Linkuri accesibilitate

Sărbătoare mare la Comrat


Gheorghe Eșanu cânta în fața publicului de la Comrat. „Cultura Moldovei”, 3 Septembrie 1964.
Gheorghe Eșanu cânta în fața publicului de la Comrat. „Cultura Moldovei”, 3 Septembrie 1964.

În prag de toamnă 1964, pe stadionul colhozului „Avangard” din Comrat s-a desfășurat o „mare sărbătoare”, în cinstea celei de-a 40-a aniversări „de la formarea RSS Moldovenești și a Partidului ei Comunist”.

Deschiderea sărbătorii a început cu arborarea drapelului RSSM de cei mai buni oameni ai muncii. Pe câmpul verde al stadionului pionierii au format cuvintele „40 de ani”. Apoi și-au făcut intrarea coloanele de motocicliști, ducând pancarta „Slavă Moldovei Sovietice!”. Într-o mașină aparte prin fața mulțimii au trecut „cei mai vechi comuniști ai direcției de producție Cimișlia”: I.N. Baturin, I. Obrazumov și I. Kristioglo.

Dintr-o dată, a apărut un automobil blindat, iar pe el „cu mâna ridicată sus” stătea V.I. Lenin. Tribunele au răbufnit în aplauze. S-a continuat cu o paradă scurtă a „ostașilor lui Gr.I. Kotovski”, urmată de camioanele încărcate cu mere, struguri, porumb, aduse „în dar marii sărbători”.

Începu concertul cu participarea ansamblului „Joc” și actorilor de la Teatrul „Luceafărul”. În cele câteva ore de veselie, au bucurat inimile oamenilor artiștii Angela Păduraru, Tamara Cebanu, Gheorghe Eșanu ș.a.

  • 16x9 Image

    Gheorghe Cojocaru

    Istoric, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei,  din 1998, comenator politic la radio Europa Liberă. Autorul volumului „Cominternul și originile moldovenismului”(Chișinău, 2009), bazat pe documente inedite despre rădăcinile sovietice ale „moldovenismului”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG