„Acest atac, dacă va fi confirmat, ar demonstra încă o dată disprețul armatei ruse față de civili și restricțiile legale internaționale ale războiului”, a declarat Ida Sawyer, director al departamentului criză și conflict la HRW, într-un comunicat emis pe 4 august.
Reprezentanții HRW au vorbit cu persoanele care se aflau la fața locului și cu un expert în muniții explozive care a analizat rămășițele armei folosite în atac, precum și cu medicii care au îngrijit victimele. De asemenea, organizația a analizat și verificat 32 de fotografii și videoclipuri postate online care au fost făcute în timpul și după atac.
HRW a folosit aceste dovezi pentru a determina că atacul a fost efectuat cu o rachetă cu muniție cu dispersie Smerch care conținea „submuniții cu fragmentare”. Potrivit organizației, atacul ar trebui investigat ca o crimă de război.
Agresiunea de la Liman a avut loc la o zi după ce Statele Unite au declarat că vor începe să trimită muniții cu dispersie în Ucraina. Președintele american Joe Biden a spus atunci că a fost o decizie dificilă să aprobe armele, dar el crede că Kievul are nevoie de ele pentru a împiedica forțele ruse să oprească contraofensiva ucraineană.
HRW a subliniat, de asemenea, că există convenție internațională care interzice utilizarea munițiilor cu dispersie. Acordul, care a intrat în vigoare în 2010, a fost implementat de peste 100 de țări, dar nu și de Statele Unite, Ucraina sau Rusia.
Rusia a declarat că nu a folosit muniții cu dispersie în Ucraina. HRW a spus că, în ciuda acestor afirmații, lista atacurilor ucigașe cu astfel de arme din Rusia crește.
Sawyer a spus că atât Rusia, cât și Ucraina ar trebui să înceteze utilizarea munițiilor cu dispersie „întrucât aceste arme pun în pericol viețile civililor astăzi și vor face acest lucru în anii următori”.