Linkuri accesibilitate

Sergiu Sîrbu: „În Parlament avem deputați care au dormit patru ani de zile” (VIDEO)


PDM și plebiscitul de la 24 februarie - un interviu cu deputatul Sergiu Sîrbu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:00 0:00

PDM și plebiscitul de la 24 februarie - un interviu cu deputatul Sergiu Sîrbu

Un interviu cu deputatul PDM despre alegerile generale și plebiscitul de la 24 februarie.

Reprezentantul democraților Sergiu Sîrbu explică de ce este necesară consultarea populară care va avea loc simultan cu scrutinul parlamentar și spune cum au fost selectați candidații formațiunii în circumscripțiile uninominale.

Europa Liberă: Dl Sîrbu, ce trebuie să facă un deputat ca să fie eficient, astfel încât să nu fie rechemat de către alegători?

Sergiu Sîrbu: „În primul rând, un deputat ar trebui să lucreze pentru popor, să fie un veritabil reprezentant al cetățenilor Republicii Moldova, să nu uite de interesul oamenilor, să-i reprezinte cu adevărat și să lucreze doar în interesul poporului, nu în interesul nici al partidului, nici în interesul altcuiva.”

Europa Liberă: Dl Sîrbu, dar poporul, de exemplu, vrea pedeapsă capitală; poporul vrea, de exemplu, să interziceți avorturile; pe de altă parte, Europa vă impune să procedați altfel, Consiliul Europei interzice pedeapsa capitală. Și atunci?

Sergiu Sîrbu: „Așa este! Într-adevăr, aveți dreptate, doar că nu ar trebui să extrapolăm ceea ce înseamnă revocarea deputatului, deoarece, evident, revocarea nu poate avea loc în orice condiții. Și noi astăzi avem exemplul revocării primarilor, care avem această instituție deja de vreo 15 ani în Codul Electoral, primarii pot fi revocați, instituție care a fost validată și de către Curtea Constituțională. În Codul Electoral, la revocarea primarilor există aceeași normă care prevede că el poate fi revocat în cazul în care nu-și exercită corespunzător atribuțiile de serviciu.”

Europa Liberă: Dați-mi un exemplu când au fost revocați, dați un exemplu.

Sergiu Sîrbu: „Cu adevărat, avem puține exemple; nu sunt sigur dacă vă pot da vreun exemplu de revocare a primarilor...”

Europa Liberă: Păi, vedeți, atunci când dvs. ați pornit ideea înaintării și retragerii, eu am stat de vorbă într-un cort cu o fetiță și ea era foarte convinsă că e o idee bună. După asta, dl Candu a venit cu nuanțarea că primul an de zile și ultimul nu putem umbla. Dar de ce vă întreb pe Dvs.? Pentru că Dvs. ați fi primul revocat, dacă ați fi pe uninominal, pentru că Sergiu Sîrbu se ocupă de Constituție, de strategii, dar nu construiește poduri, nu repară drumurile, nu face școală. Or, într-o circumscripție uninominală oamenii după criteriul acesta v-ar aprecia pe Dvs. Țuțu ar câștiga în competiție cu Dvs., pentru că l-am văzut făcând drum.

Sergiu Sîrbu: „Probabil, probabil, doar că noi cred că mergem prea departe. Referendumul care va avea loc pe 24 februarie, în ziua alegerilor, este un referendum consultativ, nu constituțional, nu venim astăzi deja să implementăm această prevedere, dar vrem să auzim vocea poporului, dacă ideea ca concept în general este agreată la nivel național. Și dacă ea va fi agreată – atenție! – nu înseamnă că imediat a doua zi deja deputații vor putea fi revocați.

Noi avem nevoie de acest gir al poporului pentru ca ulterior să fie analizată experiența internațională, să cerem avizul Comisiei de la Veneția, să vedem toate procedurile posibile/ imposibile, unde sunt limitele până la care putem merge, ca după asta să vedem exact care sunt temeiurile de revocare, procedura și multe alte aspecte, astfel ca nici, pe de o parte, să nu fie abuz, iar, pe de altă parte, să fie eficient și să fie un element de responsabilizare maximă a deputaților, deoarece nu este vorba doar de construcție de poduri, deputații au anumite obligațiuni. De exemplu, același număr de participări la ședințe.

Sunt deputați care nu vin pur și simplu cu lunile la ședințe, nici la ședințele comisiilor...

Sunt deputați care, vedeți, nu vin pur și simplu cu lunile la ședințe, nici la ședințele comisiilor, la ședințele Parlamentului, care nu au nicio inițiativă, care nu vin în teritoriu să se întâlnească cu alegătorii nicio dată la doi ani. Sunt exemple...”

Europa Liberă: Dar ei de unde s-au luat, dl Sîrbu? Nu-s de-ai dvs., nu-s colegi de partid?

Sergiu Sîrbu: „Păi sunt colegi de Parlament. Nu vreau să vorbesc de colegii mei de partid, dar în Parlament avem deputați, haideți să fim sinceri, care au dormit patru ani de zile, sunt deputați care nu prea vin în general...”

Europa Liberă: Și atunci nu-i mai simplu să responsabilizați partidele? De ce puneți asta în cârca alegătorilor?

Sergiu Sîrbu: „Nu este mai simplu, dle Botnaru.”

Europa Liberă: Dar de ce nu ar fi?

Sergiu Sîrbu: „Și vreau să vă spun de ce. Deoarece avem în Constituție o normă, care prevede că mandatul imperativ este nul, avem câteva decizii ale Curții Constituționale, care au spus expres că deputatul odată ales este în serviciul poporului și el poate să se disciplineze cu organizarea internă a partidului, poate vota cum spune partidul, dar el nu este obligat să voteze cum spune partidul și el are dreptul și liberul discernământ și propria voință să voteze diferit, și Curtea Constituțională a spus, cel puțin în două rânduri, că el are dreptul să părăsească fracțiunea, are dreptul să voteze cum dorește și nimeni nu-l poate disciplina.

El este ales, el este imperativ și gata. Iată de ce doar cu disciplina de partid este imposibil de a rectifica această problemă și atunci revocarea ar veni ca ceva suplimentar la acest aspect. Iarăși nu vorbim acum de detaliile tehnice, procedurale și de temeiurile juridice de revocare; va fi următoarea etapă. Dar ne dorim totuși să vedem dacă poporul agreează în genere această idee și ulterior deja să venim cu toate detaliile, inclusiv juridice, tehnice, până la ce limită putem să mergem.”

Europa Liberă: Ne întoarcem la referendum. Dvs. propuneți ca oamenii să se pronunțe. De exemplu: vreți voi oare să scăpați de tuberculoză? Dar nu spuneți prin ce metode. Eu, probabil, ca un alegător aș fi vrut înainte să arunc buletinul acesta să văd totuși ce aveți în cap, ce criterii stau la baza revocării – vreți să tratați tuberculoza cu lipitori sau cu tăierea capului, sau cu medicamente moderne? Mi se pare că un pic trișați, dacă nu-mi spuneți din start ce idei aveți de gând să puneți la baza acestor criterii de evaluare, pentru că, repet: acum din practicile pe care le vedem se încearcă să se cocheteze, nu spun cuvinte mai grele, se cochetează cu alegătorii. Uitați-vă cât discernământ au viitorii alegători ai lui Șor. De la ei așteptați ca să încuviințeze activitatea parlamentară a lui Sîrbu, care se gândește la concepții pe cinci, zece ani, sau vor cere ca Sîrbu să se ocupe de acoperișuri?

Revocarea, dacă va fi aprobată, ea poate fi aplicată doar pentru deputații aleși pe uninominal...

Sergiu Sîrbu: „În primul rând, revocarea, dacă va fi aprobată, ea poate fi aplicată doar pentru deputații aleși pe uninominal – unu la mână. Doi la mână: în principiul conceptual procedurile sunt clare – orice revocare se face tot prin referendum, de fapt, tot poporul. Procedurile de desfășurare a referendumului sunt stabilite în legislație.

Problema apare doar de temeiuri și tot Codul Electoral deja prevede temeiurile care categoric nu pot fi supuse referendumului. Noi vorbim aici despre buget, impozit, vorbim aici despre pedepse juridice, ce ați spus Dvs., vorbim aici despre alte elemente care a priori nu pot fi supuse referendumului, deoarece vedem, dacă întrebi omul: vrei să ai salariu de 10 mii de euro?, fiecare ar spune da. Doar că astfel de subiecte nici nu pot fi supuse referendumului, adică există și un ghid al Comisiei de la Veneția în materie de referendum, care menționează expres care sunt limitele și, evident, noi ne conducem de acestea. De aceea limitele, unele deja sunt, procedurile deja sunt, rămâne deja să vedem expres cam cum s-ar face.

Până la urmă, asta ar putea fi, într-adevăr, o revocare politică, cum spuneți, dar noi deja o avem în cazul primarilor, chiar dacă nu avem foarte multe experiențe, noi avem revocarea în cazul președintelui țării. Atenție! Constituția prevede astăzi posibilitatea demiterii șefului statului și apropo – atenție! – fără niciun temei practic juridic. Dacă se întrunesc condițiile, el este suspendat de 2/3 de deputați în Parlament, în 30 de zile se organizează referendum de demisie a președintelui țării, iar el poate fi suspendat și inițial pentru încălcarea Constituției.

Iarăși, încălcarea Constituției poate fi una foarte generală. Sigur că Curtea Constituțională trebuie să constate această încălcare, dar ea poate fi chiar și foarte generală în acest sens. Deci, mecanismul deja este, doar că el nu este aplicat foarte des.”

Europa Liberă: Păi tocmai...

Sergiu Sîrbu: „Dl Băsescu în România de asemenea a avut parte de un asemenea...”

Europa Liberă: De cinci ori l-ați dat la o parte pe Dodon.

