Linkuri accesibilitate

Serghei Toma (POM): „Toate partidele vechi trebuie aruncate la gunoiștea politică”


Serghei Toma, Partidul Oamenilor Muncii, Chișinău, 5 iulie 2021.
Serghei Toma, Partidul Oamenilor Muncii, Chișinău, 5 iulie 2021.

Cu nr.22 în buletinul de vot va figura Partidul Oamenilor Muncii, cu sloganul: Să întoarcem țara oamenilor și oamenii în țară! Europa Liberă l-a întrebat pe Serghei Toma, președintele formațiunii care este miza apropiatului scrutin parlamentar anticipat din 11 iulie.

Interviu electoral cu Serghei Toma, Partidul Oamenilor Muncii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:18:02 0:00
Link direct

Europa Liberă: Ce miză au alegerile parlamentare anticipate din 11 iunie?

Serghei Toma: „Miza principală e să scăpăm de clanurile oligarhice, care ne țin deja de 30 de ani, care ne țin de proști. Ei au făcut dezbinare în societate, așa încât nu mai putem să ne suportăm unii pe alții. Noi suntem dezbinați în 15-16 grupuri și toți sunt manipulați de niște grupuri mafiote.”

Europa Liberă: Care e oferta electorală cu care veniți în fața alegătorului?

Serghei Toma: „Combaterea sărăciei.”

Europa Liberă: Dar cum poate fi combătută sărăcia?

Serghei Toma: „În primul rând, trebuie să terminăm cu dezmățul procurorilor și judecătorilor. Și sunt trei legi pe care trebuie să le schimbăm.

Dosarul electronic -digitalizarea bate orice corupție.

Prima: un dosar electronic, de la deschiderea dosarului până la judecătorie, unde nu nu poți să falsifici nimic, și unde se vede totul - digitalizarea bate orice corupție. A doua: nu poate un singur procuror să deschidă dosar penal, trebuie să semneze cel puțin patru procurori – atunci n-o să vedem dosare făcute la comandă și va ajuta la oprirea dezmățului în justiție. Și a treia: să vă dau drept exemplu BEM, acum stau în pușcărie cei care n-au pus mâna pe bani, iar dacă ei recunosc că au semnat acele acte la comandă, ei se duc în pușcărie cu 30 la sută mai mult, că deja este grup organizat.”

Europa Liberă: Da de unde cunoașteți acest lucru? BEM înseamnă Banca de Economii a Moldovei, care a fost falimentată în rezultatul dispariției miliardului.

Serghei Toma: „Și ei, dacă declară că mi-a dat șeful indicații, merg pe alt articol, deja sunt grup organizat, și atunci ei preferă să tacă. Dar am văzut cum s-au dezlegat mâinile Procuraturii Anticorupție din România și ale dnei Kovesi.”

Mai multe despre Partidul Oamenilor Muncii găsiți aici

Europa Liberă: Pentru că ați amintit de miliardul furat, ce le spuneți cetățenilor la întâlnirile pe care le aveți despre acest caz?

Serghei Toma: „Încă în 2015 am scris că n-o să-l găsească nimeni, pentru că țara este capturată. Țara până în ziua de azi este capturată și nu contează că ei se ceartă între ei, pentru că ei sunt o gașcă. Nu contează că că sunt din diferite partide, cu diferite viziuni, ei arată un show, că, chipurile, ar fi un partid împotriva altui partid, e doar un show.

Europa Liberă: Dar se zicea că după fuga lui Vladimir Plahotniuc țara se scoate din captivitate.

Serghei Toma: „Cum să nu, ei doar își transmit puterea de la unul la altul în grupurile lor.”

Europa Liberă: Credeți că interesele căror politicieni astăzi se intersectează?

Serghei Toma: „Sunt aceiași politicieni care au fost la putere acum 20 de ani, ei au și capturat țara și sunt și până astăzi în fruntea mafiei.”

Europa Liberă: Și este greu să scoți Moldova din captivitate?

S-au furat de la popor clădiri, uzine, fabrici.

Serghei Toma: „Eu sper că Moldova s-a trezit, totuși, că s-a trezit multă lume, care vrea schimbări în țară. Noi, timp de treizeci de ani. am avut ceva ce a rămas după țara sovietică și unde sunt toate? S-a făcut privatizarea, în 1986, dacă nu greșesc, s-au făcut niște calcule și ceea ce au dat spre privatizare a fost evaluat la 30 de miliarde de dolari. Dacă punem în listă acum, sunt vreo 400 de miliarde de dolari. S-au furat de la popor clădiri, uzine, fabrici.”

Europa Liberă: Și ceea ce s-a furat mai poate fi astăzi întors cetățenilor?

Serghei Toma: „Bineînțeles.”

Serghei Toma (Partidul Oamenilor Muncii): Suntem dezbinați și manipulați de grupuri mafiote
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:23:02 0:00

Europa Liberă: Aveți o biografie interesantă. O bună parte din viață ați petrecut-o peste hotarele R.Moldova, ați spus că peste 20 de ani v-ați aflat în străinătate. Jumătate din acești ani i-ați petrecut în Federația Rusă, altă jumătate – în Occident.

Serghei Toma: „Mai puțin de jumătate în Rusia, că atunci nu erau pașapoarte și nu puteai să mergi în Europa atât de liber. Când a venit Partidul Comunist în parlament și a început să facă dezmățuri în cooperare cu alte partide, au început deja să captureze țara, eu am înțeles că n-o să fie nimic.”

Europa Liberă: Și atunci ați plecat, pe timpul guvernării comuniste?

Serghei Toma: „Da. În special Vladimir Voronin.”

Europa Liberă: Ce părere aveți despre votul din diasporă și votul din stânga Nistrului?

Serghei Toma: „Eu vă zic, și diaspora din Europa, și diaspora din Rusia nu-l mai vrea nici pe Dodon, nici pe Voronin. Credeți-mă că vorbesc cu multă lume, am mulți prieteni în Rusia și care mă susțin moral. Sunt născut în Bender, în Transnistria, și știu foarte bine ce se întâmplă acolo.”

Europa Liberă: Ce se întâmplă? Ați putea să ne descrieți în câteva cuvinte?

Acolo (în regiunea transnistreană) este o spălătorie de bani. Furtul gazului nu merge de la moldoveni, ci din Rusia.

Serghei Toma: „E un teren capturat de un grup de mafioți. Se fac spălări de bani, începând cu furtul de gaz, pentru că nu poate un teritoriu mai mic decât Moldova, Transnistria, să consume atâta gaz și mai mult. Acolo este o spălătorie de bani. Furtul gazului nu merge de la moldoveni, ci din Rusia.”

Europa Liberă: Dar Rusia are pretenția să ceară de la R. Moldova.

Serghei Toma: „N-are cum, că Gazprom vinde către Moldova Gaz, o filială a Gazpromului, și dacă eu am plătit pentru gaz, Dvs ați plătit pentru gaz, toată țara a plătit pentru gaz, unde e diferența de gaz și cine trebuie să răspundă? Conducerea de la Moldova Gaz!”

Europa Liberă: Să revenim la miza și importanța votului din stânga Nistrului și din diasporă.

Serghei Toma: „Diaspora vede o viață mai bună decât cea pe care o avem aici noi, moldovenii.”

Europa Liberă: Adică cetățenii aflați peste hotare gândesc altfel decât cei rămași acasă?

Serghei Toma: „Altfel, da. Ei văd altă viață, ei văd cum se comunică în primării, ei văd cum au sprijin social-economic, dacă se întâmplă, au sprijin. Aici noi nu avem sprijin. Pensionarii care au lucrat toată viața mor fără niciun ban. În fond, nimeni nu are bani dintre pensionari, numai cei care au fost la putere.”

Europa Liberă: Și ce va decide votul din diaspora?

Toate partidele vechi trebuie aruncate la gunoiștea politică.

Serghei Toma: „Să aruncăm acel trecut urât la gunoiștea politică, să nu mai voteze niciun partid vechi. Toate partidele vechi trebuie aruncate la gunoiștea politică. După care procuratura și justiția să se ocupe de ei și tot ceea ce acaparat în 30 de ani să fie întors poporului.”

Europa Liberă: Dar despre votul din partea de Est a R.Moldova ce părere aveți?

Serghei Toma: „Acolo majoritatea sunt oameni combinați cu lumea de la uzine, unde lucrează lumea, acolo te duci, faci poze la ce ai votat.”

Europa Liberă: De ce aveți această convingere?

Serghei Toma: „Știu sută la sută, pentru că vorbesc și discut cu oameni din Transnistria.”

Europa Liberă: Cum ați vedea soluționarea problemei transnistrene?

Serghei Toma: „Transnistria deja nu are încotro, acolo s-au început deja schimbările. Și schimbări în așa sens că și documentație, și tot. Nimeni nu vă va zice astăzi nimic, dar eu vă zic că acolo deja au început să facă acte așa cum au la noi, pe teritoriul Moldovei, moldovenii. Acolo s-a început deja reorganizarea. Anul viitor, noi o să vedem, Transnistria o să fie autonomă, la fel ca și Găgăuzia.”

Europa Liberă: Adică același statut ar putea să-l obțină și regiunea transnistreană în componența R.Moldova? Atât de repede, atât de iute poate fi identificată o soluție pentru conflictul transnistrean?

Serghei Toma: „Da, n-o să mai fie conflictul.”

Europa Liberă: De cine depinde această identificare a unei soluții durabile pentru conflictul transnistrean?

Serghei Toma: „De acei oameni care stau în spatele Transnistriei, care au capturat-o și economic, și fizic.”

Europa Liberă: Dar cine-s acei oameni?

Serghei Toma: „Victor Gușan, care decide totul. Nu contează cine e președinte acolo.”

Europa Liberă: Unii spuneau că cheia soluționării conflictului Transnistrean s-ar afla la Moscova.

Serghei Toma: „Dar și Kozak a spus că Transnistria este teritoriu al R.Moldova.”

Europa Liberă: Deci, Dvs. rămâneți ferm pe poziție că se apropie rezolvarea conflictului transnistrean?

Serghei Toma: „Da, pentru că deja totul se termină. Pentru că acolo se spălau mulți bani furați, în primul rând, majoritatea contrabandei trecea pe acolo, tot ce trecea din Ucraina. Dar nici Ucraina nu mai face acest lucru și interesele grupurilor oligarhice nu mai sunt atât de puternice, pentru că ei înțeleg că asta o să se termine.”

Europa Liberă: Ce priorități ar trebui să aibă următorii 101 deputați?

Serghei Toma: „Primul lucru pe care trebuie să-l facă e să termine cu sărăcia. Trebuie să ridice pensiile. Trebuie să facă revizuirea tuturor dosarelor penale din ultimii 10-20 de ani, pentru că majoritatea din ele sunt fabricate, ca să scoată bani. Un businessman are un business, dacă nu are krîșa (protecție – n.red.) de la procurori, e gata cu el.”

Europa Liberă: Pe câte mandate contați?

Serghei Toma: „Noi? Pe majoritatea!”

Europa Liberă: Dar sunteți realist și știți că e imposibil?

Serghei Toma: „Politica e politică, e o teorie a posibilităților. Totuși noi am strâns o echipă cât de cât bună, din activiști. Vreau să vorbesc despre Maria Olaru. Toți cei care sunt la noi în partid, pe listă, o cereau pe dna Maria.”

Europa Liberă: Și câți oameni ați adunat pe lista Partidului Oamenilor Muncii?

Serghei Toma: „65.”

Europa Liberă: A fost greu să ajungeți la 101?

Serghei Toma: „Nu era greu, dar nu am avut timp și în plus multă lume s-a complicat cu acel dosar pe care trebuie să-l îndeplinești. Că acolo este o tâmpenie.”

