Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina: ziua 36 | Ucraina nu crede promisiunile Rusiei


La Mariupol, 30 martie 2022.
La Mariupol, 30 martie 2022.

Acest briefing al Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ripostei date de ucraineni, suferințele la care sunt supuși civilii și reacția Occidentului.

Ultimele evoluții militare:

  • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că Rusia nu își retrage trupele, așa cum a anunțat că va face, ci le repoziționează.
  • Kievul a anunțat că un convoi de 45 de autobuze se îndreaptă spre orașul asediat Mariupol, în încercarea de a evacua civilii prinși în capcana luptelor.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că Ucraina nu crede nici măcar „o singură frază frumoasă” din partea Rusiei și se pregătește pentru continuarea luptelor în est.
  • Organizația Națiunilor Unite afirmă că peste 4 milioane de ucraineni și-au părăsit acum țara pentru a fugi de invazia neprovocată a Rusiei și că multe dintre aceste cazuri ar putea constitui crime de război.
  • Avocatul Poporului din Ucraina susține că artileria rusă ar fi lovit clădirea Crucii Roșii din orașul asediat Mariupol.
  • Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) spune că economiile Rusiei și Ucrainei se vor contracta cu 10% și, respectiv, 20% în acest an, deoarece războiul dintre cele două țări provoacă „cel mai mare șoc comercial” din ultima jumătate de secol.
  • Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a respins cererea postului de știri rus controlat de stat RT de a reveni asupra deciziei de a suspenda activitatea și transmisiunile departamentului în limba franceză, după ce Rusia a atacat Ucraina.
  • Gigantul de electronice sud-coreean LG a șters aplicațiile pentru Current Time TV în Rusia și Belarus de pe televizoarele sale Smart TV, susținând că se supune unei directivi a agenției ruse de reglementare a mass-media Roskomnadzor.
  • Soprana rusă Anna Netrebko s-a distanțat de președintele Vladimir Putin și a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia. Ea subliniază că regretă că acțiunile sau declarațiile ei din trecut „ar fi putut fi interpretate greșit”.

Zelenski: Nu vom ceda nimic

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că nu are încredere în promisiunile Rusiei de a-și reduce activitatea militară în Ucraina, afirmând că armata rusă se regrupează pentru a lovi Donbasul.

„Nu credem pe nimeni, nici măcar o singură propoziție frumoasă”, a spus Zelenski într-un nou mesaj video către concetățeni la finalul zilei de 30 martie și a adăugat: „Nu vom ceda nimic. Vom lupta pentru fiecare metru al teritoriului nostru”.

Ceva mai devreme, Zelenski și președintele american Joe Biden au discutat la telefon despre ajutoarele militare, umanitare și financiare pentru Ucraina și un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Mai multe amănunte AICI.

Victoria Nuland: Pentru negocieri serioase, Rusia trebuie să înceteze focul în Ucraina

Statele Unite sprijină decizia Ucrainei de a se așeza la masa negocierilor cu Rusia în ciuda unor cereri rusești „absolut inacceptabile”, dar Rusia trebuie să accepte o încetare a focului deplină ca negocierile să poată „deveni serioase”, a declarat Victoria Nuland, subsecretar de stat pentru afaceri politice într-un interviu cu televiziunea Current Time.

Victoria Nuland: Rușii nu au înțeles încă bine cât de tare este armata ucraineană
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:10 0:00

„Soluțiile diplomatice în conflicte ar trebui, în general, să vină după un acord de încetare a focului, nu în mijlocul luptelor. Iar rușii nu au dorit deloc o încetare completă a focului, așa încât negocierilor să poată deveni serioase”, a spus diplomata americană cu o vastă experiență în afacerile Rusiei și Europei de Est.Mai mult, AICI.

NATO și „Domul de fier” israelian al Germaniei

„Germania ia măsuri.” După ce și-a mărit bugetul militar și a început sa trimită arme în Ucraina, încălcând o veche politică ce data de la al Doilea Război Mondial, Germania ia acum în considerare achiziționarea unui scut antirachetă, conceput de Israel, asemănător cu ceea ce statul evreu numește „Domul de fier”, relatează Süddeutsche Zeitung, care reia dezvăluirile părții israeliene revelate de tabloidul Bild.

Domul de fier israelian în acțiune împotriva unor rachete lansate din Fâșia Gaza
Domul de fier israelian în acțiune împotriva unor rachete lansate din Fâșia Gaza

Deși achiziționarea unui astfel de sistem de apărare – numit Arrow-3 – nu a fost încă confirmată oficial, partidul cancelarului social-democrat Olaf Scholz ar fi în favoarea acestuia, la fel ca o parte importantă a clasei politice germane, inclusiv din opoziție.

Cererile pentru instituirea unei adevărate apărări europene comune s-au înmulțit într-adevăr în UE, sprijinite în asta și de NATO și de Statele Unite, de la invazia rusă a Ucrainei încoace.Mai multe amănunte AICI.

Plan UE în 10 puncte pentru Moldova și celelalte țări afectate de criza refugiaților

Miniștrii de interne ai celor 27 de țări ale UE au căzut de acord luni seara, 28 martie, în unanimitate, să pună la punct o structură de triere și control al acestei imigrații masive, de un tip nou, din Ucraina, care nu fusese prevăzută de tratatele fondatoare ale UE.

Activități extrașcolare pentru copii refugiați din Ucraina, adăpostiți la Sala Polivalentă din Chișinău
Activități extrașcolare pentru copii refugiați din Ucraina, adăpostiți la Sala Polivalentă din Chișinău

Planul prevede o coordonare a UE cu Moldova, pentru a “reloca” imigranții de acolo și pentru a evita, de pildă, traficul de persoane, devenit foarte prosper pentru rețelele criminale.

Tot așa, în cazul precis al Moldovei, textul prevede transferuri sporite și desfășurarea rapidă a unor echipe Frontex în Moldova. Transferurile, în cooperare cu ICNUR (UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați) și OIM și sprijinite de finanțare UE, reprezintă o prioritate imediată.

In Europa au ajuns deja 3,8 milioane de refugiați din Ucraina.

Un elev ucrainean retrăiește clipele în care un soldat rus i-a ucis cu sânge rece tatăl

Un adolescent ucrainean se reculege cu greu după ce tatăl său, cu care ieșise din casă după medicamente, a fost împușcat cu sânge rece de un soldat rus. Iura și familia sa au fugit după aceea din orașul Bucea, o localitate devastată de război la nord-vest de Kiev și acum se adăpostesc într-un loc sigur în alt colț al Ucrainei. Aici el a împărtășit jurnaliștilor Current Time TV mărturii cutremurătoare despre moartea tatălui său.

Un elev ucrainean retrăiește clipele în care un soldat rus i-a ucis cu sânge rece tatăl
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:52 0:00

„Z” – dar nu de la Zelenski

Rusia duce în Ucraina un război pe cel puțin două fronturi: pe teren și pe „terenul simbolurilor”. Iar dacă primul nu pare să meargă așa cum și-a dorit sau închipuit Kremlinul – susțin experții militari occidentali – al doilea funcționează mult mai bine, cel puțin în Rusia. Așa s-a ajuns și la „războiul simbolurilor”, între Z și trandafirul alb. Mai multe, AICI.

Sankt Petersburg, Rusia, 7 martie 2022
Sankt Petersburg, Rusia, 7 martie 2022

Beckham își cedează contul de Instagram unei anesteziste din Harkov

Cunoscutul fotbalist englez David Beckham și-a predat temporar contul de Instagram unui medic pediatru anestezist din Harkov. De duminică, cei peste 70 de milioane de urmăritori ai lui Beckham pot să vadă care sunt condițiile într-o maternitate, aflată sub amenințarea constantă a bombelor rusești. Doctorița a arătat și imagini din subsolul spitalului unde sunt evacuate femeile care așteaptă să nască, dar și proaspetele mame.

Moldova primește primele ajutoare americane pentru refugiații ucraineni

SUA acordă Republicii Moldova ajutoare de 30 de milioane de dolari pentru găzduirea refugiaților ucraineni. Ambasadorul american la Chișinău, Kent D. Logsdon, a făcut anunțul pe 20 martie la Centrul Fides pentru refugiați, din Chișinău. El s-a arătat „foarte îngrijorați” de ceea ce s-ar putea întâmpla în regiune, dar a adăugat că, „în acest moment, nu există semne că Moldova ar putea fi ținta unui atac”. Mai multe, într-o relatare semnată de Liliana Barbăroșie.

Ambasadorul Kent D. Logsdon anunță, la Chișinău, ajutoare americane de 30 de milioane de dolari pentru refugiații ucraineni din R. Moldova, 20 martie 2022
Ambasadorul Kent D. Logsdon anunță, la Chișinău, ajutoare americane de 30 de milioane de dolari pentru refugiații ucraineni din R. Moldova, 20 martie 2022

Un ucrainean care și-a pierdut familia într-un atac rusesc vorbește despre tragedia sa

La 6 martie, Serhii Perebiinis și-a pierdut întreaga familie în timp ce încercau să se evacueze dintr-o suburbie a Kievului. Moartea soției și celor doi copii ai săi cauzată de un obuz rusesc a fost documentată de jurnaliști aflați la fața locului, iar imaginile cu trupurile lor neînsuflețite au făcut înconjurul lumii. Perebiinis a vorbit despre această tragedie cu postul Current Time. (ATENȚIE: Urmează imagini care vă pot afecta emoțional.)

Un ucrainean care și-a pierdut familia într-un atac rusesc vorbește despre tragedia sa.
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:47 0:00

Ar putea fi Putin judecat pentru crime de război?

Curtea Penală Internațională (CPI) îl investighează pe președintele Rusiei pentru posibile crime de război în Ucraina. Se pune însă din start întrebarea legitimă: Este oare Putin susceptibil să fie într-adevăr judecat la Haga? Mai multe AICI.

„Prețul Războiului” - 109 cărucioare goale în memoria copiilor uciși până acum în invazia rusă din Ucraina, Lvov, 18 martie 2022
„Prețul Războiului” - 109 cărucioare goale în memoria copiilor uciși până acum în invazia rusă din Ucraina, Lvov, 18 martie 2022

Moscova și „operațiunile ei militare”

În ultimele aproape opt decenii, fosta Uniune Sovietică (URSS), iar apoi și moștenitoarea sa, Federația Rusă, au fost implicate în multe conflicte militare. De fiecare data, denumirea oficială a agresiunii a fost alta decât cea occidentală, așa cum se poate vedea în tabelul de mai jos.

XS
SM
MD
LG