Linkuri accesibilitate

Slovacia nu scapă de Fico: populistul și-a făcut coaliție și merge la guvernare


Liderul Smer Robert Fico (centru) semnează un memorandum de înțelegere cu șeful partidului Hlas Peter Pellegrini (stânga) și cu Andrej Danko, liderul formațiunii naționaliste Partidul Național Slovac. Bratislava, 11 octombrie 2023.
Liderul Smer Robert Fico (centru) semnează un memorandum de înțelegere cu șeful partidului Hlas Peter Pellegrini (stânga) și cu Andrej Danko, liderul formațiunii naționaliste Partidul Național Slovac. Bratislava, 11 octombrie 2023.

În Slovacia învingătorul alegerilor parlamentare de la 30 septembrie, populistul Robert Fico (Smer) se pregătește să fie premier a patra oară. Miercuri, el a „bătut” palma cu două partide, unul desprins din Smer cu ani în urmă (Hlas), altul naționalist (SNS), parafând o nouă majoritate parlamentară.

Semnarea unui memorandum Smer-Hlas-SNS la Bratislava la 11 octombrie, în pregătirea unui acord de guvernare, a pus capăt speranțelor că ar fi totuși posibilă o guvernare democratică pro-europeană. „Cheia” noii coaliții a avut-o partidul de pe locul al treilea, Hlas, care optat destul de iute pentru Fico, în loc să încline spre cel mai puternic partid liberal pro-vestic, Slovacia Progresistă (locul al doilea la alegeri).

În campanie, Robert Fico a promis că, dacă ajunge la putere, nu va mai trimite nici măcar „un glonț” Ucrainei, stârnind temerea că Slovacia se va îndrepta de acum pe calea Ungariei, adică a unui „cal troian” al Rusiei în Uniunea Europeană și a unui „elev-problemă” în „clasa europeană”.

Confirmând după victorie că va revizui ajutorul militar pentru Kiev, Fico, care pe vremuri a integrat țara în zona euro, a insistat că locul Slovaciei în Uniunea Europeană nu va fi pus în discuție.

După semnarea memorandumului, miercuri, liderii de partide au confirmat că nu vor schimba politica pro-EU și NATO a țării, dar vor începe să „rezolve problemele oamenilor”, pe care actuala putere le-ar fi neglijat, și vor promova „întoarcerea la tradițiile” naționale.

Considerată cândva un mic „tigru” economic al Europei Centrale, Slovacia cu 5,5 milioane de locuitori a intrat de mai mulți ani într-o perioadă de creștere economică mai lentă decât a altor țări din regiune, fiind zguduită de scandaluri de corupție care i-au atras în propria presă liberală eticheta de „stat mafiot”.

Cele trei partide semnatare ale memorandumului de înțelegere post-electoral s-au înțeles deja cum să-și împartă posturile-cheie. Fico va fi premier și va avea șase miniștri din Smer, Hlas va avea șapte portofolii, iar SNS - trei.

Fico a spus că vrea ca formarea noii guvernării să meargă repede, astfel ca să poată merge el, nu altcineva, la summitul UE din 26-27 octombrie.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG