Linkuri accesibilitate

Serbia și Kosovo au ajuns la un acord pentru deblocarea frontierei


Serbia și Kosovo au ajuns la un acord pentru a pune capăt tensiunilor lor legate de blocarea frontierei lor, a declarat trimisul Uniunii Europene, Miroslav Lajcak, după discuțiile de la Bruxelles dintre cele două părți. „Avem o înțelegere! După două zile de negocieri intense, tocmai s-a ajuns la un acord privind decalarea și calea de urmat”, a scris Lajcak într-un mesaj pe Twitter astăzi, care a inclus și o imagine a acordului.

Două puncte de trecere a frontierei dintre Serbia și Kosovo au fost blocate de sârbi, deoarece autoritățile kosovare, pe 20 septembrie, au cerut tuturor șoferilor din Serbia care intră în Kosovo să folosească plăcuțe de înmatriculare tipărite temporar, care sunt valabile 60 de zile.

Conform acordului postat de Lajcak pe Twitter, cele două părți au convenit asupra a trei puncte principale: unitățile speciale de poliție situate la punctele de trecere comune ale frontierei din Jarinje și Brnjak vor părăsi și elimina baricadele pe 2 octombrie, în timp ce militari NATO din Forța de stabilizare KFOR vor fi desfășurați la cele două treceri de frontieră, rămânând acolo timp de două săptămâni pentru a asigura securitatea; din 4 octombrie, un autocolant va înlocui îndepărtarea plăcuțelor de înmatriculare a mașinilor înmatriculate în Kosovo și Serbia ca măsură temporară până la identificarea unei soluții permanente; pe 21 octombrie, oficialii kosovari și sârbi vor forma un grup de lucru prezidat de UE și vor începe să lucreze pentru o soluție permanentă care va fi prezentată în termen de șase luni la formatul la nivel înalt al dialogului Serbia-Kosovo.

Reamintim ca Serbia nu recunoaște independența Kosovo, la fel ca si unele țări din Uniunea Europeană.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG