Linkuri accesibilitate

Socialiștii îl propun în funcția de premier pe Vladimir Golovatiuc


Noul ambasador la Moscova Vladimir Golovatiuc, propunerea PSRM pentru funcția de prim-ministru
Noul ambasador la Moscova Vladimir Golovatiuc, propunerea PSRM pentru funcția de prim-ministru

Socialiștii au anunțat joi că-l propun la postul de premier pe deputatul PSRM Vladimir Golovatiuc, un economist de 58 de ani, numit recent ambasador în Rusia.

Anunțul vine la două zile după ce președinta Maia Sandu a anunțat că-l propune pe Igor Grosu – șeful interimar PAS, după ce Mariana Durleșteanu, prima candidată a socialiștilor, anunțase pe rețele că se retrage. Ce prevestesc aceste ultime evoluții în criza politică îndelungată de la Chișinău?

Socialiștii îl propun în funcția de premier pe Vladimir Golovatiuc
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:45 0:00
Link direct

Socialiștii au făcut anunțul despre înaintarea lui Vladimir Golovatiuc, colegul lor trimis la sfârșit de 2020 ambasador la Moscova, în timpul ședinței din parlament de azi. Odată cu numele candidatului, Corneliu Furculiță, șeful celor 37 de socialiști din parlament, a dat citire și unei declarații privind constituirea majorității care înaintează nouă propunere de premier:

„Declarăm despre constituirea majorității parlamentare, de către subsemnații prezentei declarații, deputați ai Parlamentului R. Moldova de legislature a zecea, pentru susținerea candidaturii dlui Golovatiuc Vladimir pentru funcția de prim-ministru.”

Au intrat în majoritate, alături de socialiști, aceeași deputați care au înaintat-o și pe Mariana Durleșteanu luna trecută, adică ai Platformei parlamentare „Pentru Moldova”, din care fac parte Partidul ȘOR și deputații neafiliați care au părăsit „Pro Moldova”, deputații neafiliați care au părăsit Partidul Democrat, Vladimir Andronache și Eugen Nichiforciuc, precum și Alexandru Oleinic.

De partea cealaltă au rămas democrații lui Pavel Filip, care a spus imediat că-i displac jocurile la care se dedau cele două poluri ale puterii, avându-i în vedere pe președintă și pe PSRM, grupul parlamentar al lui Andrian Candu, care semnalase anterior că l-ar putea vota pe candidatul lui Sandu, Platforma DA, care are propria opțiune de candidat și, bineînțeles, PAS.

Odată cu declarația despre crearea majorității, socialiștii au lansat și o invitație la noi consultări Maiei Sandu, dar răspunsul acesteia a fost negativ.

Noi consultări cu partidele nu vor avea loc, decât după decizia Curții, li s-a spus socialiștilor din administrația prezidențială.

Curtea Constituțională, la care socialiștii au contestat ieri decretul Maiei Sandu de desemnare anterioară a lui Igor Grosu în aceeași funcție în care ei l-au avansat azi pe Golovatiuc, a anunțat că va examina subiectul mâine, în regim de urgență.

Cu aceasta, evoluțiile de azi pe subiectul crizei politice moldovene s-au încheiat și atenția se mută din nou la Curtea Constituțională. Data trecută, când a avut de analizat decretul șefei statului pe numele Nataliei Gavrilița, Curtea l-a anulat, sugerând că nu putea să fie emis cât timp în parlament s-a creat o majoritate și voința acestei majorități este alta. Nu se știe ce ar putea spune curtea acum, când președinta mai întâi a înaintat un candidat, iar majoritatea care optează pentru altul s-a creat abia după, peste două zile, dar mai mulți observatori, incluzând constituționaliști, cred că șansele de victorie ale șefei statului sunt de aceasta dată în mod clar mai mari.

XS
SM
MD
LG