Linkuri accesibilitate

„S-a ajuns la asaltul statului împotriva societății civile” (Alin Teodorescu pentru 22”


Ziare de la București
Ziare de la București

Revista presei românești

În presa din România se văd mai bine răspunsurile agresive ale lui Liviu Dragnea și ale fidelilor lui decât criticile aspre formulate la Bruxelles de Frans Timmermans la adresa guvernării de la București.

Cristian Pantazi consemnează atent pe site-ul g4media declarația liderului social-democrat („nu vrea să stea <ghiocel> în fața UE”) acordă mult mai mult spațiu postării pe Facebook a unui personaj cu dosar judiciar încărcat: Daniel Dragomir, „fost colonel SRI, condamnat într-un dosar de corupție și unul dintre cei mai vocali adversari ai luptei anti-corupție”. Dragomir a lansat aseară un manifest intitulat ROEXIT, în care se folosește de „marile teme puse în dezbatere de penali și trompetele lor mediatice în ultimii ani”. Totul, scrie Pantazi, „seamănă izbitor cu retorica folosită de alte mișcări anti-europene, precum tabăra Brexit sau mișcările extremiste din Franța, Germania, Olanda sau Italia”. Și încă ceva: deși e prezentată ca o reacție la cald la cele spuse de prim-vicepreședintele Comisiei Europene, postarea lui Daniel Dragomir e ilustrată cu un logo sofisticat, evident pregătit dinainte.

Și ziarul „Adevărul” se ocupă de manifestul ROEXIT. Reproduce toate cele zece puncte prin care i se „răspunde” lui Frans Timmermans, primul dintre ele având și „meritul” că e foarte vulgar. Poate de aceea postarea o fi fost distribuită imediat de 500 de ori.

Într-o analiză publicată în revista „22”, Alexandru Lăzescu constată că pe români nu-i interesează deloc subiectul Brexit. „...La noi, dar și prin alte părți au fost complet neglijate discuțiile de fond despre dinamicile din interiorul UE, despre consecințele demersului federalist (o Europă federală), obturate de o problematică preponderent tehnică (...) sub paravanul unui limbaj lemnos de tip nou. Ele însă ies la lumină acum, când se ajunge la divergențe majore între statele membre”. Despre ce ar fi vorba? De pildă, despre disputele Bruxelles-ului cu liderul de la Budapesta, care critică din politicile europene toate pozițiile. Lăzescu spune: „...Poți eticheta (...) guvernele de la Varșovia sau Budapesta drept unele antidemocratice, însă criticile exprimate de către acestea, ca și de alte țări membre, la adresa Bruxellesului și a acestui demers imperativ de <adâncire a integrării>“ nu sunt deloc lipsite de substanță”.

Revista „22” publică și un interviu cu sociologul Alin Teodorescu, realizat de Andreea Pora. Invitatul spune răspicat: PSD poate câștiga alegerile legislative din 2020, deși PNL are motive să stea relaxat pe cam aceleași procente cu pesediștii, deși partidele din opoziție nu mai sunt chiar de neglijat. Pesediștii cunosc însă prea bine mecanismele electorale. Altminteri, Dragnea a dus partidul acolo unde nu a fost niciodată. Foarte jos. Alin Teodorescu: „Toată guvernarea actuală se bazează pe un troc: vă mărim veniturile, dar ne lăsați în pace să facem ce vrem”. Cu mitingul din 10 august, „S-a ajuns la asaltul statului împotriva societății civile. Dacă mineriadele au fost asaltul unei părți a societății civile împotriva alteia, cu sprijinul statului, acum am văzut asaltul statului împotriva societății civile, care nici măcar nu era prea hotărâtă de ceea ce trebuie să facă”.

XS
SM
MD
LG