al rebelilor Houthi, furnizându-le tehnologie militară și componente de rachete, potrivit serviciilor de informații americane.

Experții spun că rebelii ar beneficia semnificativ de tehnologia rachetelor rusești, despre care Katzman spune că este „mult mai precisă și mai eficientă” decât armele furnizate de Teheran.

Acest lucru ar putea reduce dependența grupului de Iran, un aliat al Rusiei.

„Armamentul rusesc ar putea chiar permite rebelilor Houthi să lovească cu succes nave de război americane și ale coaliției, ceea ce ar putea escalada enorm conflictul din Marea Roșie, dacă ei ar lovi efectiv o navă militară americană”, declară Katzman.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG