Ei spun că ar putea propune un nou candidat pentru șefia executivului, după ce Mariana Durleșteanu s-a retras. Liderul PSRM Igor Dodon a declarat că decretul Maiei Sandu privind desemnarea lui Igor Grosu poate fi considerat neconstituțional deoarece anunțul Marianei Durleștenu de retragere a fost făcut pe o rețea de socializare. Expertul constituțional Teo Cârnaț, sugerează că sansele de câștig pentru PSRM sunt nule.
Europa Liberă: A trecut ceva timp de când am realizat un interviu și atunci ziceam că toată lumea așteaptă ziua de 23 martie. Putem spune că mai este așteptată această dată de 23 martie?
Teo Cârnaț: „Da! Și eu mă bucur foarte mult că președinta Republicii Moldova a ascultat experți independenți și a purces la executarea întocmai a prevederilor Constituției, și anume art. 98 și a hotărârii Curții Constituționale din 23 februarie 2021 și, în cele din urmă, pe data de 16 martie a purces la consultarea cu fracțiunile parlamentare, nemimate - vreau să atrag atenția -, deoarece a fost invitată fiecare fracțiune separat, au avut loc discuții profunde, aprinse.
E bine ca deputații să verifice acea majoritate parlamentară, poate vor s-o completeze
Toate fracțiunile au fost consultate și eu așteptam ca, în cele din urmă, acea majoritate parlamentară anunțată să fie reiterată în ședința parlamentului, să verifice dacă nu cumva unii deputați s-au răzgândit să plece din această majoritate parlamentară anunțată, nu cumva candidatul are de gând să plece. E bine ca deputații să verifice acea majoritate parlamentară, poate vor s-o completeze, poate vor să vină cu o altă majoritate și, în cele din urmă, după ce dna președintă a consultat fracțiunile și a văzut că nu există o majoritate parlamentară constituită, chiar dacă socialiștii au fost lăsați la urmă și au avut discuții aprinse, și au prezentat o majoritate, atunci această majoritate a socialiștilor nu are dreptul la existență, fiindcă îi lipsește cel mai important component – candidatul la funcția de prim-ministru al guvernului.”
Europa Liberă: Credeți că a fost o întâmplare că Mariana Durleșteanu s-a retras din cursă tocmai când socialiștii discutau cu președinta?
Teo Cârnaț: „În astfel de întâmplări eu nu cred. Au fost presiuni asupra dnei Durleșteanu, a fost o decizie asumată, dar puțin-puțin imorală din cauză că dacă dumneaei dorea să se retragă din cursă trebuia s-o facă dimineață transparent și nicidecum atunci când Partidul Socialiștilor era la negocieri cu dna președintă. Însă, uitați-vă, s-a întâmplat lucrul acesta, cam ceea ce s-a întâmplat în 2019, când dl Dodon i-a făcut un aikido dlui Plahotniuc, a promis să facă alianță, dar, până la urmă, dl Plahotniuc a căzut în propria plasă. Fix așa și dl Dodon a crezut că este pe cal cu această majoritate, cu acest candidat și când acolo cade în propria plasă, că nu există majoritate și președinta Sandu nu a ezitat și a adoptat un decret în termen-record și a desemnat un candidat, liderul actual al Partidului Acțiune și Solidaritate, care are șanse reale să obțină votul de încredere în Parlamentul Republicii Moldova, anticipez, are șanse reale să formeze o echipă guvernamentală de profesioniști...”
Europa Liberă: Dar eu vreau să-l citez totuși pe liderul socialiștilor. Igor Dodon spune că el, chipurile, s-ar fi înțeles cu Maia Sandu să provoace anticipate. Ei propun un termen un pic mai de durată, în toamnă, iar cei din PAS insistă ca în vară să aibă loc acest scrutin anticipat, cu o mică diferență doar de durată a timpului.
