Linkuri accesibilitate

Se încinge cursa pentru alegerile primare din SUA


Fostul președinte Donald Trump, potențial candidat republican la președinție în noiembrie, a ținut duminică un miting de campanie la Rochester, în statul New Hampshire, unde vor avea loc următoarele alegeri primare.
Fostul președinte Donald Trump, potențial candidat republican la președinție în noiembrie, a ținut duminică un miting de campanie la Rochester, în statul New Hampshire, unde vor avea loc următoarele alegeri primare.

Din această ediție: victorie record a lui Donald Trump în preliminariile republicane din statul Iowa; Biden semnează măsuri de finanțare a guvernului american, sprijinul pentru Ucraina încă în așteptare; piesa lui Prince Purple Rain ar putea ajunge pe Broadway.

Într-o seară geroasă în statul Iowa, fostul președinte Donald Trump a obținut o victorie record în alegerile primare ale Partidului Republican pentru 2024, consolidându-și dominația în cursa pentru nominalizare. Cu o marjă de aproape 30 de procente, Trump a depășit orice alt candidat, cee ace arată o susținere puternică în rândul comunităților urbane, rurale și a creștinilor evanghelici în acel stat. După ce Trump a fost declarat învingător, el a surprins pe mulți cu un mesaj neașteptat de unitate. În ciuda retoricii sale obișnuite de răzbunare împotriva adversarilor politici, Trump a spus: „Vrem să ne unim, fie că suntem republicani sau democrați, liberali sau conservatori. Se va întâmpla curând." Cu victoria în buzunar, Trump se îndreaptă acum spre New Hampshire, următorul stat în cursa pentru nominalizare. Pe fondul acuzațiilor de abuz sexual, defăimare și implicare în insurecția de la Capitoliu din 2021, Trump rămâne favoritul republican pentru nominalizare. (La încheierea ediției: Între timp, prin retragerea lui Ron DeSantis, în cursa „primarelor” republicane au mai rămas Trump și Nikki Haley - red.).

Mai multe, aici.

Un stat palestinian „nemilitarizat”?

Președintele american Joe Biden a declarat vineri că a discutat cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu despre posibile soluții pentru crearea unui stat palestinian independent, sugerând că o cale ar putea fi un regim nemilitarizat. Această convorbire între Biden și Netanyahu a fost prima în aproape o lună, potrivit Casei Albe, iar discuțiile s-au concentrat asupra situației din Gaza. John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a declarat reporterilor că aceasta a fost o conversație programată de mai mult timp și a respins ideea că a fost o reacție la comentariile lui Netanyahu de joi, când și-a exprimat opoziția față de un stat Palestinian care nu garantează securitatea Israelului. Întrebat dacă soluția cu două state este imposibilă cât timp Netanyahu este în funcție, Biden a răspuns: „Nu, nu este." Președintele a menționat că Benjamin Netanyahu nu se opune în totalitate tuturor soluțiilor cu două state și că există mai multe scenarii posibile, făcând referire la membrii în ONU care nu dețin forțe militare. Discuțiile au inclus și eforturile de a elibera ostaticii israelieni, rămași în captivitatea Hamas și schimbări în operațiunile mai precis „țintite” ale Israelului în Gaza pentru a permite furnizarea de asistență umanitară.

Mai mult, aici.

Bătaia de cap numită Houthi

Pentru a șasea oară în ultimele 10 zile, Statele Unite au anunțat vineri că au distrus rachete Houthi în Yemen, care erau pregătite să atace nave comerciale și militare în Marea Roșie. Forțele militare americane au lovit trei rachete și lansatoare Houthi, conform lui John F. Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, care a declarat că această strategie va continua în viitorul previzibil pentru a submina puterea militiilor. Atacurile americane nu au reușit până acum să descurajeze Houthis să atace rutele maritime în Marea Roșie și Golful Aden, cruciale pentru comerțul global. Gruparea sprijinită de Iran afirmă că va continua atacurile, protestând astfel împotriva campaniei militare a Israelului în Fâșia Gaza. Președintele Biden a declarat joi că loviturile aeriene ale Statelor Unite împotriva Houthis vor continua. Oficialități americane au spus că după atacuri împotriva a peste 150 de ținte Houthi, doar aproximativ 20-30% din capacitatea lor ofensivă a fost afectată sau distrusă.

Mai mult, aici.

Finanțare guvernamentală pe termen scurt

Vineri, președintele Biden a semnat o măsură pentru menținerea finanțării guvernului american, dar acest proiect nu a deblocat finanțarea pentru Ucraina. Grupul de republicani de dreapta din Camera Reprezentanților, din care face parte și președintele Mike Johnson, pune în pericol șansele de alocare a mai multor fonduri și arme pentru Kiev, subordonând acest sprijin negocierilor privind reforma imigrației. În ciuda întâlnirii de miercuri dintre președintele Biden și lideri republicani și democrați, care s-a încheiat fără un acord privind imigrația și frontiera de sud, Chuck Schumer, liderul majorității democrate în Senat, s-a declarat optimist că se poate ajunge la o înțelegere, repunând pe tapet chestiunea ajutorului pentru Ucraina. Președintele Biden a declarat că este „pregătit să acționeze" și că Senatul, „cu voia Domnului și fără alte obstacole", va ajunge la un acord privind imigrația. Un aspect notabil în acest context este posibilitatea ca democrații să ofere voturile necesare pentru a-l menține pe Johnson în funcția de președinte al Camerei - în ciuda unei posibile revolte din partea aripii sale de dreapta - dacă acesta propune un acord cu care colegi republicani nu sunt de acord.

Mai multe, aici.

Politică și nervi

Divizarea politică în Statele Unite atinge cote fără precedent, iar cercetările arată că această polarizare are la bază o dimensiune emoțională intensificată. Termenul „polarizare afectivă" descrie faptul că preferințele politice sunt tot mai des împletite cu o aversiune viscerală față de opoziție, în detrimentul analizei politicilor. Cercetătorii observă că această tendință de a forma grupuri strâns unite are rădăcini în evoluția umană, unde supraviețuirea implica să se coopereze într-un mediu cu resurse limitate. Sentimentele de aversiune față de opoziție devin o componentă semnificativă a climatului politic actual. Impactul presei și fragmentarea acesteia contribuie la amplificarea polarizării. Oamenii se grupează în jurul unor surse de informații care le confirmă propriile convingeri, iar această „sortare" sporește diviziunile în societate. În plus, aversiunea față de „celălalt" este alimentată și de competiția politică de tip „sumă zero", unde victoria sau înfrângerea nu admit compromisuri. Această polarizare afectivă se conturează ca unul dintre principalii factori care divizează societatea americană.

Mai mult, aici.

Purple Rain, pe Broadway

Se lucrează la un show muzical live bazat pe muzica regretatului Prince și un film din 1984. Muzica și versurile vor fi aduse pe scenă de către dramaturgul Branden Jacobs-Jenkins, finalist al Premiului Pulitzer, și regizorul nominalizat la premiile Tony, Lileana Blain-Cruz. „Anticipăm ca o nouă generație să descopere Purple Rain și ca iubitorii filmului și albumului să treacă din nou prin experiența forței sale, de data aceasta în direct", au declarat Londell McMillan și Larry Mestel, reprezentanții grupurilor care dețin averea lui Prince. Versiunea filmului, plasată în orașul Minneapolis, a obținut încasări de 100 de milioane de dolari la nivel mondial și a câștigat Premiul Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră. Echipa din spatele producției nu a anunțat încă când sau unde va debuta spectacolul.

Mai multe, aici.

XS
SM
MD
LG