Linkuri accesibilitate

Sancțiunile UE împotriva unor înalți oficiali ruși au intrat în vigoare


Sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei au intrat în vigoare miercuri, 23 februarie, după ce UE a reacționat la agresiunea rusă față de Ucraina, țintind oficiali guvernamentali, legislatori și întreprinderi.

Sancțiunile se aplică unui număr de 27 de persoane și entități, inclusiv miniștri, militari de rang înalt, companii și oameni de afaceri, pentru rolul lor în „amenințarea integrității teritoriale” a Ucrainei, a precizat UE într-o declarație.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, un consilier de rang înalt al președintelui Vladimir Putin, și toți cei 351 de legislatori care au votat în favoarea recunoașterii independenței regiunilor Donețk și Luhansk din estul Ucrainei se numără printre cei vizați.

Sancțiunile îngheață activele persoanelor și entităților enumerate și le interzic persoanelor respective să călătorească în UE.

Declarația UE precizează că blocul ține în rezervă și alte măsuri care ar putea fi puse în aplicare dacă Rusia lansează un atac sau avansează cu trupele mai adânc în Ucraina.

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a numit sancțiunile UE „un prim pas” și a declarat că ar putea urma și altele.

Sancțiunile vin la o zi după ce Putin a escaladat dramatic tensiunile cu Occidentul prin recunoașterea independenței regiunilor Luhansk și Donețk, zone pe care separatiștii sprijiniți de Rusia susțin că le controlează.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG