Linkuri accesibilitate

Sergiu Tofilat: Indiferent de înțelegerile lui Dodon cu Putin, prețul gazelor pentru R.Moldova va scădea anul viitor


Preşedintele Igor Dodon promite, după o nouă întâlnire cu Vladimir Putin, preţuri mai bune la gazele naturale. De ce e nevoie de Putin pentru aceasta şi de ce a călătorit ministrul economiei, Vadim Brînzan, săptămâna trecută la Moscova şi Bruxelles? Încercăm să ne lămurim împreună cu analistul economic, Sergiu Tofilat.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:31 0:00
Link direct

Sergiu Tofilat
Sergiu Tofilat

Europa Liberă: „Am convenit cu Vladimir Putin: în anul curent prețul pentru gazele naturale nu va fi majorat, iar în anul viitor acesta ar putea să fie chiar redus”, a scris pe Facebook președintele Dodon în timpul unei călătorii recente la Moscova. Chiar este nevoie, dle Tofilat, și de Vladimir Putin ca locuitorii Republicii Moldova să poată spera la gaze naturale mai ieftine?

Sergiu Tofilat: „Bine, prețul de import pe care îl achităm noi astăzi se stabilește în baza contractului semnat între Moldova-Gaz și Gazprom. Există o formulă și prețul se modifică trimestrial în baza acestei formule. La formarea prețului se iau în considerație prețurile la gaz, păcură și motorină pe piața UE în anul precedent. Cu alte cuvinte, ceea ce plătim noi astăzi se formează în baza prețurilor din UE din anul precedent.”

Europa Liberă: Și Putin ce treabă are cu asta?

Sergiu Tofilat: „În UE prețurile sunt în scădere. Spre exemplu, noi astăzi plătim 240 de dolari pentru mia de metri cubi, în UE prețul a scăzut sub 120 de dolari deja. Deci, oricum – indiferent de ce se înțelege Dodon cu Putin –, prețul pentru Republica Moldova va scădea în anul viitor. Acum, dacă dl Dodon reușește să negocieze ceva cu dl Putin, asta trebuie să fie confirmat printr-un document – fie acord adițional la contractul Moldova-Gaz cu Gazprom, prin care se modifică formula de calcul sau poate fi eliminarea taxei de export al gazului către Gazprom, pentru că ei astăzi plătesc vreo 25 la sută din taxa la export. Dacă dl Dodon nu reușește să ne arate un document, care să confirme niște înțelegeri cu Putin sau Gazprom, eu nu pot să cred în afirmațiile lui, pentru că, reieșind din formulă, gazul oricum se va ieftini. De aceea rămâne să vedem ce document va prezenta dl Dodon în confirmarea înțelegerilor lui cu Gazprom sau cu dl Putin.”

Noi astăzi plătim 240 de dolari pentru mia de metri cubi. În UE prețul a scăzut deja sub 120 de dolari...


Europa Liberă: Dle Tofilat, dar se știe că de vreo 9 luni, adică de la începutul acestui an Moldova-Gaz cumpără gazele de la Gazprom mai scump decât le cumpăra anterior cu vreo 30 la sută, dar continuă să le vândă cetățenilor la tariful care a rămas încă de anul trecut. Ce înseamnă, iată, astfel de promisiuni în astfel de condiții? Nu dăunează ele mai mult decât să ajute, în sensul că făcând astfel de promisiuni Rusia ar putea să dorească altceva decât să ajute Republica Moldova?

Sergiu Tofilat: „Haideți să dăm un pic de context. Tariful la gaz ultima dată a fost stabilit în martie 2018. În anul precedent, la sfârșitul lui 2017, prețul de import real era de 3.000 de lei, tariful era calculat la prețul de 4.194 de lei, deci evident că el trebuia redus la începutul anului trecut. ANRE a redus tariful și în baza calculelor s-a luat prețul de 3.156 de lei. Deci, astăzi tariful la gaz este stabilit în baza unui preț de import de 3.156 de lei, real noi plătim 4.160, deci cu 1.000 mai scump plătim real decât îi luat ca bază la calcularea tarifului.”

