Linkuri accesibilitate

Restricții la consumul de apă în mai multe localități din România | Oamenii păstrează apă în cada din baie


În peste 650 de localități din țară furnizarea apei potabile din rețele publice este restricționată, ca urmare a secetei, a creșterii consumului pentru irigații sau a intervalului necesar pentru reumplerea rezervoarelor.
În peste 650 de localități din țară furnizarea apei potabile din rețele publice este restricționată, ca urmare a secetei, a creșterii consumului pentru irigații sau a intervalului necesar pentru reumplerea rezervoarelor.

Peste 600 de sate, dar și orașe mici din țară sunt alimentate restricționat cu apă, din cauza reducerii debitelor surselor de alimentare de suprafață (râuri), dar și a secării forajelor sau drenurilor. Sunt afectate localități din aproape 20 de județe, în special din Moldova, dar nu numai. 

Europa Liberă a stat de vorbă cu trei primari din trei zone distincte ale României, afectate de restricții sau unde consumul de apă este raționalizat:

Abrud/ jud. Alba - apă 9 ore din 24;

  • „Oamenii strâng apă în vană (în cada de baie, n.red.), asta pentru toaletă și în recipiente. La blocuri e mai complicat, pe partea de jos a orașului mai și vine, mai ușor. La nivelele superioare, la etajele 3 și 4 e mai problematic”.​

Tătăruși/ jud. Iași - apa din rețea este sistată între orele 8:00-18:00;

  • „Sistemul de alimentare cu apă e introdus de anul trecut, dar oamenii au băut de 600 de ani apă din fântânile astea, suntem una din cele mai vechi localități din zonă. Pentru consum și menajer asta a fost mereu sursa”.

Cătunele/ jud Gorj

  • „Aveți curaj si dați-ne informații. Anunțați-ne de persoane care lasă apa să curgă pe furtun mai multe ore!”

Restricțiile de consum al apei vin pe fondul secetei care creează tot mai multe probleme nu doar întreținerii exploatațiilor agricole, ci și capacității în scădere a sistemului de alimentare cu apă potabilă din surse de suprafață - râuri, baraje de captare, lacuri - respectiv subterane - foraje și drenuri de alimenta continuu cetățenii.

Peste 650 de localități (274 alimentate din surse de suprafață și alte peste 380 din foraje și drenuri) din aproape 20 de județe ale țării sunt alimentate restricționat cu apă în această perioadă, a transmis marți, 26 iulie, Administrația Națională Apele Române.

Primarul orașului Abrud, Alba: Oamenii sunt obișnuiți cu restricții la apă, înmagazinează în căzile din baie

În orașul Abrud, din Alba, alimentarea cu apă este restricționată încă de luni, 25 iulie.

În aceeași situație sunt alte câteva zeci de localități din județ, conform anunțurilor făcute luni și marți de APA CTTA SA Alba - operatorul de apă-canal din județ, aflat în subordinea Consiliului Județean și celor 11 primării de municipii și orașe.

După ce apa a fost sistată luni între orele 22:00-6:00 dimineață, în orașul cu 5.000 de locuitori din Apuseni, începând de marți dimineață apa este disponibilă doar nouă ore din 24, în intervalul orar 6:00-9:00 și 18:00-22:00.

Debitul râului Cernița, care alimentează alături de un izvor din masivul Vulcan orașul, a scăzut foarte mult. Cei mai afectați sunt locuitori blocurilor, a spus pentru Europa Liberă primarul Cristian Albu.

„Acumulările sunt foarte-foarte slabe. Aproape că nu mai este debit deloc pe râul Cernița, de unde suntem alimentați. Alaltăieri apa a fost restricționată pe timp de noapte, iar de marți, e restricționată și pe timp de zi”, a spus edilul.

Adaugă că a constatat situația la fața locului, în stația de captare-tratare de unde apa ajunge în localitate.

„Alaltăieri (luni, n.red.), la stația de tratare pentru oraș s-au strâns cam 500 de metri cubi, necesarul orașului pe o zi e cam de 1.000 de metri cubi, minim 700-800 mc. Azi-noapte s-a strâns un pic mai bine, undeva la 1.000 mc, deci necesarul aproximativ, pentru că pe timp de zi consumul a fost restricționat”, a adăugat acesta.

„Asta înseamnă că pe sâmbătă, de fapt tot weekend-ul o să fie non-stop apă, eu așa zic”.