Maia Sandu risca foarte mult, inclusiv intentarea dosarului penal
Teo Cârnaț: „Referitor la înțelegerea politică, astea sunt treburi politice. Eu sunt aici ca expert în dreptul constituțional. Din punctul de vedere al buchiei Constituției, decretul care a fost emis de către dna președintă era așteptat de toată comunitatea științifică și de toți profesioniștii, în caz contrar, dacă nu recurgea la astfel de mecanism, la astfel de acțiuni, dumneaei risca foarte mult, inclusiv cu intentarea dosarului penal. Și noi vedem că, chiar dacă liderul socialiștilor, dl Dodon, și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, și președinta Republicii Moldova au căzut de acord referitor la alegerile parlamentare anticipate, atunci vom vedea ce se va întâmpla pe 23 martie, la momentul când se va cere votul de învestire în funcție a guvernului Grosu, vom vedea, că dacă socialiștii vor...”
Europa Liberă: Dar el are la dispoziție 15 zile?
Teo Cârnaț: „Nu, dna Ursu, dl Grosu are la dispoziție fix atâtea zile, până pe 23 martie. Din cauză că eu așteptam ca aceste consultări ale președintei să aibă loc pe 9 martie, ca să nu-i limiteze timpul candidatului pentru a-și forma echipa guvernamentală, pentru a scrie programul și pentru a obține votul de încredere.”
Europa Liberă: Deci, trebuie iute să facă acest lucru?
Teo Cârnaț: „Nu chiar iute. Am impresia că de-acum programul de guvernare este scris, s-ar putea să facă copy-paste de la programul de guvernare al dnei Gavriliță. Este un program excepțional, deoarece acolo s-au regăsit ideile mai la toate guvernele care au fost până în prezent, 27 de guverne, și sunt din cele mai actuale în Republica Moldova. Cel mai mult îl sfătui pe dl Grosu să se gândească la echipa guvernamentală, adică să caute miniștri, de exemplu, la Justiție cel mai profesionist, cu cea mai mare autoritate în societate și unul din cei mai echidistanți și obiectivi; tot așa la Interne, și la Finanțe.”
Europa Liberă: Deputații socialiști nu au întârziat să ceară ca decretul Maiei Sandu să fie suspendat și declarat neconstituțional, ei au depus o sesizare la Înalta Curte și au cerut suspendarea și declararea drept neconstituțională a decretului președintei Sandu privind desemnarea lui Igor Grosu la funcția de premier. Se schimbă situația?
Teo Cârnaț: „Da, este o sesizare în vederea contestării decretului președintei Sandu de desemnare a dlui Grosu la funcția de prim-ministru al guvernului. Din punctul de vedere al Codului de jurisdicție condițională și din punctul de vedere al subiecților cu dreptul de a-l sesiza au tot dreptul, dna Ursu, nimeni nu le poate pune piedici. Dacă vor argumenta în fața Curții Constituționale că au dreptate, atunci Curtea Constituțională va purcede la același mecanism la care a purces după ce la 11 februarie s-a adoptat decretul dnei Sandu cu privire la desemnarea dnei Gavriliță la funcția de prim-ministru al guvernului. Însă eu, ca expert în dreptul constituțional, am mai prorocit, am mai prevăzut toate hotărârile cam 100%, de aceea voi proroci și actuala sesizare a Partidului Socialiștilor - șansele reale să fie declarat decretul respectiv neconstituțional sunt egale cu zero. S-ar putea, în general, să nu treacă etapa de admisibilitate sesizării la Curtea Constituțională. Chiar dacă socialiștii contestă faptul că nu s-au respectat unele proceduri legate de așteptarea în vederea desemnării unui candidat, nu, din punct de vedere politicește, tu acționezi atunci când consideri că este cel mai convenabil de a adopta acest decret cu privire la desemnarea acestui candidat. Vedem că majoritatea parlamentară nu avea un candidat, dna președintă a acționat rapid și a desemnat acest candidat.”
Europa Liberă: Haideți să analizăm alte scenarii - în cazul când guvernul Grosu obține votul parlamentului și în cazul când nu trece de votul parlamentului -, ce se întâmplă?
Teo Cârnaț: „Aș pedala prima idee cel mai mult, când dl Grosu, în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, să fie proactiv. În caz contrar, dacă va merge pe același scenariu pe care a mers Gavriliță, atunci Curtea Constituțională s-ar putea să aibă temei să nu constate că s-au întrunit condițiile de dizolvare a parlamentului, fiindcă s-ar putea să ajungă la concluzia că candidatul Grosu a manipulat prevederile Constituției în așa fel ca să provoace alegeri parlamentare anticipate, ajutând-o pe dna președintă să-și onoreze această obligațiune electorală. De aceea dl Grosu trebuie să fie foarte serios la capitolul program, la capitolul echipă, însă cel mai bine îl sfătui pe dl Grosu, îi dau un sfat ca să discute cu fiecare deputat în parte, cu fiecare fracțiune, cu fiecare lider și să ceară votul de încredere. La fel aș sfătui-o și pe dna președintă, fiindcă parlamentul și președintele în prezent sunt proactivi la învestirea în funcție a unui guvern. Și atunci și dnei președinte nimeni nu-i interzice, absolut nimeni, să facă întâlniri cu deputații, să facă declarații în parlament referitoare la cererea votului de încredere față de guvernul Grosu. Dna Ursu, dacă nu se va face lucrul acesta și se va mima, atunci Curtea Constituțională are șanse reale să ajungă la concluzia că a fost manipulată Constituția în așa fel ca să provoace alegeri parlamentare anticipate, dar să nu obțină votul de încredere. Dl Grosu nu cumva să se gândească să nu se prezinte în parlament, fiindcă dacă va spune că nu am 15 zile la dispoziție, eu nu mă prezint în parlament, că nu am reușit până pe 23 și, în cele din urmă, se va considera epuizarea celei de-a doua tentative. Nu, dna Ursu, acolo se spune că se consideră epuizat dacă candidatul la funcția de prim-ministru a cerut învestirea în funcție, adică după două cereri de învestire în funcție. Învestirea în funcție se prezumă că trebuie să te prezinți în cadrul parlamentului și să obții votul de încredere.”
Europa Liberă: Sugerați că Maia Sandu trebuie și ea să facă un pas înapoi și să se dezică de declarația ori anticipate, ori referendum?
Teo Cârnaț: „Da, aveți perfectă dreptate, deoarece dna Maia Sandu de-acum a făcut acest pas înapoi atunci când și-a călcat pe orgoliu și a purces la consultări cu fracțiunile parlamentare, fiindcă anterior spunea că nu vede rostul. De aceea eu cred că acest mesaj - ori referendum, ori anticipate - nu merge. Ar fi bine ca dna Sandu să ia în serios învestirea în funcție a guvernului Grosu, cel puțin pe perioada luptei cu această pandemie și finalizării vaccinării populației Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Dl Cârnaț, dar luați în calcul și un alt scenariu că, să admitem, acest guvern pe care îl va propune dl Grosu va avea votul parlamentarilor și la un moment dat ei se răzgândesc și, ce fac, adună 54 de voturi și propun o moțiune de cenzură.
Teo Cârnaț: „Aveți perfectă dreptate aici. În primul rând, de la bun început ei obțin votul de încredere. Haideți să nu punem carul înaintea boilor. De la bun început așteptăm data de 23 martie și nu întâmplător eu pedalez pe 23, adică indirect le dau un sfat, ca să nu mai aibă oponenții politici timp de manevră de a mai cere de la președintă încă consultări pentru a învesti în funcție guvernul. Ceea ce înseamnă că, dacă pe 23 dl Grosu va convinge deputații, fiindcă în prezent deputații sunt de două categorii: prima categorie sunt cei care sunt pro alegeri parlamentare anticipate, acesta-i Partidul Acțiune și Solidaritate. Eu cred că în prezent acest partid nu va mai spune că nu-l susține pe liderul lor, Igor Grosu.”
Europa Liberă: Dacă se repetă iarăși scenariul când Natalia Gavriliță a venit și a spus: „Nu mă votați”?
Teo Cârnaț: „Asta-i mimare, asta-i manipulare.”
Europa Liberă: Da, dar atunci cum vor explica cei din PAS, adică pe Gavriliță n-am votat-o, iar pe Grosu îl votăm?
Teo Cârnaț: „Ei au o anumită explicație: acea mortalitate care domină în prezent în societate este mai presus de orice promisiune electorală pe care ai făcut-o. De aceea eu pedalez această idee, e mai bine să avem un guvern plenipotențiar și funcțional, decât un guvern Ciocoi, unde oamenii mor cu zecile. De aceea eu sunt de părerea că în prezent deputații sunt de două categorii: o parte care se tem de alegerile parlamentare anticipate, fiindcă nu se vor regăsi în viitorul Parlament al Republicii Moldova, iar o parte vor cam vor alegeri parlamentare anticipate, dar atunci când s-a înaintat acest candidat la funcția de prim-ministru, anume liderul lor, dl Grosu, că ar putea PAS-ul să argumenteze ceea ce a spus și anterior, în perioada pandemică, noi vrem și noi învestim un guvern și, vă rog frumos, acordați votul de încredere guvernului Grosu.”
Europa Liberă: Și acum poate fi vorba despre mandatul pe care îl vor duce deputații din legislatura actuală până în 2023?
Teo Cârnaț: „Și da, și ba, fiindcă socialiștii împreună cu Partidul „Șor” au declarat că formează o majoritate parlamentară nouă, cu un nou candidat. Cum spunea un fost președinte „pozdno piti Borjomi, gospoda!”(„domnilor, e prea târziu să beți Borjomi”). Dvs. știți pe cine am eu în vedere, ceea ce înseamnă că această majoritate trebuia să fie la ziua de ieri.”
Europa Liberă: Ea nu este.
Teo Cârnaț: „Nu este.”
Europa Liberă: Dar ea poate să reînvie?
Teo Cârnaț: „Chiar dacă va apărea astăzi o majoritate parlamentară, trebuie să se consume exercițiul constituțional de acordare a votului de încredere guvernului Grosu. Consumarea acestui exercițiu se va finaliza pe 23, dar dacă va mai avea timp viitoarea majoritate parlamentară să o convingă pe dna Sandu să purceadă la consultări cu această nouă majoritate și să desemneze candidatul lor, poftim, dar expiră termenul de trei luni, fiindcă dna președintă va argumenta: „Voi ați avut posibilitatea să învestiți acest guvern în trei luni. De ce nu l-ați învestit?” – primul și al doilea: va spune că a expirat termenul de trei luni de zile, deoarece, în conformitate cu hotărârea Curții din octombrie 2013, președintele este obligat să dizolve parlamentul dacă se întrunesc următoarele condiții: în primul rând, a expirat termenul de trei luni, a doua condiție – au fost două tentative de învestire în funcție a guvernului și a treia condiție – consultarea cu fracțiunile parlamentare, fiindcă dna Sandu obligatoriu trebuie să consulte fracțiunile parlamentare înainte de a sesiza Curtea Constituțională de la care se cere avizul prin care se constată circumstanțele de dizolvare a parlamentului.”
Europa Liberă: Eu ceva mai devreme v-am întrebat: dacă socialiștii și cei din „Pentru Moldova” decid, totuși, să facă o coaliție în parlament, atunci ar putea să-i fie ostilă majoritatea parlamentară guvernului, iar guvernul trebuie să propună legi, legile trebuie să fie de calitate, adoptate în parlament. Ce se întâmplă în cazul acesta, când vine un boicot din partea parlamentului pentru guvern?
Pandemia nu are culoare politică când omoară omul
Teo Cârnaț: „Se întâmplă ceva moldovenește. Dacă totuși, până la urmă, se va învesti guvernul Grosu și va fi plenipotențiar și funcțional, atunci guvernul Grosu va veni în cadrul parlamentului cu acel pachet de legi anti-pandemice, adică care ar preveni și ar combate pandemia. Pandemia nu are culoare politică când omoară omul. Și deputații vor pune în capul mesei atunci lupta cu acest virus și mai puțin ambițiile politice, însă pe acele proiecte de legi care vor ține de reforma justiției, administrația publică locală, reforma procuraturii etc., etc., aici guvernul va primi piedici, un boicot total din partea majorității parlamentare, fiindcă această majoritate parlamentară în orice moment poate să înainteze o moțiune de cenzură, chiar poate a doua sau a treia zi după ce a fost învestit în funcție. Însă politicește nu le este convenabil, de la bun început, îl vor lăsa cel puțin o lună să arate ce poate acest guvern, ca ulterior să aibă posibilitatea să-l critice, fiindcă să învestești un guvern în perioada pandemică, în perioada când ai criză financiară, în perioada când ai un exod masiv al populației, în perioada când lipsesc locuri de muncă și tu vrei ca să ai anumite succese, nu, îi din domeniul fantasticii. În așa circumstanțe, dacă noi vom primi ajutor din partea partenerilor externi referitor la vaccinare și referitor la unele granturi, s-ar putea guvernul Grosu să fie salvarea națiunii noastre.”
Europa Liberă: Dar astăzi nimeni nu mai poate spune dacă vor fi sau nu alegeri anticipate?
Teo Cârnaț: „Da, dna Ursu, aveți dreptate! Am impresia că astăzi dacă PAS va declara că susține guvernul Grosu și dna președintă, și candidatul la funcția de prim-ministru Grosu vor merge și vor discuta cu fracțiunile parlamentare, atunci avem șanse reale să avem un guvern învestit în funcție, fiindcă atât Platforma DA, cât și PAS-ul, cât și democrații, cât și „Pro Moldova”, cât și „Pentru Moldova” s-ar putea să voteze guvernul Grosu, având în rezervă ca cel puțin peste o zi-două să înainteze o moțiune de cenzură și cum i-au acordat vot de încredere, tot așa să-i acorde vot de neîncredere.”
Europa Liberă: Deci, Curtea Constituțională ar putea să mai aibă mult de lucru până când se limpezesc apele?
Curtea Constituțională va avea de lucru atunci când nu se va învesti în funcție guvernul Grosu
Teo Cârnaț: „Curtea Constituțională îmi pare bine că are de lucru, deoarece nu primesc salariile pe degeaba, de aceea sesizarea socialiștilor e bine ca Curtea s-o trateze cu maximă celeritate și seriozitate în sensul dacă s-a respectat întocmai buchea Constituției. Însă eu am spus anterior că această sesizare s-ar putea să fie lăsată fără atenție, dar eu înțeleg prea bine că Curtea Constituțională va avea de lucru atunci când nu se va învesti în funcție guvernul Grosu. Iată aici Curtea Constituțională va cântări în felul următor: primul lucru – va vedea dacă s-a respectat întocmai procedura, va trece lucrul acesta prin prisma hotărârii din luna octombrie 2013. Prima – dacă s-au consumat trei luni de zile, Curtea va spune: da, s-au consumat; dacă s-au respectat 45 de zile de la prima solicitate, aici nu chiar s-au respectat, deoarece mai aveau niște zile, de pe data de 11 februarie; trei – dacă au avut loc două tentative de învestire în funcție, da s-au consumat și patru – dacă s-a consultat cu fracțiunile parlamentare. Toate acestea Curtea le va verifica, fiindcă dacă lipsește una din ele, atunci nu va elibera avizul prin care se permite ca președintele Republicii Moldova să dizolve parlamentul. Ele trebuie să fie tratate în complex.”