Linkuri accesibilitate

Samantha Power (USAID): „R.Moldova este acum un punct luminos pentru democrație”


Samantha Power și Natalia Gavrilița
Samantha Power și Natalia Gavrilița

„Ce se întâmplă acum în Republica Moldova este un punct luminos pentru democrație, în condițiile în care în ultimii ani se vorbește tot mai mult despre faptul că democrația este în retragere pe plan global și că în unele țări libertățile au fost în declin”, a declarat la Chişinău șefa Agenției SUA pentru Dezvoltarea Internațională (USAID), Samantha Power.

„Ideea că democrația este în pericol și regresul democratic este noua normalitate nu a fost acceptată de cetățenii acestei țări. În schimb, ei au venit în forță să ceară încetarea corupției înrădăcinate și regimului oligarhic și să susțină lideri cu o agendă de reforme ambițioase. Aceste eforturi au fost salutate inclusiv de președintele SUA, Joe Biden, în discursul lui de la tribuna ONU”, a mai declarat Samantha Power, la o conferință de presă comună cu prim-ministrul Natalia Gavrilița. Șefa USAID a salutat astfel politicile promovate de guvernarea Partidului Acțiune și Solidaritate de combatere a corupției și reformare a justiției.

Oficialul american a mai spus că președinta Maia Sandu este așteptată la summitul pentru democrație organizat de președintele Joe Biden în 9-10 decembrie, unde va putea vorbi despre efortul noii puteri de la Chişinău de combatere a corupției și de consolidare a instituțiilor democratice, dar și despre asistența de care are nevoie Republica Moldova pentru a putea progresa.

„Vor fi multe provocări – este firesc atunci când cineva vrea să facă efort pe termen lung, SUA vor fi alături cu cetățenii Republicii Moldova și vom vedea ce tip de suport putem oferi pentru a susține aceste eforturi promițătoare”, a mai spus administratoarea USAID.

La rândul său, premierul Natalia Gavrilița a salutat lansarea noii strategii USAID pentru următorii cinici ani și a subliniat că prioritățile cooperării de viitor sunt axate pe două direcții – consolidarea democrației participative și creștere economică durabilă.

Samantha Power s-a întâlnit pe parcursul zilei și cu președinta Maia Sandu, dar și cu reprezentanți ai mass media și societății civile.

Samantha Power este fosta șefă a misiunii SUA la ONU pe timpul administrației președintelui democrat Barack Obama.

Asistența americană în Republica Moldova se ridică la peste 1,7 miliarde de dolari începând cu anul 1992, dintre care peste 600 de milioane de dolari au venit pe linia USAID.

XS
SM
MD
LG