Datele sondajului IRI publicat azi arată că 65% din cetățenii țării și 66% din cetățenii municipiului Chișinău își doresc alegeri parlamentare anticipate. Nu-și doresc alegeri anticipate doar 29%. Adică, marea majoritate a oamenilor vor dizolvarea actualului parlament, doar PSRM condus de Igor Dodon se opune voinței majorității cetățenilor. Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco care a fost oaspetele Europei Libere a declarat ca alegerile viitoare vor oferi o șansă unică R Moldova de a urma o agendă de reforme serioase.
Europa Liberă: Concluzia de după verdictul Curții Constituționale (CC) e că puterea și opoziția vor continua această luptă acerbă. Cel mai probabil, se ia în calcul și campania electorală care urmează să fie în curând, dacă președinta va emite decretul și va anunța dizolvarea legislativului și anunțarea datei alegerilor parlamentare anticipate. Totuși, de ce v-a pus pe baricade diferite acest verdict al Înaltei Curți?
Sergiu Litvinenco: „Și anterior am fost pe baricade diferite. Spre deosebire de ei, care și-au schimbat opțiunea de zece ori, începând cu anul trecut și până în ziua de astăzi, noi suntem consecvenți și credem că unica soluție pentru a ieși din impasul în care ne aflăm sunt alegeri parlamentare anticipate. Mergem la cetățeni și cetățeanul decide cine rămâne și cine nu în parlament și, respectiv, cine guvernează această țară. Noi am spus aceasta de mult timp, socialiștii au spus mai întâi că optează pentru aceste alegeri, după care și-au schimbat opinia și de aceea la momentul de față suntem acolo unde suntem.
Mai important este că există acest verdict al CC, unul foarte corect și bazat exclusiv pe prevederile constituționale. Pentru că nu trebuie să fii mare jurist ca să citești două alineate din articolul 85, să analizezi cum s-au întâmplat lucrurile și să constați că circumstanțele din ambele alineate, în principiu, au fost întrunite, de unde și acest aviz al CC. În mod normal, acuma politicienii trebuie să ia act de această decizie și s-o aducă la îndeplinire. Curtea nu decide oportunitatea dizolvării sau nedizolvării, dar ca urmare a deciziei președintelui, care, sunt sigur, va fi în sensul dizolvării parlamentului, noi, actorii politici, trebuie să mergem în acest scrutin și să facem tot posibilul ca să fie organizate aceste alegeri cât mai curând posibil.”
Europa Liberă: Ce e clar pe moment, e că președinta și fracțiunea PAS, care o sprijină pe șefa statului insistă ca alegerile să aibă loc cât mai curând posibil, chiar în vară, iar PSRM spune că organizarea acestui scrutin parlamentar anticipat ar fi pentru toamnă. Doar aici e divergența și s-ar putea oare, prin compromis, să cădeți de acord asupra datei acestor alegeri?
Optăm pentru alegerile parlamentare într-un timp cât mai scurt
Sergiu Litvinenco: „PSRM a spus multe lucruri până în momentul de față. Ei azi spun una, mâine spun alta, nu sunt sigur că ceea ce v-au spus Dvs. că ar dori în toamnă mai este valabil și nu doresc mai târziu sau, în general, în 2023. Sigur că noi optăm pentru alegerile parlamentare într-un timp cât mai scurt, pentru că, pe deoparte, asta vor oamenii, iar pe de altă parte, alegerile în timpul verii sunt mai puțin periculoase sub aspect epidemiologic. Specialiștii spun că în timpul verii tendința de infectare va fi mai mică, respectiv, ai posibilitatea să faci o campanie. Sigur că nu va fi o campanie ca cele ce au loc în mod obișnuit, dar o campanie similară cu cea din alegerile prezidențiale eu cred că putem să avem. Da, întâlniri mai mici decât de obicei, da întâlniri în aer liber, preponderent, sau doar în aer liber, pentru că noi așa am făcut campania prezidențială, în parcuri, pe aleile de lângă primării, de lângă casele de cultură, acolo ne întâlneam cu oamenii. Și, respectiv, cu cât mai repede avem aceste alegeri, cu atât mai repede se constituie parlamentul și cu atât mai repede se învestește un guvern care se apucă de treabă, căci de lucru este foarte mult în R.Moldova.”
Europa Liberă: Și totuși opinia adversarilor Dvs. politici este că mai întâi trebuie să se ajungă la un procent mare de vaccinare a populației, ca după asta să nu mai existe riscul transmiterii acestei epidemii. Credeți că până când vă doriți Dvs. se reușește să fie vaccinată o bună parte a cetățenilor?
Sergiu Litvinenco: „Prin tot ce am făcut și, mai ales, dna președinte, prin tot ce a făcut dna președinte din prima zi când a ajuns în funcția de președinte, s-a ocupat de aducerea vaccinului în R. Moldova, am impresia că 200 de mii...
Europa Liberă: Peste 200 de mii de doze venite din România...
Sergiu Litvinenco: „Eu cred că vor veni curând și alte doze din vaccinul respectiv. Este foarte important să mergem înainte cu procesul de vaccinare, pentru că este unica posibilitate de a scăpa de acest Covid. Dar, mă rog, cum am spus, atâta timp cât rata infectărilor scade, procesul de vaccinare are loc și totuși numărul celor care se vaccinează zilnic crește. Plus că avem perioada verii, când contactul fizic poate fi limitat la maximum, nu văd absolut nicio problemă. După mine, aceste lucruri nu se contrazic, ci se completează. Mergem cu procesul de vaccinare, aducem vaccin, le explicăm oamenilor că acest scenariu este unic soluție și aici multă minciună, manipulare a venit, până în momentul de față, inclusiv din partea celor din PSRM, care, până acum, aruncau în spațiul public ipoteze și teorii conspiraționiste, că vaccinul nu e bun, că nu ajută și așa mai departe, chiar am avut și discuții private, chiar i-am rugat să termine cu această pălăvrăgeală și această avalanșă de fake-news, pentru că într-un final vom ajunge să avem vaccinuri, dar oamenii să nu dorească să se vaccineze, pentru că i-au mințit și manipulat.”
Europa Liberă: Și fruntașii PSRM anunță că în curând va fi importat vaccinul rusesc, 500 de mii de doze...
Sergiu Litvinenco: „Foarte bine! 180 de mii de doze, am înțeles...”
Europa Liberă: Nu, 500 de mii de doze, am auzit de la dl Dodon că 500 de mii de doze ar fi fost negociate din partea Federației Ruse (FR). O parte vor veni în calitate de ajutor umanitar, altă parte va fi achiziționată. Dar Maia Sandu zice că va lua decizia doar după ce se va decide referitor instituirea stării de urgență sau să-și spună iarăși CC decizia.
Sergiu Litvinenco: „La moment, există acest impediment. Conform articolului 85, alineatul 4 din Constituție, pe durata stării de urgență nu se poate de dizolvat parlamentul. Dna președinte este o persoană care respectă Constituția în totalitate, respectiv, așteptăm o decizie a CC, ca urmare a sesizării noastre...”
Europa Liberă: Sunt două sesizări, și din partea deputatului Țâcu, și din partea Dvs., sunteți chiar unul dintre autorii sesizării.
Sergiu Litvinenco: „Da, sunt două sesizări. Și dl Țîcu a depus, și noi. Eu astăzi am mai depus un supliment, am mai adus niște argumente suplimentare. Am analizat în detaliu zilele trecute standardele Comisiei de la Veneția în materie de instituire a stării de urgență. Și când citești ce spune Comisia de la Veneția, îți dai seama că tot ce au făcut socialiștii și Șor nu este, de fapt, o stare de urgență, fiindcă Comisia de la Veneția spune clar, de principiu, că starea de urgență este o măsură extremă, care trebuie aplicată exclusiv în cazul în care alte soluții nu pot fi implementate. De exemplu, dacă acele remedii care există la momentul de față în legislație nu ar face posibil să fie adoptate anumite decizii, ca pandemia să scadă, atunci da, poate fi justificată instituirea unei stări de urgență, dar atunci când institui starea de urgență, dar, în același timp, nu vii cu măsuri care se circumscriu conceptului de stare de urgență; pe de altă parte, atunci când acel instrumentar pe care îl are Comisia Extraordinară de Sănătate Publică îți permite să adopți decizii exact așa cum le-ar adopta Comisia pentru Situații Excepționale, evident că o astfel de stare de urgență, cu ghilimelele de rigoare nu poate fi considerată conform standardelor internaționale.”
Europa Liberă: Dar în aceste trei săptămâni de când a fost instituită starea de urgență, inclusiv premierul a spus că a făcut câțiva pași înapoi referitor la unele restricții, care au fost deja ridicate, au spus și membrii comisiei respective că sunt de acord să facă un pas înapoi. În continuare, dumneavoastră așteptați să se consume două luni?
Sergiu Litvinenco: „Noi am contestat la CC și așteptăm decizia. În mod normal, trebuie să vină mai devreme, pentru că, dacă aștepți 60 de zile, nu are sens o decizie a Curții, pentru că s-a finalizat starea de urgență. Am văzut văzut și eu această lipsă de măsuri și pentru mine a fost mereu o întrebare, chiar din ziua în care noi la comisia juridică am discutat proiectul de hotărâre, elaborat de dl Bolea, apropo. Conform legii, propunerea de instituire a stării de urgență vine de la Guvern sau de la președinte și este clar de ce.”
Europa Liberă: Guvernul nu avea împuterniciri depline și atunci executivul a venit cu propunerea către deputați.
Nu există absolut niciun argument... care ar justifica instituirea și continuarea acestei stări de urgență
Sergiu Litvinenco: „Dacă Guvernul n-are împuterniciri depline, asta nu înseamnă că trebuie să ne uităm cum se încalcă prevederile CC și jurisprudența Curții. Dar chiar și atunci am întrebat, chiar și în plen, mi se pare, pe autor: dați-mi un exemplu de măsură pe care Comisia Extraordinară de Sănătate Publică nu are dreptul să o implementeze, pe când după instituirea strării de urgență Comisia pentru Situații Excepționale ar avea dreptul s-o instituie? Nu am niciun răspuns nici până în ziua de astăzi. Și toată activitatea instituțiilor, a structurilor, pe toată perioada stării de urgență tot acolo ne aduce. Nu există absolut niciun argument prin prisma prevederilor legii referitor la starea de urgență și standardelor internaționale în materie de stare de urgență, care ar justifica instituirea și continuarea acestei stări de urgență. Apropo, încă un element: în legea privind starea de urgență este indicat, expres și imperativ, atunci când vii cu propunerea de stare de urgență, obligatoriu, trebuie să indici care sunt măsurile pe care le vei implementa în perioada respectivă, adică timp de 60 de zile dacă s-a instituit, și, doi, care sunt acele restricții pe care le implementezi. Deci, din start, trebuie să asiguri previzibilitate pentru toți, că ai să faci asta, asta și asta și, în urma acestor acțiuni se va întâmpla una, a doua, a treia, a patra. Aceste lucruri nu s-au întâmplat și de aici și concluzia noastră că această stare de urgență nu este decât o butaforie, nu este decât un instrument constituțional folosit prin abuz de drept, pentru a anula, de facto, un alt instrument constituțional, care este dizolvarea parlamentului și, până la urmă, opțiunea de a implica cetățenii R. Moldova într-un proces constituțional, cum sunt alegerile parlamentare.”
