Scor foarte strâns, tensiuni politice enorme alimentate de stilul neconformist al unuia din candidați, anume Donald Trump – acestea sunt datele principale ale alegerilor din Statele Unite, despre care unii comentatori spun că riscă să provoace o lungă confruntare politico-juridică și în cel mai negru scenariu posibil o criză constituțională.
Rezultatul alegerilor americane pentru Casa Alba continua sa fie incert, ambii candidati avind sanse in timp ce numaratoarea continua in citeva state cheie.
Ieri, in cursul noptii, Donald Trump a acuzat ca alegerile sint furate – fara sa prezinte dovezi – si a amenintat ca va cere Curtii Supreme sa sisteze numaratoarea.
In aceasta dimineata, pe Twitter, el a aratat ca voturile noi numarate sint pe ansamblu in defavoarea sa, introducind o noua nota de suspiciune.
Remarcile presedintelui au fost fie criticate, fie ignorate de autoritatile statale, care continua numaratoarea, in conformitate cu legile care o guverneaza.
Este firesc in democratia americana ca fiecare vot sa fie numarat si asta poate lua timp. Dar se poate amenintarea presedintelui materializa? Tribunalul Suprem federal este instanta superioara, care intervine, daca opteaza sa intervina, in cazuri judecate anterior de curti inferioare. In prezent, exista numeroase procese pe rol, avocati din ambele tabere sint foarte activi, ceea ce e in general de bun augur, pentru a verifica integritatea procesului electoral.
Ceea ce face actuala situatie atipica este coronavirusul si faptul ca autoritati statale au modificat anumite reguli, incercind sa inlesneasca votul in siguranta pentru cetateni, una dintre consecinte fiind votul masiv prin corespondenta.
Contestatii in tribunal nu reprezinta ceva nou in sistemul politic american si, de obicei, nu au impact masiv asupra rezultatului, exceptia fiind in 2000, cind Tribunalul Suprem federal a decis sistarea votului in Florida si, astfel, George W. Bush a devenit presedinte, in dauna lui Al Gore.
In conditiile in care republicanii au dat in judecata de 40 de ori, inaintea alegerilor, strategia lui Trump este sa sustina ca orice masura menita sa inlesneasca votul, din cauza pandemiei, este potential neconstitutionala, expunind procesul electoral la frauda.
Este o retorica la care presedintele a lucrat din greu in campanie, incercind sa creeze senzatia de plauzibilitate. Or, o astfel de formulare este menita sa implice Tribunalul Suprem, unde majoritatea este detinuta de judecatori conservatori, trei dintre ei numiti de Trump, cea mai recenta cu citeva zile inainte de alegeri.
Declarația controversată a președintelui Trump de ieri noapte pregătește terenul pentru mutarea alegerilor în tribunal...
Un alt argument al republicanilor este ca anumite masuri au fost luate de guvernatori si nu de adunarile legislative, ceea ce reprezinta – spun ei - o alta posibila incalcare a Constitutiei.
Republicanii au pe rol in Pennsylvania un proces in care contesta acceptarea voturilor prin corespondenta, care ajung dupa ziua alegerilor, in conditiile in care autoritatile statale decisesera sa accepte voturi expediate pina in ziua alegerilor si care ajung nu mai tirziu de trei zile dupa 3 noiembrie. Tribunalul Suprem a refuzat sa audieze acest caz, trecut fara succes prin tribunale statale, dar ar putea-o face acum, dupa alegeri.
Obiectivul republicanilor este sa elimine voturile respective sub acuzatia ca ar fi frauduloase. Si alte state intre care Michigan si Carolina de Nord au situatii similare. Acesta este un scenariu plauzibil, in zilele sau saptaminile urmatoare, cu final imprevizibil. In 2000, a durat 35 de zile pina la hotarirea Tribunalului Suprem care l-a facut pe Bush presedinte.
Mai ales daca presedintele Trump pierde, dar e posibil si in cazul lui Biden, putem vedea astfel de situatii in legatura cu citeva state, precum si cereri de repetare a numaratorii voturilor.
Declaratia controversata a presedintelui Trump de ieri noapte pregateste terenul pentru mutarea alegerilor in tribunal.