Sergiu Sîrbu: „Așa este.”

Europa Liberă: A dat temeiuri gârlă, dar n-ați îndrăznit să-l revocați, pentru că mecanismul teoretic există, dar la modul practic nu.

Sergiu Sîrbu: „Procedurile sunt complicate, într-adevăr. Avem nevoie de majoritate constituțională ca să inițiem procesul, 2/3 de voturi. Mecanismul, într-adevăr, este complicat și în plus acum deja nu mai putem, suntem în prag de scrutin electoral.”

Europa Liberă: Eu totuși sunt obligat să vă întreb, știu răspunsul... Nu cumva asta este o joacă de-a democrația, pentru că dvs. îi propuneți alegătorului: oare îți place să rechemi înapoi deputatul? Dar în realitate, știți dvs. foarte bine că mecanismul o să fie complicat, nu se poate decât doi ani de la mijloc și o să fie la fel foarte rarisime aceste exemple de revocare.

Orice partid politic este obligat să vină cu inițiative, inclusiv populare...

Sergiu Sîrbu: „Nu vorbim noi acum deja de detalii – doi ani la mijloc, un an, deoarece aceste prevederi au fost în proiectul vechi, precedent. El a fost exclus. Noi acum vorbim de concept. Chiar dacă procedura este complicată, ea nu este imposibilă și faptul că noi venim cu inițiative care plac oamenilor e OK. Orice partid politic este obligat să vină cu inițiative, inclusiv populare, la oameni, să le explice corect și să încerce să le implementeze. Și aici noi chiar și cu reducerea numărului de deputați, deoarece prima întrebare la referendum va fi: sunteți de acord cu reducerea numărului? Și aici, practic, chiar toate partidele sunt de acord. Și socialiștii au vrut cândva, și Platforma DA a vrut cândva această micșorare. Poftim, noi dorim o micșorare și mai semnificativă. Oamenilor le place.

Și eu din experiența mea de aproape opt-nouă ani de deputat am simțit, într-adevăr, sunt mulți deputați care chiar nu prea sunt eficienți. Și cu 61 de deputați cred că Parlamentul ar putea fi destul de eficient și poate mai abil, mai flexibil să rezolve problemele oamenilor.”

Europa Liberă: Ultima întrebare. Totuși o să aveți în următorul Parlament deputați de sortul întâi și de sortul doi?

Sergiu Sîrbu: „Nu cred, nu cred.”

Europa Liberă: Păi dar spuneți că ăștia uninominali au să fie de un fel, partinicii de alt fel.

Sergiu Sîrbu: „Nu, toți sunt egali. Eu vreau să vă spun cum la Partidul Democrat sunt selectați candidații. Evident, în primul rând, este elementul de meritocrație, profesionalism, competență; pe uninominal – atenție! – un element important este și eligibilitatea, notorietatea. Și este și logic, da?”

Europa Liberă: Dar cine a decis? S-a făcut prin punctaj, cum s-a făcut asta?

Sergiu Sîrbu: „Bine, noi, în primul rând, am avut și sondaje interne, am avut discuții cu organizațiile primare de partid, cu organizațiile teritoriale de partid am avut discuții la organele de conducere ale partidului, iarăși măsurări, iarăși sondaje interne.”

Europa Liberă: OK. Deci, toți acei care au să reprezinte Partidul Democrat au să fie activi, n-au să doarmă, au să vină la ședințe, da?

Sergiu Sîrbu: „Evident, evident! Eu admit că cei de pe uninominal vor fi mult mai activi pentru a promova interesele comunității și circumscripției și nu este rău în principiu chestia asta. Da, ei se vor lupta ca la bugetul de stat să fie alocați mai mulți bani pentru acea circumscripție. Și nu este rău, asta o fac toți, inclusiv eu țin minte congresmenii americani pentru circumscripția lor se luptă intens. Și nu este rău în principiu chestia asta.”

Europa Liberă: Cei mai îndârjiți, îi țin minte, PPCD-iștii erau, chiar dacă erau în opoziție.

Sergiu Sîrbu: „Și nu este rău în chestia asta. Ei vor fi activi. Da, pentru circumscripțiile lor vor fi activi, dar asta nu înseamnă că ei vor fi cumva de alt sort, doar că se vor specializa și eu cred că asta-i bine. Vor fi în ajutorul primarilor din acea circumscripție sau al consiliilor raionale. Acei aleși pe listă, de asemenea, vor fi activi. Deci, ei probabil vor fi mai mult specializați pe anumite domenii, da, domeniul economic, social, juridic; se vor ocupa mai mult de promovare, de politici la general și, iată, un tot întreg. Eu cred că va fi o fracțiune și un grup parlamentar care va fi destul de eficient, fiecare responsabil de domeniul său de activitate.”

Europa Liberă: Mulțumim! Să ajungem să vedem următorul Parlament.

Sergiu Sîrbu: „Dă, Doamne! Mersi mult.”

XS
SM
MD
LG