Europa Liberă: Dumneavoastră așteptați verdictul Curții. Am auzit opinii ale experților constituționali care spuneau că Curtea ar putea și să nu examineze aceste sesizări.
Sergiu Litvinenco: „După mine, încălcările sunt de așa natură, că nu poate Curtea să nu examineze. Opinia mea personală e că Curtea va examina. Dar evident că nu știu ce va face Curtea.”
Europa Liberă: Dar luați în calcul și al doilea scenariu, că ar putea să se mai repete un vot în parlament privind prelungirea stării de urgență?
Sergiu Litvinenco: „La cât de disperați și de confuzi sunt socialiștii în ultima perioadă, eu nu pot exclude nimic, dar nu cred că cetățenii R. Moldova îi vor permite lui Dodon, pe care îl înțeleg din punct de vedere uman: omul este disperat, a pierdut alegerile, este pe cale de a pierde a puterii și știe că pierderea puterii nu înseamnă că se duce la Sadova și culege căpșune, dar poate ajunge în fața unui procuror care să-l întrebe ce e cu privatizările din 2008 sau ce era în sacoșa aceea celebră. Omul are o problemă personală, nu neapărat politică; ai pierdut alegerile, te-ai retras din viața politică, te-ai apucat să scrii cărți... El are o problemă de viitor personal, de securitate personală, dacă vreți. De aici și imaginea lui de om care a pierdut legătura cu realitatea, care trăiește într-o lume paralelă. Asta e senzația mea. Și, evident, acum de la socialiști poți să te aștepți la orice.”
Europa Liberă: Dl Dodon are apariții publice aproape zilnice. Iată, liderul socialiștilor a salutat declarația președintelui Comisiei Europene pentru Democrație de Drept, Gianni Buquicchio, cu privire la organizarea alegerilor parlamentare anticipate în R. Moldova. Buquicchio a declarat că decizia de a organiza scrutinul trebuie să fie luată printr-un larg consens politic.
Sergiu Litvinenco: „Vedeți că dl Buquicchio vorbește despre organizarea scrutinului. Lucrurile sunt clare. Alegerile parlamentare anticipate sunt iminente.”
Europa Liberă: Dar un consens mai puteți găsi, ca să cădeți de acord?
Sergiu Litvinenco: „Noi am discutat cu socialiștii despre alegeri, ca să fie foarte clar. Noi nu am discutat cu socialiștii despre alianțe, preelectorale, postelectorale, dar am discutat exclusiv despre alegeri. Noi încercam, parcă-parcă ne mișcam, când se duceau negociatorii la Dodon, totul se bloca. Și de aceea eu nu sunt sigur de intenția reală a socialiștilor de a avea alegeri parlamentare anticipate. Din punctul meu de vedere, dacă ar exista din partea socialiștilor dorință reală de a avea alegeri, nu ar fi o problemă să discutăm și să stabilim, să convenim o zi în iulie. Dar eu mă tem că socialiștii nu sunt sinceri și toate încercările lor de a intra într-o discuție cu privirea la data alegerilor, nu are ca scop real de a ajunge la o soluție comună, dar de a tărăgăna anumite procese.”
Europa Liberă: Dar această insistență a fruntașilor PSRM, că există o majoritate parlamentară și că au și un candidat pentru funcția de premier, ea mai cântărește actualmente ceva, din punct de vedere legal?
Sergiu Litvinenco: „Evident că nu mai cântărește. În primul rând, această așa-numită majoritate. Pentru că nici ei nu spun că este o majoritate clasică, o coaliție de guvernare în sensul regulamentului.”
Europa Liberă: Dar ei au găsit 53-54 de semnături.
Sergiu Litvinenco: „Da, pentru a susține un candidat la funcția de prim-ministru. În primul rînd, această majoritate nu a apărut de la început. Noi am avut perioada de după demisia lui Chicu, până pe 11 februarie, am impresia, când parlamentul pur și simplu nu a făcut nimic și a spus că dorește alegeri parlamentare anticipate. La un moment dat s-au răzgândit, probabil au văzut sondajele de opinie, probabil au văzut opinia cetățenilor despre ei, pentru că credeți că și-au schimbat opinia așa pur și simplu? Nu. Probabil că au văzut niște sondaje, au văzut ce cred oamenii despre ei, au văzut câte voturi le vor oferi oamenii într-un eventual scrutin. Atunci s-au speriat, s-au adunat toți acolo, și socialiștii, și cei despre care socialiștii spuneau că sunt hoți de miliarde și au creat această majoritate. După care această majoritate s-a creat în vederea susținerii unui candidat.
În momentul când acest candidat a renunțat la calitatea sa de candidat, la funcția de prim-ministru, respectiv, a intervenit acea decizie a președintelui care s-a dovedit a fi perfect constituțională, pentru că este constituțională. În situația în care nu ai o majoritate, președintele este obligat să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru. Și acuma deja suntem în afara termenului constituțional de constituire a unui executiv. Filosofia Constituției, acea prevedere din articolul 85, alineatul 1 este acea că legea supremă admite anumite conflicte politice între instituții. Termenul de trei luni este termenul limită, cât tolerează Constituția instabilitatea...”
Europa Liberă: Apoi s-a epuizat acel termen...
Sergiu Litvinenco: „Deci, noi am ieșit din acest termen....”
Europa Liberă: Da, exact...
Sergiu Litvinenco: „Și având în vedere jurisprudența CC, orice învestitură a vreunui guvern este apriori neconstituțională, pentru că ai încălcat prevederea constituțională care spune că trei luni trebuie să ajungi la o soluție, în sensul învestirii unui guvern.”
Europa Liberă: Mai mulți lideri de opinie avertizează că ar putea să fie un precedent riscant pentru viața politică din R. Moldova, că, în asemenea condiții, oricine dintre șefii statului, atunci când va avea conflict cu parlamentul, va insista să dizolve legislativul.
Sergiu Litvinenco: „Nu este adevărat. Am auzit și eu aceste opinii. Sunt două elemente determinante care au dus la situația în care acuma sunt întrunite condițiile constituționale pentru dizolvarea parlamentului. Primul lucru este demisia lui Chicu. Dacă nu exista demisia lui Chicu, nu puteam la momentul de față nici să vorbim despre alegeri parlamentare anticipate. Al doilea element – iresponsabilitatea socialiștilor, în special a socialiștilor (pentru că de Șor nu cred că are sens să pomenesc aici), în sens de constituire a unei majorități pentru a susține un candidat real la funcția de prim-ministru. Deci, socialiștii nu au fost în stare să propună un candidat care ar dori într-adevăr să guverneze R. Moldova. Iată acest două elemente sunt determinante. Dacă nu erau ele – acum eram la momentul dinaintea datei de 23 decembrie, când a demisionat Chicu. Și apropo, Chicu, când a demisionat, a ieșit atunci într-o conferință de presă împreună cu dna Greceanîi și cu igor Dodon și PSRM și-a asumat o decizie politică, că se merge la alegeri parlamentare anticipate. Asta dincolo de aspectele juridice. Haideți să analizăm exclusiv politic această decizie a PSRM de a merge în alegeri parlamentare anticipate și acuma de a încerca să le blocheze, la limita legalității. Eu nu știu dacă în acțiunile lui Igor Dodon nu se întrunesc elemente constitutive de infracțiune, pentru că să spui că nu vei recunoaște, nu vei respecta deciziile CC, care emite decizii definitive și irevocabile și care a emis o decizie perfect constituțională.”
Europa Liberă: Dar ce s-ar întâmpla dacă PSRM, totuși, își asumă să nu respecte decizia Curții?
Sergiu Litvinenco: „Își asumă consecințele. Eu nu cred că cetățenii R. Moldova vor tolera o astfel de situație. Părerea mea. Nu este posibil, după mine. ”
Europa Liberă: Dar foarte multe voci vă avertizează că în următorul legislativ nu va fi mai ușor să fie creată o majoritate parlamentară, să fie investit un nou guvern și chiar vi se reproșează că ați putea să-i lăsați în afara parlamentului pe cei care merită, inclusiv curentul unionist.
Sergiu Litvinenco: „Primul lucru – noi trebuie să asigurăm alegeri libere și corecte și să asigurăm cetățenilor dreptul de a decide. Și, până la urmă, decizia cetățenilor într-un sufragiu liber și corect trebuie respectată. Al doilea lucru: alegerile prezidențiale au dovedit un lucru limpede pentru orice observator independent, că societatea vrea o schimbare. Societatea știe să facă diferența între mincinoși și oameni care sunt corecți și vor să facă ceva bine pentru cetățeni, nu au venit în politică ca să-și protejeze schemele și să se îmbogățească, așa cum, din păcate s-a întâmplat pe parcursul ultimilor 30 de ani. Plus că rezultatele alegerilor prezidențiale denotă că partida pro-europeană este majoritară în R. Moldova.”
Europa Liberă: Da, dar Dvs. ați anunțat că PAS merge de unul singur în alegeri.
Sergiu Litvinenco: „Este prima opțiune și cred că aceasta este cea mai bună abordare, pentru că cel mai important este ca noi, cei din partidele de dreapta, să încercăm să maximizăm rezultatul electoral, care se va materializa în numărul de mandate. Și o abordare pragmatică ar fi să meargă PAS separat și alte forțe de dreapta să găsească o soluție prin care să meargă într-o formulă care nu ar permite pierderea voturilor. Dacă multe partide iau 3-4 %, riscăm ca aceste voturi să fie pierdute și ulterior ele se repartizează proporțional. Și aici sunt modalități de a identifica acea soluție pentru a fi în situația în care spunem că aceasta este cea mai bună soluție pentru a maximiza rezultatul. Deci ne uităm la sondajele de opinie, ne uităm, de altfel, la opinia oamenilor, care sunt acele partide care trec pragul electoral. Dacă nu trec, dacă există riscul de a nu trece pragul, sigur că contează și campania electorală, și sondajele, sigur, sunt un element important, dar trebuie cumva să ieșim din această marjă și atunci poate e posibil un bloc electoral, unioniștii cu altcineva, partide noi a apărut acuma.”
Europa Liberă: Chiar din tabăra unionistă am auzit voci ale liderilor care sugerează să-i luați într-un bloc cu Dvs., cei din PAS. Și am mai auzit și alte sugestii, că de ce nu ați reface Blocul ACUM, ca și partidul PDA să se regăsească în blocul Dvs.
Sergiu Litvinenco: „Legat de unioniști, eu cred că dacă s-ar uni între ei, ar fi un lucru extraordinar și cred că șansele de a acumula numărul necesar de voturi pentru a trece în parlament sunt maxime. Platforma DA cred că are șanse să intre în parlament. Dacă există riscul acesta, dar eu nu cred, atunci va trebui de analizat ce se întâmplă la momentul concret. Trebuie să reieșim din obiectivul comun de a face o majoritate pro-europeană și trebuie să facem tot posibilul ca rezultatul să fie maximizat să nu admitem pierderea multor voturi, căci lucrul acesta este în detrimentul dreptei, în general. Acum este prematur să stabilim cum mergem, mai ales în partea cealaltă, pentru că mai este timp. Sigur că discuții mai trebuie să aibă loc, dar o decizie finală trebuie să fie luată la momentul potrivit, în funcție de mai mulți factori.”
Europa Liberă: Dar lăsați să se înțeleagă că are dreptul la viață și varianta B, ca până la urmă, totuși, să conveniți cu anumite entități politice să faceți un bloc electoral?
Sergiu Litvinenco: „Din perspectiva scopului pe care l-am menționat, e puțin probabil.”
Europa Liberă: Codul Electoral poate fi modificat în actuala legislatură?
Sergiu Litvinenco: „Teoretic, Codul Electoral poate fi modificat, cu condiția că acele modificări sunt în sensul extinderii drepturilor electorale, îmbunătățirii proceselor electorale etc. Sunt standardele Comisiei de la Veneția care spun că, de obicei, legea electorală nu se schimbă mai devreme decât un an de data alegerilor, pentru că nu se schimbă regulile jocului în timpul jocului, dar, totodată, există excepții care se referă la lucrurile pe care le-am menționat și, de exemplu, dacă introduci votul prin corespondență, teoretic el ar fi posibil, dar nu știu dacă este realist și nu știu dacă suntem pregătiți la momentul actual. A fost un precedent în România, când, înainte de alegerile din 2012, când cu două sau cu trei luni înainte s-a introdus votul prin corespondență. S-a contestat la CC această prevedere și Curtea a spus că atâta timp cât această prevedere, prin corespondență, permite ca numărul oamenilor care ies la vot să crească este perfect constituțională și în sensul acesta s-a expus și Comisia de la Veneția.”
Europa Liberă: De ce cresc îngrijorările că ar putea acele modificări la Codul Electoral să ducă și la excluderea moldovenilor aflați în diasporă din cursa electorală?
Sergiu Litvinenco: „Acest lucru este exclus, pentru că, în primul rând, e neconstituțional pe fond.”
Europa Liberă: Deci poate fi atacată o asemenea intenție la CC?
Sergiu Litvinenco: „În primul rând, este neconstituțional pe fond. Nu poți să lipsești cetățenii noștri din diasporă, grație cărora R. Moldova, de atâția ani, rezistă, ca stat.”
Europa Liberă: Se menține pe linie de plutire datorită remitențelor.
Sergiu Litvinenco: „Exact! Doi: acest lucru nu poți să-l faci pentru că înrăutățești, în contextul menționat anterior, îmbunătățești regulile electorale cu puțin timp înainte de alegeri. Trei: sunt sigur că dna președinte nu va promulga niciodată o astfel de lege! Dar ei nu pot adopta legi fără a fi promulgate. O lege nepromulgată este o lege inexistentă.”
Europa Liberă: Se discută foarte mult și despre legitimitatea CEC, pentru că mandatul, practic al tuturor membrilor CEC, expiră în luna iunie. Poate să intervină legiuitorul?
Sergiu Litvinenco: „Mandatele am impresia că expiră pe 17 iunie. Conform Codului Electoral, dacă expirarea mandatelor coincide cu începutul perioadei electorale, atunci mandatele membrilor CEC se prelungesc de drept până la finalizarea scrutinului.”
Europa Liberă: Când se întrunește legislativul în ședința în plen?
Populismul e la ordinea zilei: cine e mai populist?
Sergiu Litvinenco: „Mâine, probabil. În general, legislativul în ultima perioadă este complet nefuncțional din punct de vedere al esenței parlamentarismului. Vine puterea cu unele programe, opoziția le critică, pe unele le susține, pe altele nu. Acum e un legislativ care nu corespunde rigorilor legislativului democratic.”
Europa Liberă: Dar zilnic aflăm că sunt propuse foarte multe proiecte de legi.
Sergiu Litvinenco: „Da, din astea... Populismul e la ordinea zilei: cine e mai populist? Fac ei o competiție, cine propune mai mult, o să ne trezim mâine cu un proiect ca salariul minim să fie de cinci mii de euro. Ceea ce se întâmplă acum nu sunt chestiuni normale, prin urmare, cu cât mai repede dizolvăm acest parlament, cu atât este mai bine pentru R. Moldova, pentru cetățenii R. Moldova și pentru parlamentarism ca atare.”