Linkuri accesibilitate

Secretarul de stat american a anulat întâlnirea cu ministrul rus de externe


Secretarul de stat american, Anthony Blinken, în tgimpul conferinței de presă cu ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba. Washington, 22 februarie 2022

Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a anunțat că a anulat întâlnirea cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, programată pentru data de 24 februarie, la Geneva, întrucât Rusia „începe să invadeze Ucraina”.

Brinken a precizat că una din condițiile sale pentru întrevederea cu ministrul rus de externe a fost ca Moscova să nu intervină militar în Ucraina, dar că în situația actuală Statele Unite nu văd sensul unei asemenea întâniri.

„Acum, când vedem că începe invazia și Rusia a demonstrat clar că refuză calea diplomatică, nu are sens să organizăm această întâlnire. M-am consultat cu aliații și partenerii noștrii, toată lumea a fost de acord”, a declarant Blinken la Washington, după o întâlnire cu șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba.

Secretarul de stat american a mai spus că l-a informat pe Lavrov. Potrivit lui Antony Blinken, recunoașterea independenței celor două republici separatiste din estul Ucrainei de către Rusia „trezește îngrijorare profundă” și demonstrează clar că Vladimir Putin nu consideră Ucraina un stat suveran.

Secreytarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Rusia nu a încetat să planifice o invazie la scară largă a Ucrainei. Marți noaptea, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a decretat mobilizarea rezerviștilor, pentru a completa rândurile armatei și pentru a o pregăti de orice scenariu.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG