Linkuri accesibilitate

Mii de ruși și-au luat rămas bun de la opozantul Aleksei Navalnîi, în ciuda măsurilor stricte de securitate


Cortegiul funerar, după slujba de rămas bun de la Biserica Icoanei Maicii Domnului „Alină-mi durerile” din Moscova, 1 martie 2024.
Cortegiul funerar, după slujba de rămas bun de la Biserica Icoanei Maicii Domnului „Alină-mi durerile” din Moscova, 1 martie 2024.

Mii de oameni au venit să-și ia rămas bun de la opozantul rus Aleksei Navalnîi, care a fost înmormântat vineri, 1 martie, la Moscova. Securitatea a fost sporită în preajma Bisericii Icoanei Maicii Domnului „Alină-mi durerile”, unde a avut loc slujba de rămas-bun, și la cimitirul Borisovskoie, unde a fost îngropat. Ceremoniile s-au desfășurat pașnic, fără incidente.

Postul nostru de limbă rusă Current Time a relatat amplu despre funeralii.

Ceremonia funerară a avut loc într-un cerc restrâns, la ea participând rudele și persoanele cele mai apropiate. Dar mii de oameni au venit până la cimitir pe jos, de la biserică, scandând, între altele: „Navalnîi”, „Libertate deținuților politici”, „Nu războiului”, „Rusia fără Putin”, „Rusia va fi liberă”,

În ciuda scandărilor antiguvernamentale și a celor anti-război (critica invaziei ruse din Ucraina este pedepsită penal în Rusia) forțele de ordine nu au intervenit. Publicația „Verstka” a scris că autoritățile nu intenționează să facă rețineri, decât în „cazuri extreme”.

Serviciul religios a început la timp, la ora 14.00 ora locală, și s-a încheiat în mai puțin de o oră.

În timp ce sicriul cu trupul lui Aleksei Navalnîi era adus la biserică, oamenii au scandat „Navalnîi”. Forțele de ordine au permis oamenilor să intre în locaș, dar într-un număr foarte mic. Marea majoritate nu a avut acces. Mulțumea din fața bisericii a scandat mai multe lozinci atribuite lui Navalnîi: „Nu războiului”, „Rusia va fi liberă”, „Nu vom ceda”, „Nu vom uita”.

Printre cei care au venit să-și ia rămas bun de la opozantul rus au fost și diplomați occidentali (ambasadorii SUA, Germaniei și Franței în Rusia), reprezentanți ai opoziției ruse, dar și mulți simpatizanți ai lui Navalnîi care au venit la Moscova din provincie.

Ambasadoarea SUA la Moscova, Lynne Tracy, sosește la ceremonia de adio pentru politicianul rus de opoziție Aleksei Navalnîi
Ambasadoarea SUA la Moscova, Lynne Tracy, sosește la ceremonia de adio pentru politicianul rus de opoziție Aleksei Navalnîi

Kremlinul nu are „nimic de spus” rudelor lui Navalnîi în ziua înmormântării sale, a declarat, la un briefing, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin. El a refuzat, de asemenea, să dea o apreciere activității politice a lui Navalnîi. Dar Peskov a ținut să avertizeze că „orice adunare neautorizată va fi o încălcare a legii, în consecință, cei care participă la ea vor fi trași la răspundere”.

Ceremonia de rămas bun a avut loc la Biserica Icoanei Maicii Domnului „Alină-mi durerile”, din cartierul Mariino, unde a locuit politicianul, iar înmormântarea - la cimitirul Borisovskoie din apropiere, pe celălalt mal al râului Moscova. Și la biserică, și la cimitir, mii de oameni au venit să-i aducă un omagiu lui Aleksei Navalnîi.

Rândul de oameni care au venit să-și ia rămas bun de la opozantul rus s-a întins pe mai mult de un kilometru.
Rândul de oameni care au venit să-și ia rămas bun de la opozantul rus s-a întins pe mai mult de un kilometru.

Dimineața, pe poarta cimitirului era un anunț care spunea că va fi închis pentru vizite, pe 1 martie. Ulterior, conducerea cimitirului a dezmințit informația.

Mormântul politicianului de opoziție se află chiar la intrarea în cimitir.

Pe drumul de la stația de metrou „Mariino” până la biserică și cimitir a fost instalat un coridor de garduri metalice, traseul fiind supravegheat de numeroși polițiști care verificau actele și gențile trecătorilor. Rândul de oameni s-a întins pe aproape doi kilometri.

De fapt, sute de oameni s-au adunat în fața bisericii cu câteva ore înaintea slujbei religioase.

În apropierea bisericii și la cimitir au existat probleme cu conexiunea la internet. Anterior, The Insider a relatat că serviciile speciale au instalat în vecinătate antene și alte echipamente de comunicații.

Securitatea în legătură cu înmormântarea lui Navalnîi a început să fie întărită cu o zi înainte. Încă de joi, patrule, inclusiv de polițiști călare, se aflau în apropierea bisericii și a cimitirului, dar și a stației de metrou Borisovo, transmite SOTA.

Echipa lui Navalnîi a transmis și ea în direct de la funeralii.

Purtătoarea de cuvânt a lui Alexei Navalnîi, Kira Iarmîș, a publicat o schemă a traseului ceremoniei, de la biserică spre cimitir.

Echipa lui Navalnîi anunțase joi că nu a găsit o firmă de pompe funebre dispusă să se ocupe de înmormântare, asemenea companii primind telefoane „de sus”, de amenințare.

Trupul neînsuflețit al lui Aleksei Navalnîi a fost încredințat mamei sale, Ludmila, sâmbăta trecută, 24 februarie, după multe tergiversări. Ludmila Navalnaia a acuzat autoritățile ruse că fac presiuni asupra sa ca să-l înmormânteze pe opozant „în secret”.

Serviciul penitenciar federal rus a anunțat despre moartea lui Aleksei Navalnîi pe 16 februarie. Potrivit autorităților, politicianul, în vârstă de 47 de ani, „s-a simțit rău după o plimbare, pierzându-și aproape imediat cunoștința”, iar măsurile de resuscitare nu au dat niciun rezultat.

Grupuri pentru drepturile omului și susținători ai lui Navalnîi susțin că autoritățile ar fi reținut cadavrul opozantului pentru a încerca să ascundă cauza morții opozantului rus. În actul de constatare a morții se spune că ea a survenit pe cale naturală. Dar purtătoarea de cuvânt a politicianului, Kira Iarmîș, și văduva lui Navalnîi, Iulia, susțin că acesta ar fi fost ucis.

XS
SM
MD
LG