Deocamdată autoritățile locale nu au luat măsuri suplimentare. Asta și întrucât oamenii s-au mai confruntat și în trecut cu astfel de situații, spune Cristian Albu, aflat la primul mandat, dar locuitor al orașului încă de la naștere.

Cu excepția ultimilor doi ani, când zona s-a confruntat mai degrabă cu inundații - în special în 2021 - vara apar constant probleme în alimentarea cu apă.

„Ultima dată au fost probleme acum trei ani, dar nu atât de mari. Probleme la fel de mari au fost în anii 2000, erau zile în care nu se dădea apă deloc”.

Oamenii s-au obișnuit în timp să găsească soluții alternative.

„Se strânge apă în vană (în cada de baie, n.red.) asta pentru toaletă și în recipiente. La blocuri e mai complicat, pe partea de jos a orașului mai și vine, mai ușor. La nivele superioare, etajele 3 și 4 e mai problematic”, arată el.

Soluția pe termen lung va veni doar după finalizarea aducțiunii de apă de la barajul Mihoiești, care preia apa din râul Arieș. O aducțiune de acolo, energofagă, potrivit edilului, a funcționat și în anii comunismului. S-a renunțat la utilizarea ei din cauza cheltuielilor ridicate de întreținere.

„Compania de Apă a început anul trecut lucrările la un proiect finanțat cu fonduri UE și se lucrează la această aducțiune, una modernă. E singura sursă care poate acoperi necesarul nostru de apă. Proiectul are o ușoară întârziere, sunt realizate doar 35-40% din lucrări, dar va fi gata anul viitor, pentru că e termenul limită de realizare a proiectelor finanțate pe vechile Programe Operaționale”, a conchis edilul.

Apelul unui primar din Gorj: Combateți 'hoții' de apă'!

Nevoia de raționalizare a apei în special în zonele rurale, unde oamenii au crescut cantitățile de apă utilizate pentru udarea grădinilor, unii edili au recurs la gesturi mai puțin obișnuite.

Primarul comunei Cătunele, din județul Gorj, Florinel Țuilă, a amenințat cu debranșarea celor care utilizează apă în exces, în special noapte.

A lansat chiar ideea întocmirii de dosare penale, asta întrucât unii utilizatori ar găsi metode de a folosi apă, din belșug chiar, fără a fi contorizată pe apometrul gospodăriei.

Seceta a secat parțial debitul unor râuri. În imagine, albia afectată de secetă a râului Calniștea, din localitatea Botoroaga, județul Teleorman.
Seceta a secat parțial debitul unor râuri. În imagine, albia afectată de secetă a râului Calniștea, din localitatea Botoroaga, județul Teleorman.

„​În urma comparării măsurătorilor de la apometrul principal cu totalizarea apometrelor abonaților, rezultă ca se fură apă. Vom recompensa pe cei ce vor da informații sigure și susținute. Hoții de apă nu sunt prietenii noștri, ne urăsc, ne fură din buzunar, ne fac să suferim! Aveți curaj si dați-ne informații. Anunțați-ne de persoane care lasă apa să curgă pe furtun mai multe ore!”, le-a transmis edilul localnicilor, pe Facebook, încă de săptămâna trecută.

La o săptămână distanță, marți, edilul le-a mulțumit localnicilor pentru că apelul său a avut efect.

„Consumul de apă pe timpul nopții a scăzut, au fost umplute bazinele și am reușit să oprim pentru 2-3 ore fiecare pompă (de forare, n.red.) pentru răcire. Acest fapt demonstrează că până acum s-a folosit irațional apa potabilă. Avem multe informații, dar neconfirmate până în prezent, de abonați care nu ar fi prietenii noștri. Au șansa remedierii situației. Suntem vigilenți și dacă vom avea dovezi le vom face publice!”, a revenit primarul, pe un ton ceva mai blând.

Contact de Europa Liberă, primarul Florinel Țuilă a spus că scopul apelului său nu a fost de a intimida, ci doar de a responsabiliza cetățenii.

Chiar dacă localitatea nu este deocamdată sub restricții de consum al apei - spre deosebire de alte localități din județ -, spune că sursele subterane de alimentare sunt în scădere și excesele nu pot fi tolerate.

„Unii nu aveau cu ce (se) spăla și alții udau grădinile noaptea!”

