O campioană a luptei pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, Sara Minkara, consilieră specială în Departamentul de Stat al SUA, s-a aflat într-o vizită de două zile în R. Moldova, unde s-a întâlnit cu oficiali și reprezentanți ai societății civile și a vizitat câteva centre care găzduiesc persoane cu dizabilități și refugiați ucraineni.
„Vizita noastră are un scop dublu: să sprijinim guvernul moldovean în protejarea drepturilor persoanelor cu dizabilități și, de asemenea, să arătăm că suntem foarte recunoscători Moldovei pentru susținerea oferită refugiaților care au venit din Ucraina, pentru cât de primitoare a fost Moldova și cum am putea să ajutăm refugiații cu dizabilități”, a declarat Minkara, într-un interviu pentru Europa Liberă Moldova.
Pe durata întregii sale cariere, Sara Minkara încearcă să schimbe atitudinea față de persoanele cu dizabilități, astfel încât societatea să nu le mai compătimească, dar să aprecieze plus valoarea pe care acestea o aduc în comunitățile lor, de exemplu, atunci când sunt angajate.
„Oriunde în lume, când călătoresc și întreb pe cineva: «Ce-ți vine în minte când vezi oameni cu dizabilități?», majoritatea spun: «Îmi pare rău pentru ei. Se chinuie. Suferă». Sau vedem o altă narațiune, motivațională: «O, Doamne, sunt extraordinari!» Încă n-am ajuns, la nivel global, la atitudinea că o persoană cu dizabilități este ca oricine altcineva. Ne așteptăm ca ei să fie printre ceilalți, ne așteptăm ca ei meargă la școală, să aibă joburi, să aibă familii, să-și trăiască viața din plin”, explică Sara Minkara.
Ea însăși este un exemplu de incluziune socială. Femeie libaneză, de religie musulmană din America, Minkara și-a pierdut vederea la vârsta de 7 ani. Totuși, a mers la o școală obișnuită, unde a excelat la matematică și științe, a studiat arte la colegiu și a luat un masterat în politici publice la Harvard. Pe când era încă la facultate, a înființat o organizație non-profit care lucrează cu copii nevăzători, inclusiv refugiați, în Liban, pentru a-i ajuta să devină mai independenți, învățând să folosească bastonul alb și computerul.
„Dacă toată viața mea aș fi auzit: «Mi-e milă de tine. Nu ești capabilă etc.», aș fi crezut asta...
„Dacă toată viața mea aș fi auzit: «Mi-e milă de tine. Ești mai puțin de atât. Nu ești capabilă etc.», aș fi crezut asta. Nu aș fi avut puterea să-mi văd potențialul. Motivul din care sunt aici este că am avut părinți extraordinari, care au crezut în mine, care m-au văzut, care mi-au permis să-mi explorez potențialul”, povestește consiliera.
În octombrie 2021, Sara Minkara a fost numită de președintele american Joe Biden în funcția de consilieră specială pentru drepturile internaționale ale persoanelor cu dizabilități. În acest rol, ea are responsabilitatea să dea asigurări că diplomația americană susține persoanele cu dizabilități din întreaga lume.
„Avem o experiență de peste 50 de ani în Statele Unite în aprobarea și implementarea legislației cu privire la dizabilitate, multe lecții învățate și exemple cum să avansăm. E ceva ce oferim ca expertiză tehnică pentru a ajuta țările în consolidarea capacităților lor”, precizează Minkara.
Mandatul ei a coincis cu o perioadă complicată: pandemia de Covid-19, schimbări climatice și războaie în Ucraina, Etiopia, Afganistan. Toate aceste provocări afectează viața persoanelor cu dizabilități.
Ne concentrăm pe promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități în momentele de criză, deoarece în timpul crizelor, de multe ori, sunt lăsate în urmă...
„Una dintre prioritățile noastre este să ne concentrăm pe promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități în momentele de criză, deoarece în timpul crizelor, de multe ori, persoanele cu dizabilități sunt lăsate în urmă. Nu intenționat, dar pentru că noi avem bariere înnăscute. Uneori nu putem să accesăm autobuzele de evacuare sau informațiile care ni se oferă. Cineva cu deficiențe de auz poate să nu audă că au loc explozii în apropriere”, exemplifică Minkara.
Ea spune că persoanele cu dizabilități ar trebui să participe și la luarea deciziilor înainte și după perioadele de criză. Bunăoară, atunci când Ucraina va fi reconstruită după război, această oportunitate ar putea fi folosită pentru a crea o infrastructură mai accesibilă.
„Trebuie să facem societatea să înțeleagă cu adevărat că incluziunea persoanelor cu dizabilități aduce valoare tuturor. Voi da un exemplu foarte simplu. Eram studentă la matematică în facultate. Prietenii mei veneau la mine și mă întrebau: «Sara, ce cursuri îți alegi pentru semestrul următor?» «De ce? » «Întotdeauna când ești în clasă, profesorul devine un învățător mai bun». În acest caz trebuie să explice lucrurile mai bine, pentru că eu nu pot să văd la tablă. Cine are de câștigat? Toată lumea”, punctează Sara Minkara în interviul pentru Europa Liberă.