Ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, spune că ancheta împotriva fostului președinte Igor Dodon este o manifestare de „curaj” din partea procurorilor moldoveni, dar le cere să respecte toate procedurile.
„Din câte am văzut, procurorii au curajul necesar pentru a merge împotriva tuturor persoanelor în raport cu care există bănuieli rezonabile că au săvârșit anumite fapte ilegale”, a spus ministrul justiției în emisiunea „Joi cu Liliana Barbăroșie”, o coproducție a Europei Libere și televiziunii publice M1.
Litvinenco a vorbit la scurt timp după ce Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, l-a plasat în arest la domiciliu pe fostul președinte.
Lider informal al Partidului Socialiștilor și președinte al Uniunii de Afaceri Moldova-Rusia, Dodon este bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită. Dar el spune că este nevinovat și că dosarul ar fi instrumentat politic „la comanda” președintei Maia Sandu, rivala sa, care ar vrea să-i distrugă partidul.
Dodon a fost reținut pe 24 mai, după percheziții de 11 ore în casa sa cu trei etaje din Chișinău, când în presă s-au scurs imagini cu bani, bunuri, documente și alte posibile probe din dosar.
În emisiunea „Joi cu Liliana Barbăroșie”, ministrul justiției a spus că procedurile trebuie respectate de procurori la cercetarea cauzei. „Noi, în campania electorală ne-am asumat să aducem dreptate și lucrul acesta îl vom face (...). Evident că procedurile trebuie respectate și vom urmări ca acest lucru să se întâmple”, a spus Sergiu Litvinenco.
Ancheta are la bază o înregistrare video din 2019, înfățișându-l pe Dodon, pe atunci președinte, în compania fostului lider democrat, Vlad Plahotniuc, care îi propune o pungă, cei doi discutând despre bani pentru finanțarea Partidului Socialiștilor.
Ministrul Litvinenco crede că începerea ei, după o lungă ezitare în care procurorii au considerat că înregistrările nu sunt suficiente, ar demonstra că în procuratură nu mai există „interdicții” de a merge împotriva oamenilor politici, „ca pe timpul lui Stoianoglo”.
„Nu mai există nici o interdicție la momentul de față, așa cum era pe timpul lui Stoianoglo, cu privire la dosarele împotriva oamenilor politici,” a afirmat ministrul în emisiunea „Joi cu Liliana Barbăroșie”.
Alexandr Stoianoglo, procurorul general numit de Igor Dodon în 2019, pe finalul mandatului de președinte, a fost și el arestat și suspendat din funcție anul trecut, guvernarea PAS imputându-i scoaterea din pușcărie a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon.
Supus unei evaluări în Consiliul Superior al Procurorilor, Stoianoglo a obținut zilele trecute un calificativ nesatisfăcător, inclusiv prin votul lui Litvinenco, ceea ce îi permite șefei statului să-l demită prin decret prezidențial. Maia Sandu nu a anunțat deocamdată vreo decizie.
Vorbind în emisiune, ministrul Litvinenco a spus că evaluarea a scos la iveală lucruri extrem de grave, cum ar fi consultarea de către Stoianoglo a lui Platon în dosarul fraudei bancare din 2014, ceea ce l-ar face incompatibil cu funcția de procuror.