Europa Liberă: Nu e ilegal asta?

Sergiu Tofilat: „Evident că ANRE trebuie să vină cu ajustare de preț, însă pe lângă costul gazului tariful mai include și cheltuielile de livrare a gazului, de la graniță până la consumatori. Și iată aici avem probleme foarte grave. Apropo, miercuri noi vom prezenta un raport asupra costurilor la Moldova-Gaz și cum acolo în tarif sunt incluse cheltuieli nejustificate. Situația-i foarte gravă. Și acum este momentul oportun de a efectua un audit la Moldova-Gaz și de a optimiza, de a reduce cheltuielile, de a le scoate pe cele nejustificate din tarif. Acum pe fonul faptului că prețul de import s-a schimbat, a crescut, evident că trebuie să ajustăm și tarifele, pentru că astăzi, de exemplu, tariful nu acoperă prețul real de import al gazului. Noi importăm cu 1.000 de lei mai scump față de prețul care-i luat în calcul la tarif.”

Nu avem certitudinea că într-adevăr Gazprom-ul a oferit o reducere...


Europa Liberă: Dle Tofilat, în gazeta.ru, o publicație rusească bine cunoscută, a apărut zilele acestea un articol intitulat «скидка за лояльность» (reducere pentru loialitate). Ideea publicației era că acum Moldova e loială Rusiei, e în sfera de influență a ei și că, prin urmare, reducerea pentru gaze e un gest făcut de Kremlin unui partener de încredere. Ce ziceți de lucrul acesta?

Sergiu Tofilat: „Iarăși dacă e vorba de vreo reducere convenită între președintele Dodon și președintele Putin sau Gazprom, ea trebuie să fie reflectată într-un document. Atâta timp cât noi nu vedem nici un document prezentat de Dodon – fie anexa la contractul Moldova-Gaz cu Gazprom, prin care se modifică formula de calcul, fie o decizie a guvernului rus de a elimina taxa la export pentru Gazprom –, din moment ce noi nu vedem un astfel de document, noi nu avem certitudinea că într-adevăr Gazprom-ul a oferit o reducere.”

Europa Liberă: Cert însă este că noi cumpărăm acum cu 240 de dolari în timp ce la nivel european e 120? Cum se explică această diferență?

Sergiu Tofilat: „Asta se explică prin condițiile din contractul semnat de Moldova-Gaz și Gazprom, prin care prețul pe care îl achităm noi astăzi se formează în baza cotațiilor care au fost în UE în anul precedent.”

Europa Liberă: Deci, formula e mai esențială decât prietenia, nu?

Sergiu Tofilat: „Da, exact! Trebuie să revenim, să renegociem această formulă, dar pentru asta trebuie să avem și instrumente. În momentul în care tu depinzi de un singur furnizor, e destul de greu să negociezi și să-ți impui condițiile.”

Ce favor trebuie să acorde R.Moldova pentru Gazprom și regimul de la Kremlin în schimbul acestei ieftiniri?...


Europa Liberă: Dar faptul că în timp ce guvernul pare să caute soluții înainte de o posibilă întrerupere a tranzitului de gaze rusești prin Ucraina și aici a se vedea comunicatul Ministerului Economiei și Infrastructurii după vizita dlui Brînzan la Moscova și Bruxelles, faptul că în timp ce guvernul este preocupat de asta, Igor Dodon pare mai degrabă preocupat să facă promisiuni de astea de reducere a prețurilor, în același timp economiștii mai degrabă par preocupați de nevoia separării contractelor pentru furnizarea pe malul drept și malul stâng. De ce aceste agende atât de îndepărtate în această chestiune? De ce nu coincid, ca să zicem așa, interesele acestor actori?

Sergiu Tofilat: „Evident că Igor Dodon are agenda sa, pentru că ei sunt simpatizanții vectorului pro-Est, noi am scăpat de regimul sovietic și cum vrem să revenim acolo, probabil că agenda dlui Dodon și a Ministerului Economiei ar coincide în privința ieftinirii gazului – cred că asta și-o dorește fiecare și noi de asemenea –, însă dincolo de asta trebuie să ne punem întrebarea: dar care sunt costurile? Ce favor trebuie să acorde Republica Moldova pentru Gazprom și regimul de la Kremlin în schimbul acestei ieftiniri?”

Europa Liberă: Loialitate, zice gazeta.ru.

Sergiu Tofilat: „Păi să vedem care vor fi acești pași, deocamdată putem să ne dăm doar cu presupunerile.”

Europa Liberă: Dar ce credeți despre ideile Ministerului Economiei și Infrastructurii, pe care le-au expus într-un comunicat după aceste vizite la Moscova și Bruxelles – de a face rezerve de gaze și de a organiza reversul pe conducta transbalcanică? Și poate de ce proiectul cu finalizarea gazoductului Ungheni-Chișinău cumva nu apare în toată această poveste?

La momentul actual se poartă negocieri între Gazprom, Naftogaz și Comisia Europeană...


Sergiu Tofilat: „Spre regret, noi nu avem o comunicare cu Ministerul Economiei și de aceea pot doar să presupun.”

Europa Liberă: „Noi”, adică comunitatea dvs.?

Sergiu Tofilat: „Mediul de experți, colegii mei, noi avem un grup de colegi cu care monitorizăm situația din sectorul energetic...”

Europa Liberă: Dar nu aveți această comunicare, pentru că nu ați reușit încă să o stabiliți, ministrul fiind nou sau de ce?

Sergiu Tofilat: „Noi am încercat de câteva ori să convenim asupra unei întâlniri, dar, din păcate, ministrul nu a putut găsi timp în agenda sa pentru asta. Oricum putem analiza din informațiile de care dispunem. Situația nu e chiar atât de simplă din câteva motive. Deci, noi riscăm să rămânem după Anul Nou fără gaz, pentru că deja de câțiva ani Rusia intenționează să stopeze tranzitul de gaze prin Ucraina.”

Europa Liberă: Dar unii zic că nu o vor face, pentru că oricum asta ar lăsa și Transnistria fără gaze.

Sergiu Tofilat: „Este greu de spus, pentru că nu avem o certitudine. Deci la momentul actual se poartă negocieri între Gazprom, Naftogaz și Comisia Europeană în privința încheierii unui nou contract de tranzit al gazelor. Gazprom construiește două gazoducte care să înconjoare Ucraina pentru a exporta gaz în UE, însă nu totul depinde de Gazprom, pentru că acele gazoducte – fie că e Turkish Stream, fie că e Nord Stream-2 – ele trebuie prelungite pe teritoriul țărilor UE și asta deja nu depinde de Gazprom, acolo lucrările nu...”

Europa Liberă: Și atunci, ceea ce își propune Guvernul Republicii Moldova cum vi se pare?

Sergiu Tofilat: „Pe de o parte, guvernul încearcă să se asigure că consumatorii din Republica Moldova nu vor rămâne fără gaz. Bine, aici apar mai multe întrebări și din punct de vedere economic, și din punct de vedere tehnic – dacă acest gaz va fi cumpărat de pe piața UE și depozitat în Ucraina, dacă tehnic este posibil să-l aducem la Chișinău și, mai ales, în raioanele de sud, în cazul în care va fi sistat tranzitul? Nu cunoaștem răspuns la întrebarea asta. Doi: pentru a procura gaz și a-l vinde mai departe consumatorilor din Moldova trebuie să existe o companie licențiată în acest sens. Ministerul Economiei este fondatorul Energocom, întreprindere de stat care într-adevăr are licență, însă trebuie să reieșim și din alt fapt – noi tindem să creăm o piață concurențială în sectorul gazelor și asta înseamnă că de ce Energocom ar putea beneficia de susținerea ministerului și guvernului la contractarea unui împrumut la procurarea gazelor, iar un furnizor privat nu ar susține acest lucru...”

Europa Liberă: Deci, deocamdată, multe necunoscute legate de aceste planuri ale ministerului?

Sergiu Tofilat: „Exact!”

XS
SM
MD
LG