Europa Liberă: Adică, setul de acte care trebuie prezentate la CEC pentru a fi admis în calitate de candidat la funcția de deputat.

Serghei Toma: „Și nici nu avea rost să punem 101 oameni pe listă. Eu nu știu pentru ce se face asta.”

Europa Liberă: Câți bani cheltuiți în această campanie electorală?

Serghei Toma: „Încă n-am cheltuit nimic.”

Europa Liberă: Și e posibil să faci agitație, să te întâlnești cu oamenii fără ca să cheltui bani?

Serghei Toma: „Trebuia, în primul rând, să deschidem contul electoral, ceea ce este foarte costisitor. Să deschizi un cont electoral costă cinci mii de lei! Asta pentru cine au făcut-o, pentru partidele mici? Zece mii de lei costă deschiderea contului contului și un cont. Cu bani zero!”

Europa Liberă: Revenim la șansele Partidului Oamenilor Muncii de a accede în parlament. Sondajele nu vă arată cu șanse de a ajunge în parlamentul R. Moldova. Acest lucru vă descurajează?

Serghei Toma: „Nu, deloc, pentru că majoritatea sondajelor sunt manipulatoare.”

Europa Liberă: Dar de ce le considerați că ar manipula opinia publică?

Serghei Toma: „O fac în mod special, ca să atragă avantaje pentru un partid sau altul.”

Europa Liberă: Cum veți proceda dacă nu ajungeți în parlament?

Serghei Toma: „Oricum, o să mergem mai departe, nu contează. Noi n-am venit să creăm un partid, dacă ne uităm la toate partidele noi care acum au venit la putere, cred că e nevoie de o perioadă anumită, căci, dacă pui un copac, el rodește peste cinci ani de zile. Totul ce știm e că trebuie să mergem înainte.”

Europa Liberă: Ce scenarii postelectorale anticipați ă ar putea să se întâmple după 11 iulie în parlament. Cine cu cine ar putea să formeze o majoritate parlamentară? Ce s-ar întâmpla dacă la putere vin cei cu viziuni pro-estice, ce s-ar întâmpla dacă la guvernare ajung cei cu viziuni pro-occidentale?

Serghei Toma: „Doamne ferește să vină trecutul ca să ne facă viitorul! Cei din trecut nu mai pot să facă nimic și fac o campanie murdară, în primul rând. ”

Europa Liberă: Când ziceți trecut, la ce concurenți electorali vă referiți?

Serghei Toma: „La Blocul Comuniștilor și Socialiștilor. Acesta este trecutul nostru , acela urât, care ne-a amăgit, care ne-a furat timp de 30 de ani, care ne-a impus să plecăm din țară, ca să ne găsim peste hotare de mâncare pentru familie. Eu îi socot mai răi decât pe naziști, că ei au făcut totul ca lumea să plece de aici. Au capturat totul și nici n-au fost capabili să conducă ceea ce au capturat.”

Europa Liberă: Cine cu cine ar merita să facă o coaliție în viitorul parlament?

Serghei Toma: „Acum majoritatea voturilor o să le primească PAS. Cu cine o să facă ei coaliție...”

Europa Liberă: Cu cine ați sugera Dvs.?

Serghei Toma: „Cu noi.”

Europa Liberă: Și dacă nu ajungeți Dvs. în parlament?

Serghei Toma: „O să ajungem.o să facem tot posibilul ca să ajungem ca să nu fie alții alături și să facă majoritate parlamentară.”

Europa Liberă: Dar este vreo diferență între cum conduc cei cu viziuni pro-estice și cei cu viziuni pro-occidentale în R.Moldova?

Serghei Toma: „Bineînțeles că este.”

Europa Liberă: În ce constă această diferență, pentru că atunci când îi întrebi pe cetățeni, ei nu găsesc aceste deosebiri?

Serghei Toma: „În primul rând, noi nu avem o graniță comună cu cei cu care vor să ne lipească.”

Europa Liberă: Cu cine?

Serghei Toma: „Cu Rusia. Noi avem graniță cu Europa, cu România. cu vecinul trebuie să trăiești foarte bine. Cu Rusia tot trebuie să trăim foarte bine. Că eu socot așa, noi am trăit într-o societate ca într-o familie, 15 republici. Ne-am dezbinat, am divorțat.”

Europa Liberă: Da Dvs. vă este clar ce vrea Rusia de la R.Moldova?

Serghei Toma: „Eu cred că nu vrea nimic. Sunt niște grupuri criminale aici, care au vor să manipuleze niște chestii, atât.”

Europa Liberă: Și, vă întrebam, dacă vin partidele cu viziuni pro-occidentale la guvernare, ce agendă trebuie să aibă ele?

Serghei Toma: „În primul rând, eu nu văd că Uniunea Europeană vrea ca noi să intrăm în Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Și de ce nu vedeți acest lucru?

Serghei Toma: „În planul UE pentru dezvoltare, pentru următorii 20 de ani nu văd extindere.”

Europa Liberă: Și atunci, despre viitorul Moldovei ce ne puteți spune?

Serghei Toma: „Colaborare bună cu Europa, să avem cât mai multe proiecte comune cu România și cu Europa.”

Moldova - infografic, structura exporturilor in 2021
Moldova - infografic, structura exporturilor in 2021

Europa Liberă: Concret, ce poate face R.Moldova, în comun cu România și cu UE?

Serghei Toma: „Concret, să ne arate că sunt prietenii noștri, frații noștri, să deschidă rețelele mari de magazine, unde moldovenii să-și poată vinde marfa. Asta o să fie un lucru prietenos.”

Europa Liberă: Producția moldovenească a penetrat piața UE și majoritatea mărfurilor moldovenești ajung pe piața din UE.

Serghei Toma: „Nu așa de ușor cum credeți. Sunt magazine anumite, rețele anumite, mari. Noi nu existăm. În magazinele mari din România noi nu prezentăm aproape nimic.”

Europa Liberă: România este piața care absoarbe o bună parte din producția R.Moldova.

Serghei Toma: „Da, magazinele mici, de proximitate, acolo este marfa noastră. Vinuri mai sunt, dar așa, în mare parte, noi nu avem nici mere, nici pere în rețelele mari. Pentru că la noi și agricultura este în genunchi și nu poate un producător mic să facă un contract. Trebuie o asociație, o cooperativă, care să strângă de la toți și să exporte.”

Europa Liberă: R.Moldova are un Acord de asociere cu UE, are de făcut tema de acasă. Cât de greu credeți că îi vine statului să promoveze reformele, să le implementeze, să aducă bunăstare?

Serghei Toma: „Noi deja toate legile trebuie să le facem în conformitate cu UE. La noi se fac ultimul timp în parlament numai legi populiste și în favoarea unor grupuri farmaceutice, în primul rând, pentru diferite grupuri de influență.

Europa Liberă: Și peste patru ani cum vedeți R.Moldova?

Serghei Toma: „Un pic mai bine, căci dacă noi totuși o să scăpăm de hoții politici care au fost până acum la putere, o să avem un viitor bun. Dar, din păcate, avem șapte sute de mii de pensionari, care sunt manipulați de partide cu torbe, cu culioace, cu hrișcă, cu tușoncă. Eu am făcut o postare și i-am rugat pe toți: cumpărați-le buneilor, mamelor, trimiteți-le să aibă ceva mai mult în frigider, ca să nu fie manipulați.

Europa Liberă: Adică să nu accepte pomenile electorale?

Serghei Toma: „Exact. Dar asta e de fapt o hoție. Că ei sunt la putere astăzi și fac nu pentru comunitate. Ne-au alungat pe noi de aici, ne-au făcut diaspora, acum nu deschid gura, ca să votăm.”

Europa Liberă: Votul electronic. Ar fi un colac de salvare?

Serghei Toma: „Bineînțeles. Și vreau să spun ultimul cuvânt: ieșiți la vot, nu așteptați că cineva o să vină în locul vostru. Ieșiți la vot!”

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG