Linkuri accesibilitate

Slovacia se desparte de Sputnik


Serbia a donat Libanului 20 de mii de doze de vaccin „Sputnik”, Beirut, 17 august 2021.
Serbia a donat Libanului 20 de mii de doze de vaccin „Sputnik”, Beirut, 17 august 2021.

Cumpărarea vaccinului rusesc a provocat o criză politică

În Slovacia nu se va mai vaccina nimeni cu vaccinul rusesc anti-COVID-19 Sputnik. Marți, 31 august, expiră termenul de valabilitate al dozelor cumpărate în februarie de guvernul de atunci, al premierului între timp demisionat Igor Matovič – informează agenția de știri națională TASR.

Luni, așteptau rapelul cu Sputnik în Slovacia șase oameni. Până luni, se vaccinaseră cu vaccinul rusesc în Slovacia, țară cu aproape 5.5 milioane de locuitori, ceva mai mult de 18.500 de oameni. Fostul guvern a cumpărat 200.000 de doze, cu care s-ar fi putut vaccina 100.000 de oameni.

Contractul cu rușii prevedea importul a 2 milioane de doze. Din cele 200.000 de doze importate cu adevărat, Rusia a re-cumpărat 160.000, cu același preț cu care le cumpăraseră slovacii.

Vaccinarea cu Sputnik a început în Slovacia în iunie, după ce vaccinul a fost supus unor teste de laborator în Ungaria vecină. Inițial, se prevedea ca vaccinul rusesc că fie inoculat persoanelor cu vârsta între 18 și 60 de ani.

În iulie s-a vaccinat complet cu Sputnik însuși fostul premier, actualul ministru de finanțe Igor Matovič, chiar dacă mărturisea în mai că opțiunea pentru vaccinul rusesc i-a provocat neplăceri la călătoriile în străinătate. Igor Matovič, șeful mișcării anti-corupție OLaNO, a fost cel care a promovat împreună cu ministrul de externe de atunci, Mark Krajčí, cumpărarea vaccinului rusesc, care încă nu are aprobare europeană.

Tranzacția slovacilor cu Moscova a avut loc în secret la sfârșitul lunii februarie, fără știrea partenerilor de coaliție ai lui Matovič. Premierul a mers personal, apoi, să întâmpine prima tranșă de vaccine rusești la aeroportul din Košice. Pe vremea aceea, el susținea că cel puțin jumătate de milion de slovaci ar dori să se vaccineze tocmai cu Sputnik.

Achiziția perfectată în taină a adâncit însă criza din coaliția de guvernare, soldată după câteva săptămâni cu plecarea forțată a lui Matovič din postul de premier. Trecut la conducerea „finanțelor” în cabinetul remaniat, condus de Eduard Heger, Matovič a continuat să apere decizia cumpărării Sputnikului și să recomande folosirea lui.

Din cauza Sputnikului, Matovič a mers la Moscova, o dată, și de mai multe ori la Budapesta. Acolo a convenit cu premierul ungur Viktor Orban testarea vaccinului în laboratoare din Ungaria, și a criticat aspru respingerea vaccinului de către Institutul Slovac pentru Controlul Medicamentelor – în urma unor teste neautorizate de ruși.

Slovacia se află în prezent sub media Uniunii Europene în ce privește vaccinarea anti-COVID-19. Două cincimi din populație, doar, este complet vaccinată, în vreme ce media UE este de 57%. Eforturile de până acum ale guvernului de a mări interesul pentru vaccinare, inclusiv prin loterii cu premii bănești mari – tot ideea lui Matovič! - nu au dat roade până în prezent.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG