Linkuri accesibilitate

Președintele sârb dezvăluie inițialele persoanei care primește bani de la ofițerul GRU (VIDEO)


Președintele Aleksandar Vučić, la ședința Consiliului de Securitate, Belgrad, 21 noiembrie 2019

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, susține că serviciile sârbe sunt la curent cu legăturile dintre „serviciile ruse de informatii și membrii structurilor militare din Serbia”. În același timp, Vučić a menționat că incidentul nu va afecta relațiile țării cu Rusia.

În luarea sa de cuvânt după întrunirea Consiliului de Securitate Națională, Aleksandar Vučić a declarat că înregistrarea video, difuzată în presa sârbă, care ar surprinde momentul în care un ofițer rus al serviciilor secrete transmite bani unui presupus funcționar de rang înalt din Serbia, a fost realizată la sfârșitul lunii decembrie 2018, iar serviciile de informații sârbe erau la curent cu aceasta.

Serbia investighează sursele presupusului spion rus
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:01 0:00


Aleksandar Vučić a confirmat că unul dintre bărbații din imagini este ofițer al Serviciului de Informații al armatei ruse (GRU), Gheorghi Kleban, fost adjunct al ataşatului militar rus în Serbia. Cel de-al doilea bărbat este un locotenent-colonel sârb în retragere, ale cărui iniţiale sunt „Z.K.”, a anunțat președintele sârb. El a adăugat că respectiva întâlnire nu a fost singurul contact al ofițerului rus cu surse sârbe și că serviciile speciale de la Belgrad au documentat și alte zece contacte ale lui Gheorghi Kleban cu surse conspirative, în cadrul a trei dintre care acesta a înmânat bani, a spus preşedintele. Aleksandar Vučić a subliniat însă că țara nu își va schimba politica față de Kremlin.

Vučić a confirmat că nu va anula întrevederea cu Putin din cauza „scandalului spionilor”...


Presa sârbă a relatat despre înregistrarea video pe 20 noiembrie. Drept răspuns, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a numit cele întâmplate drept o provocare ce are loc înaintea apropiatei reuniuni a liderilor celor două țări. „Ne-am obișnuit cu faptul că în ajunul întâlnirilor la cel mai înalt nivel, cu o săptămână sau chiar numai câteva zile înainte, apar câteva subiecte cât se poate de interesante, prezentate ca ceva senzațional”, a declarat reprezentanta Ministerului rus de Externe. Cei doi președinți, Aleksandar Vučić și Vladimir Putin, au programată o întrevedere la Soci, pe 4 decembrie. Vučić a confirmat că nu va anula călătoria din cauza „scandalului spionilor”.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat, răspunzând la întrebările jurnaliștilor despre filmulețul în cauză că „relațiile dintre Rusia și Serbia au un caracter foarte special - ca între parteneri și aliați sau frați – astfel încât nimic nu le poate afecta”. Potrivit lui Peskov, Kremlinul „nu știe deocamdată ce e cu acest incident și abia urmează să se lămurească”.

Serbia și-a depus candidatura pentru aderarea la UE, dar rămâne în același timp un aliat strâns al Moscovei. Belgradul a refuzat să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei pentru acțiunile acesteia în Ucraina. Kremlinul, la rândul său, sprijină Serbia în refuzul de a recunoaște independența Kosovo.

Vezi comentarii

XS
SM
MD
LG