Linkuri accesibilitate

Ora 20.00: participare mai slabă decât la parlamentarele din 2019


Moldova alegeri 11 iulie 2021 -La secția de votare din satul Miclești, Orhei, la prima oră de votare.
Moldova alegeri 11 iulie 2021 -La secția de votare din satul Miclești, Orhei, la prima oră de votare.

Ora 20.30: Mai este o jumătate de oră până la închiderea secțiilor de votare (21.00), după care se așteaptă ca numărarea voturilor să meargă repede. Dorin Cimil, președintele CEC estima că s-ar putea încheia în jura de ora 23.00.

Poate că unii așteaptă finala Euro 2020 de pe Wembley, dar pentru cei interesați de alegeri, redacția Europei Libere este pregătită să va însoțească, și în următoarele ore. Cu un Live Blog și analize la cald.

Până atunci însă, o incursiune prin redacția de la Chișinău a Europei Libere:

Rdacția Europei Libere de la Chișinău, într-o scurtă pauză, în așteptarea rezultatelor alegerilor anticipate 2021, Chișinău, 11 iulie 2021
Rdacția Europei Libere de la Chișinău, într-o scurtă pauză, în așteptarea rezultatelor alegerilor anticipate 2021, Chișinău, 11 iulie 2021
Alegeri anticipate 2021 în redacția Europei Libere, se montează reportaje video Chișinău 11 iulie 2021
Alegeri anticipate 2021 în redacția Europei Libere, se montează reportaje video Chișinău 11 iulie 2021

Ne reauzim/revedem la ora 21.00 !

La 20:00, participarea la vot era mai slabă decât la parlamentarele din 2019

Cu o participare la vot de 46,07%, este semnificativ mai slabă decât la alegerile parlamentare din 2019. Potrivit datelor CEC, la această oră, în străinătate au votat aproape 188 de mii de cetățeni moldoveni. În total, prezența la vot era de peste 1 milion 393 de mii de alegători.

UPDATE 18.00: Autoritatea electorală centrală a anunţat mai devreme că scrutinul de azi poate fi considerat valabil, cu o rată de participare care a depăşit pragul minim de o treime. Către ora 18.00 au votat aproape 40 la sută din numărul total al alegătorilor. Rata de participare este cu aproape 5 la sută mai joasă decât cea înregistrată la aceeași oră la precedentul scrutin parlamentar din februarie 2019

Până la ora 18.00 au votat peste 160 de mii de alegători din diaspora

În diaspora, participarea la urne a depășit-o de mai bine de două ori pe cea totală înregistrată la precedentul scrutin parlamentar din februarie 2019. Până la ora 18.00 la cele 150 de secții de votare deschise în străinătate au votat peste 160 de mii de alegători, cu 10 mii mai mulți decât în primul tur al alegerile prezidențiale de anul trecut, dar cu 100 de mii mai puţini decât în turul doi al prezidențialelor, la care diaspora a înregistrat un nou record de peste 260 de mii de alegători prezenți la urne. Ultimele date actualizate de ministerul de externe arată că la ora 17.00 la nici o secţie de votare din diaspora nu a fost epuizat numărul de buletine de vot, de 5 mii. Cel mai activ se votează în oraşe ca Paris, Londra, Bologna şi Berlin, unde în unele secţii au votat deja în medie câte 3 mii de alegători.

Cu trei ore înainte de închiderea secţiilor de votare, în cele 41 constituite pentru alegătorii din stânga Nistrului, au votat aproape 26 de mii de persoane, deocamdată mai puţine decât la precedentele parlamentare când s-a înregistrat cea mai mare participare a alegătorilor din stânga Nistrului, de peste 37 de mii de persoane.

UPDATE 17.15 Peste 1,1 milioane de cetățeni sau 38% au participat la scrutinul parlamentar anticipat. În secțiile de peste hotare au votat circa 150 de mii de votanți, dublu decât la parlamentarele din urmă cu doi ani și tot atât cât a fost prezența la prezidențiale din 2020 în primul tur.

La ora 15.00 aproape 32 la sută din numărul total al alegătorilor s-au prezentat la urne. Participarea este un pic mai modestă decât la ultimele două scrutine, cel parlamentar din 2019, şi cel prezidențial din 2020. La ambele prezența la vot depășise, către aceeași oră, pragul minim de validare a scrutinului, care constituie o treime din numărul total al alegătorilor, adică 33,3 la sută.

Cel mai activ votează tradițional persoanele vârstnice de 56 de ani şi peste. Cei mai pasivi sunt, la fel ca în precedentele scrutine, tinerii de până la 25 de ani.

În afara țării, unde au fost deschise 150 de secții de votare, până la ora 15.00 au votat peste 125 de mii de alegători. Participarea alegătorilor din străinătate a depășit-o deja pe cea totală din precedentul scrutin parlamentar, dar e încă sub cea din prezidențiale când s-a mobilizat la urne un număr record de peste 260 de mii, în turul 2. La mai multe secții de votare din străinătate s-au înregistrat aglomerații. Iar la unele, inclusiv din Paris, Bologna, Berlin şi Londra, au votat deja peste 2 mii de persoane, adică aproape jumătate din câți pot vota la fiecare secție care dispune în total de 5 mii de buletine de vot.

La cele 41 de secții de votare destinate alegătorilor din regiunea transnistreană au votat către ora 15.00 aproape 22 de mii de alegători. Spre comparație, la precedentul scrutin parlamentar din 2019 participarea totală a alegătorilor din stânga Nistrului a fost de puțin peste 37 de mii de persoane.

La secția de votare destinată votanților din regiunea transnistreană, singura deschisă la Chișinău, la sediul liceului Gheorghe Asachi, au votat până la ora 15.00 în jur de 300 de alegători.

Chișinău, Secția pentru alegătorii din stânga Nistrului de la liceul Gheorghe Asachi,
Chișinău, Secția pentru alegătorii din stânga Nistrului de la liceul Gheorghe Asachi,
Chișinău, Secția pentru alegătorii din stânga Nistrului de la liceul Gheorghe Asachi
Chișinău, Secția pentru alegătorii din stânga Nistrului de la liceul Gheorghe Asachi

La alegerile precedente, pe parcursul întregii zile au votat în jur de 2100 de alegători. În mare parte aici vin să voteze alegătorii care locuiesc la Chișinău, dar au încă reședința în stânga Nistrului.

------------------------------------------------------------

UTA Găgăuzia: Participare scăzută la vot, până la prânz

Comrat, sala de festivități, 11 iulie 2021, alegeri generale anticipate
Comrat, sala de festivități, 11 iulie 2021, alegeri generale anticipate

In UTA Gagauzia, 130.886 de alegători sunt înscriși pe listele electorale și așteptați la cele 67 de secții de votare deschise pentru parlamentarele anticipate.

Cel puțin în primele ore ale zilei, interesul pentru vot era scăzut în UTA Găgăuzia arată datele CEC.

ORA 13.10: Datele pe care le prezintă în regim live, Comisia Electorală Centrală, indică la această oră (13.10) o participare la vot de peste 26 la sută. Cifra cuprinde cetățenii din Republica Moldova, inclusiv pe cei din diasporă, aude au votat deja peste 92 de mii de cetățeni moldoveni, depășind astfel numărul total al participării diasporei la precedentele alegeri parlamentare.

Dacă e să urmărim felul în care votează alegătorii, grupați de autoritatea electorală după diferite categorii de vârstă, atunci vedem că și de această dată, tinerii, între 18-25, sunt deocamdată cei mai pasivi, puțin peste 5 la sută. De cealaltă parte, activismul, așa cum îl indică cifrele, este din partea persoanelor cu vârsta cuprinsă între 57 și 70 de ani, au votat aproximativ 40 la sută.

Dacă ar fi să comparăm aceste cifre cu cele de la precedentul scrutin parlamentar, atunci putem deduce că rata de participare este comparabilă cu cea din 2019, când la această oră votaseră aproximativ 24 la sută de alegătorii incluși în liste.

Observatorii Promo-LEX au înregistrat deja unele încălcări

Scrutinul de astăzi va fi monitorizat de 2 400 de observatori acreditați de către CEC.

Observatorii Promo-Lex au înregistrat deja unele încălcări, la câteva ore de la deschiderea secțiilor de votare. Printre acestea, se numără, întâi de toate, două cazuri de transportare organizată a alegătorilor din regiunea transnistreană. Promo-Lex a mai raportat cazuri de filmare sau fotografiere a buletinului de vot, deficiențe tehnice la filmarea scrutinului în interiorul secțiilor și două incidente de nerespectare a măsurilor anti-COVID-19.

ORA 12: Aproximativ 77 de mii, cetățeni din diaspora care au votat la parlamentarele din 2019.

Trebuie să amintim aici că participarea diasporei a crescut la ultimele scritine, înregistrând un record la prezidențialele de anul trecut, când a fost înregistrat un nou record, de peste 260 de mii, în turul doi.

În primele trei ore de la deschiderea secțiilor de votare, prezența la vot în R. Moldova, fusese de puțin peste 14%, informează CEC.

La Orhei, primii care au venit la vot au fost persoanele în vârstă

În primele ore ale zilei, la Orhei tinerii nu prea s-au înghesuit la vot. Cei mai mult alegători care au venit la deschiderea secțiilor de votare au fost vârstnicii.

Vot la Orhei
Vot la Orhei

Nu peste tot lumea se înghesuie la vot: Europa Liberă prin raionul Cimișlia

În unele sate, entuziasmul pentru alegeri „este limitat”, cel puțin la primele ore de la deschiderea secțiilor de votare. Corespondenții Europei Libere au constatat: „Șuiera vântul la secțiile de votare din satele Porumbrei si Iurievca din Cimișlia, la doua ore de la deschiderea secțiilor de votare. Porumbrei are 1.520 locuitori, Iurievca, 526. (Sergiu Culeac)

Iurievca raiounul Cimișlila, 11 iulie 2021
Iurievca raiounul Cimișlila, 11 iulie 2021
Porumbrei raiounul Cimișlila, 11 iulie 2021.
Porumbrei raiounul Cimișlila, 11 iulie 2021.

Dar peste tot și indiferent de interesul pentru alegeri, autoritățile încearcă să-i convingă pe oameni să se vaccineze anti Covid-19. Vaccinarea, fără programare, nu este condiționată de votare.

Cozi de la primele ore la Chișinău

Primele ore de vot la Orhei

Corespondeții Europei Libere au fost la primele ore de la deschiderea secțiilor de votare în satul Miclești, Orhei.

-----------------------------

Alegeri anticipate 2021: a început votul

Duminică la 7:00 s-au deschis centrele de votare pentru alegerile parlamentare anticipate, pentru care președinta Maia Sandu a luptat de la începutul mandatului. Drumul spre anticipate a fost dificil.

A urmat o lungă bătălie în tribunale pentru secțiile de votare în străinătate: prea puține, considerau partidele care speră într-un sprijin masiv al diasporei, mai ales cea din Occident. PAS, Patforma „DA”, Blocul „Rento Usatîi” și AUR au contestat deciziile CEC. Până la urmă, s-a ajunsla 150 de secții de votare.

O altă bătălie juridică a fost pentru secțiile de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană: prea multe, au considerat aceleași partide, atrăgând atenția că unele urmau să fie deschise în orașe necontrolate de fapt de autoritățile de la Chișinău.

La care se adăuga faptul că la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, la unele secții nu votase nimeni.

Sâmbătă seară, cu numai câteva ore înainte de începerea scrutinului, Curtea Supremă de Justiție a decis: rămân deschise 41 de secții de votare.

Alegeri anticipate 2021- cu Radio Europa Liberă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:41 0:00

Radio Europe Liberă urmărește duminică desfășurarea alegerilor în R. Moldova, în diaspora și la secțiile de votare pentru alegătorii din raioanele de est.

La orele 13.00, 15.00 și 18.00, Vasile Botnaru, Alexandru Canțîr și Valentina Ursu vor analiza cu invitații din studio, participarea la vot, eventuale nereguli, miza votului de duminică. Emisiunile electorale pot fi ascultate la orice oră la moldova.europalibera.org, pe canalul de YouTube al Europe Libere Moldova și pe platformele de podcast.

Relatări și reportaje video de la Chișinău și din provinciei. Imagini din diaspora, trimise de mulți dintre cei pe care Europa Liberă i-a intervievat în cadrul rubricii: Vocea diasporei.

Ovidiu Cemîrtan - pentru prima dată la vot
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:17 0:00

Vă ținem la curent cu ultimele evoluții și pe rețelele sociale.

Vreți să va reamintiți câteva date importante despre partidele care candidează? Toate informațiile în dosarele Europei Libere: Partide & Program, semnate de Valentina Basiul.

Odată cu închiderea urnelor, la ora 21.00, echipa Europei Libere Moldova lansează un live blog: datele numărătorii voturilor, analize la cald ale experților și jurnaliștilor Europei Libere, interviuri, declarații ale politicienilor, imagini din țară și din diaspora, infografice.

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG