A devenit tot mai puțin probabilă realizarea unui acord, pentru alegerile locale, între liberali și alianța USR-PLUS. Există, până acum, o singură mișcare concretă în acest sens, și anume candidatura lui Nicușor Dan la primăria Bucureștiului. În ce privește sectoarele Capitalei, nu se întrevede posibilitatea unor candidaturi comune.
Nu alta este situația, din câte se cunoaște acum, în orașele mari ale țării. În Iași, spre exemplu, s-a ajuns la o bizară permutare a actorilor politici: primarul actual, Mihai Chirică, fost social-democrat, exclus din partid în urma conflictului deschis cu Liviu Dragnea, va candida din partea liberalilor, adică a celor care până mai ieri îl considerau cel mai periculos dușman; Marius Bodea, parlamentar liberal, părăsește partidul și va candida pentru președinția județului din partea USR-PLUS, care are propriul candidat la primărie, pe deputata Cosette Chichirău. PSD va propune și el un candidat dar e greu de crezut că toate aceste rocade îl vor împiedica pe Mihai Chirică să-și reînnoiască mandatul.
La București lucrurile sunt și mai complicate. Gabriela Firea are acum un oponent puternic în persoana lui Nicușor Dan, devenit candidatul comun al forțelor anti-PSD. Poziția lui Firea este slăbită și prin demisia din PSD a primarului sectorului 3, Robert Negoiță, care va candida bazându-se pe forțele proprii. O lovitură ar putea primi Firea și din partea lui Victor Ponta, în caz că partidul acestuia, PRO-România, va desemna un candidat la primărie. Că varianta unei înfrângeri e tot mai plauzibilă o arată și intensificarea campaniei de publicitate pe care o desfășoară Firea, campanie finanțată, firește, din bani publici, ca și actele repetate de sabotaj vizându-l pe Nicușor Dan, care e împiedicat, într-un mod grotesc, să-și țină conferințele de presă. Miza este foarte mare în București, oraș-cheie, ce poate influența și alegerile parlamentare după cum poate marca decisiv destinele unor politicieni, al Gabrielei Firea în primul rând.
Liderii social-democrați și aliații lor sunt tot mai gălăgioși
În absența unor candidaturi comune ale PNL și USR-PLUS, și dat fiind că alegerile se vor desfășura (tot) într-un singur tur, va fi greu ca primarii actualmente în funcție să-și piardă scaunele. În plus, traversăm o perioadă de incertitudine: cazurile de îmbolnăviri cu coronavirus s-au înmulțit, liderii social-democrați și aliații lor sunt tot mai gălăgioși și încearcă, iresponsabil, să tragă profit electoral de pe urma pandemiei, guvernul dă senzația că e cu mâinile legate, blocat de perspectiva unui dezastru economic. Alegerile locale din septembrie, dacă vor avea loc, vor fi niște alegeri neobișnuite, pe un fond de criză și care riscă să nu dea o imagine fidelă a peisajului politic.