„Se știe că ziua se adună apă în bazine, iar după 7:00-8:00 seara încep să se golească, pentru că oamenii udă grădinile. Bun, la 10:00 seara termină grădinile de udat. Ei bine, de atunci, trebuie să se reumple din nou bazinele, dar stăteau goale, pentru că erau pornite furtunuri sau alte mijloace de a uda”, ne-a declarat Florinel Țuilă.

El a menționat că, cu excepția verii, pentru alimentarea cu apă a comunei e utilizată o pompă de forare, iar pe anotimpul cald și alte două de care mai dispune aceasta.

De aproximativ o lună acestea au fost solicitate la capacitate maximă, pe fondul lipsei ploilor, dar și al consumului abuziv chiar, iar fenomenul s-a redus abia în ultimele zile, a spus el.

„După o lună de secetă, este pentru prima oară, de 4-5 zile, când se umplu din nou bazinele cu apă și au toți cetățenii apă. Unii nu aveau să spele și alții udau grădinile. Nu avem acum o problemă cu apa, ci doar în zonele mai înalte, pentru că a crescut cantitatea folosită în agricultură, presiunea nu e suficient de puternică”.

De altfel, el spune că în comuna cu peste 2.600 de locuitori există 12 fântâni amenajate de Primărie, dar și peste 250 de fântâni ale oamenilor, plus peste 10 izvoare, de utilizarea cărora oamenii nu au mai fost interesați.

„Apa din sistem e clorinată (tratată cu clor, n.red.), potabilă și atunci nu i-au mai interesat celelalte surse pentru consum, dar în agricultură se pot folosi foarte bine”.

Edilul a adăugat că seceta a afectat și nivelul apei din sursele subterane, care, cu cât scade, este infiltrat de o cantitate mai mare de nisip.

„Tocmai de aceea e nevoie să folosim apa rațional, în primul rând pentru scopul principal, de dezvoltare la nivel de locuințe, oamenii să aibă apă, toaletă în casă”.

Prima de comună cu apa sistată între 8:00-18:00: „Oamenii beau apă din fântână de 600 de ani”

În comuna Tătăruși din județul Iași - operatorul de apă canal, Apa Vital, a impus încă din 18 iulie restricții de utilizarea a apei, aceasta fiind disponibilă doar între orele 18:00-8:00 dimineața. Zeci de alte localități sunt într-o situație similară, județul fiind unul din cele mai afectate de secetă din țară.

Primarul Costel Iosub spune că situația nu este atât de dramatică, întrucât oamenii au o obișnuință seculară: consumă apa din fântâni de sute de ani.

De altfel racordarea la apă a fost realizată doar începând de anul trecut, cu branșarea a 400 de gospodării, existând încă pe atâtea solicitări.

„Sistemul de alimentare cu apă e de anul trecut, dar oamenii au băut de 600 de ani apă din fântânile astea, că noi suntem una din cele mai vechi localități din zonă. Pentru consum și menajer asta e sursa”, a menționat edilul.

„Situația nu e nici mai bună nici mai rea decât în alte localități din zonă. A scăzut însă nivelul apei în fântâni, avem și fântâni publice, a scăzut nivelul drastic. Sunt situații, puține, în care au secat de tot. Cei care sunt branșați sunt alimentați după programul afișat de operator, valabil nu doar pentru Tătăruși, ci și pentru alte localități din județ”.

Chiar dacă în privința comunei Tătăruși anunțul operatorului de apă prevede restricțiile până în 31 august, edilul e optimist că acestea vor fi scurtate, având în vedere că ele s-au mai modificat de la începutul lunii până în prezent.

El adaugă că oamenii și-au instalat hidrofoare, pentru a asigura presiunea necesară udării grădinilor, dar scăderea pânzei freatice le dă neplăceri seriase în această perioadă. E afectată, de altfel, și adăparea animalelor.

Pe fondul creșterii consumului de apă pentru irigarea terenurilor, în 380 de localități din 13 județe sunt fântâni secate parțial, iar în mai multe județe din Moldova primăriile și ISU iau măsuri de transport a apei pentru necesarul oamenilor și al animalelor, arată Administrați Națională „Apele Române”.

„Deocamdată nu am solicitat Companiei de Apă, dar vom solicita dacă e cazul, cum au făcut și alte localități, să vină cu cisterne și să luăm și noi alte măsuri”, a conchis primarul comunei ieșene Tătăruși, Costel Iosub.

XS
SM
MD
LG