Linkuri accesibilitate

Fără BAC și anul acesta? „O tentativă profund dăunătoare”


Elevii se pregătesc să încheie un al doilea an școlar pe pandemie și posibil, din nou, fără examene de absolvire! O petiție online pentru anularea examenelor de BAC și anul acesta a adunat peste 11 mii de semnături.

Se va renunța la BAC și anul acesta din cauza pandemiei?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:52 0:00
Link direct

Autoritatea din educație, care anul trecut și-a atras multiple critici pentru decizia de a renunța să organizeze examenul, dar totodată să le dea diplome absolvenților în baza notelor din ultimii trei ani de studii, deocamdată nu a spus ce exact va face.

Totuși răspunzând în februarie unei petiții similare, ministerul insistase că examenul va avea loc, sesiunea fiind programată pentru perioada 4-22 iunie.

Anularea, anul trecut, a bacalaureatului a provocat dezbateri aprinse în societate, dar și atunci când subiectul ajunsese în parlament. Cu toate că ministerul era convins că ar risca prea mult să organizeze examenul, spunând și că nu ar fi singurul în regiune care îl anulează pe fundal de pandemie, criticii i-au imputat că îi pune pe același cântar pe absolvenții sârguincioși și ceilalți, dar mai ales îi avantajează pe restanțierii altor ani.

Majoritatea din parlament, reprezentată în mod special de formațiunea socialistă al cărui lider, așa cum se știe, vede în bacalaureat o formă de evaluare occidentală nepotrivită pentru R. Moldova, a votat totuși pentru anularea bacalaureatului. Și acum, când ministerul tace, există temerea că lucrurile ar putea să se repete, spune Anatol Gremalschi, expert al Institutului de Politici Publice de la Chișinău, în trecut ministru al educației:

Majoritatea țărilor care s-au confruntat cu aceeași epidemie, au organizat examenele...

„Tentativa de a anula examenele din acest an este una profund dăunătoare pentru sistemul de învățământ și pentru calitatea viitorilor specialiști. Precedentul de anul trecut este negativ, în sensul că în sistemul de evaluare calitatea educației nu a putut fi supusă niciunei analize. Majoritatea țărilor care s-au confruntat cu aceeași epidemie, au organizat examenele, au găsit modalități ca să poată verifica în ce măsură elevii își stăpânesc competențele. De aceea, nu cred că ar fi o idee bună să anulăm examenele, ar fi mult mai bine să ne gândim cum le desfășurăm.”

Lilian Carp, deputat al formațiunii PAS care face parte din comisia parlamentară pentru educație, susține, pe de altă parte, că va insista pe audierea cât mai grabnică în comisie a autorităților din educație pe această temă, opțiunea lui fiind în mod clar în favoarea organizării probelor, fie și după o formulă care să ia în calcul deficiențele dictate de un an de învățare în condiții de pandemie:

„La sigur vom discuta – eu voi insista să discutăm, să vină ministerul cu o viziune în privința aceasta: să fie o variant mai simplă decât în anii precedenți și să se ia în calcul ca aceste examene să fie toate în instituția de învățământ în care studiază absolventul.”

Ceea ce se invocă pe de altă parte în petiția de pe internet e, în primul rând, calitatea proastă a învățării pe timp de pandemie, în cel de-al doilea - statistica mult mai îngrijorătoare de îmbolnăviri față de anul trecut și pretinsa „inutilitate” a bacalaureatului.

„E o metodă învechită, care nu se practică în majoritatea statelor europene”, se afirmă în petiția despre bacalaureat, spre surprinderea expertului Anatol Gremalschi:

Ei nu vor anularea examenelor, ei vor diplome fără examene...

„La noi peste 80% din absolvenții de liceu se duc la universități, prin urmare BAC-ul e necesar. Și să nu uităm că anul trecut le-au dat diplome de BAC, nu i-au admis fără BAC. Deci, diplomele au fost date fără examene, dar copii toți au intrat cu diplome de BAC. Așa că diplomele trebuiesc, iar ei nu vor anularea examenelor, ei vor diplome fără examene – asta e cu totul altceva.”

Renunțarea la bacalaureat a fost o promisiune electorală din 2016, nerespectată însă de Igor Dodon, fostul președinte și actualul șef al socialiștilor care, împreună cu aliații lor, controlează încă majoritatea în parlamentul moldovean.

XS
SM
MD
LG