Linkuri accesibilitate

Începe sesiunea specială a noului Parlament. Reformele în justiție au prioritate


Noul Palament începe astăzi sesiunea specială la care vor fi dezbătute și votate, între altle, patru proiecte de legi privind reforma din justișie: prima vizează evaluarea procurorului general cu eventuala posibilitate de demitere, alt proiect prevede numirea şi destituirea directorului Centrului Naţional Anticorupţie direct de către parlament, nu prin concurs cum este acum, un proiect se referă la alegerea membrilor în Consiliul Superior al Magistraturii şi Consiliul Superior al Procurorilor și cel de-al patrulea proiect intervine în legea referitoare la Autoritatea Naţională de Integritate.

Noul mecanism de evaluare a procurorilor, inclusiv a Procurorului Generla a fost aprobat joi de comisia juridică, numiri şi imunităţi. Autorii susțin că modificările propuse nu vor afecta independența și autonomia procuraturii și a procurorului general, deoarece Consiliului Superior al Procurorilor îi revine rolul decisiv în luarea deciziei.

Potrivit Olesei Stamate, președinta Comisei juridice, numiri și imunități, evaluarea performanțelor procurorului general se va realiza anual de o comisei constituită de Consiliul Superior al Procurorilor.

Tot joi, comisia juridică a aprobat si proiectul de lege pentru modificarea legislației ce ține de activitatea Agenție Naționale de Integritate. Principialele aspecte ale acestei legi țin de: introducerea declarării la valoarea reală a bunurilor declarate, fortificarea rolului inspectorului de integritate în procesul controlului averilor și intereselor, dar și stabilirea unor temeiuri adiționale pentru revocarea din funcție a președintelui ANI și vicepreședintelui

Alt proiect de lege avizat pozitiv de Comisie, se referă la modificarea legii cu privire la Consiliul Național al Audiovizualului, inclusiv la modul de desemnare a candidaților pentru funcția de director, aceștia urmând a fi propuși la inițiativa a cel puțin 20 de deputați.

Alegerea și numirea membrilor în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), ar urma să fie reglementată conform unor noi prevederi.

A fost aprobat proiectul privind cererea de demisie a președintelui plenului Consiliului Concurenței și proiectul privind Modificarea Legii privind piața produselor petroliere.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG