Situația procurorului general Eduard Harunjen rămâne incertă, deși demisia sa a fost cerută insistent atât de președintele Igor Dodon, cât și de premierul Maia Sandu. Marți, majoritatea parlamentară a recomandat demiterea lui Harunjen pe motiv că numirea sa ar fi fost, formal, un abuz, ignorând prevederile legale. Miercuri, consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi a anunțat că Dodon îl va demite până la sfârșitul acestei săptămâni. Joi este programată însă și o ședință a Consiliului Superior al Procuraturii.
Cel mai probabil, şeful statului vrea să se asigure că demiterea procurorului general nu va fi contestată din punct de vedere juridic.
Când a devenit clar că noua majoritate parlamentară a ales „să scape” de Harunjen, invocând încălcările comise în momentul numirii acestuia în funcţie, mai mulţi jurişti au sugerat că nu e o cale tocmai bună. Nimeni nu contestă faptul că acea numire s-a făcut cu încălcări, chiar dacă justiţia a avut o altă părere, dar o ilegalitate nu se omite printr-o altă ilegalitate, au spus aceşti experţi. În plus, o demitere înfăptuită astfel ar vulnerabiliza în faţa politicului viitorul procuror, oricine ar fi el, au mai explicat ei.
Asemenea puncte de vedere pornesc de la premisa că demiterea procurorului general este o prerogativă exclusivă a Consiliului procurorilor, iar rolul rezervat preşedintelui în acest proces este unul absolut formal. Şi chiar dacă Parlamentul a constat, prin hotărârea de ieri, ilegalitatea numirii acestuia în funcţie, propunerea de demitere ar urma să vină de la consiliu, nu de la preşedinte.
Până ieri, garanţii că acest consiliu ar putea formula o astfel de propunere nu au existat. Dimpotrivă, Consiliul procurorilor a refuzat să se întrunească la cererea ministrului de interne şi unul din liderii coaliţiei, Andrei Năstase, care le ceruse să pornească urmărirea penală pe numele procurorului pentru „coparticipare la uzurparea puterii în stat, abuz în serviciu şi amestec în înfăptuirea justiţiei”.
Între timp, însă, trei din membrii consiliului s-au răzgândit şi au anunţat convocarea, pentru mâine, a unei şedinţe extraordinare, care va tranşa, cel mai probabil, chestiunea.
Anticipând, astăzi, apariţia unor nedumeriri legate de decizia lui Igor Dodon de a nu-l demite imediat pe Harunjen, un consilier prezindenţial, Maxim Lebedinschi, a scris pe pagina sa de Facebook că: „..instituția prezidențială va emite decretul de încetare a mandatului procurorului general până la sfârșitul săptămânii curente, imediat ce vor fi întrunite toate condițiile legale”, ceea ce ar susţine ideea că Igor Dodon este de acord că cei care cred că nu el este cel care poate decide asupra demiterii lui Harunjen.
Comentând ieri decizia Parlamentului de a-i recomanda preşedintelui să-l demită, Eduard Harunjen, care mai este încă în spital, a sugerat că nu are de gând să se lase bătut: „Ca jurist, pot să spun că legalitatea sau ilegalitatea o poate constata doar instanţa. După numirea mea, două instanţe au spus că nu sunt ilegalităţi – Curtea Supremă de Justiţie şi Curtea Constituţională. Ceea ce a adoptat azi Parlamentul e o decizie politică care încălcă două decizii judiciare”, a spus Harunjen.