Linkuri accesibilitate

Socialiștii contestă desemnarea lui Igor Grosu la postul de premier


Rivalii din parlament ai Maiei Sandu, socialiștii, au trecut azi la contraatac, înfuriați de decizia șefei statului de a-l desemnat în calitate de candidat la funcția de premier pe propriul aliat, Igor Grosu, liderul fracțiunii parlamentare PAS. Președinta l-a desemnat pe Grosu marți seara, după ce purtase toată ziua consultări cu partidele parlamentare, fără să le sufle o vorbă despre intenția sa. Socialiștii lui Igor Dodon ripostează acum pe două direcții concomitent. Bătălia trebuie să se încheie fie cu instalarea unui nou guvern, cum își doresc socialiștii și alții din parlament, fie cu alegeri parlamentare anticipate, cum cere șefa statului.

Socialiștii contestă desemnarea lui Igor Grosu la postul de premier
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:47 0:00
Link direct

Socialiștii, care cred că președinta nu era în drept să înainteze un candidat așa cum a făcut-o, adică neconsultându-l cu partidele, au contestat întâi de toate la Curtea Constituțională decretul emis de Maia Sandu, iar în cel de-al doilea rând au de gând să înainteze mâine un alt candidat – „experimentat”, „bun profesionist” și care „să facă față presiunilor”, așa cum a anunțat un fruntaș socialist, Vlad Batrîncea:

„Evident că, dacă acest scenariu ieri nu a fost discutat și dacă există intenția nobilă de a elabora un plan anticriză, o foaie de parcurs, dna președintă trebuie să se mai gândească o dată și destul de bine dacă aceasta înaintare a fost una rațională. Doi: candidatul care va fi înaintat de noi la sigur este mult mai bine pregătit în domeniul administrării publice, în domeniul gestionării crizelor economico-financiare și la sigur pot să vă spun că acesta va fi un membru de echipă care va face față tuturor presiunilor, indiferent de unde vin acestea.”

Batrîncea a făcut aceste declarații într-o conferință azi, când i-a imputat Maiei Sandu că a lovit ieri în dorința sinceră a socialiștilor în frunte cu liderul lor, Igor Dodon, de a dialoga cu ea, a vorbit despre carențe procedurale pe care le-ar fi comis cu o zi mai devreme președinta înaintându-l pe Grosu și a acuzat “presiuni externe” asupra Marianei Durleșteanu, pentru a se răzgândi să mai pretindă la funcția de premier, presiuni care ar fi fost exercitate de misiuni diplomatice. Batrîncea a refuzat însă să numească aceste misiuni diplomatice. La fel, socialiștii nu au anunțat dacă își vor schimba sau nu partenerii de coaliție, așa cum au existat previziuni din partea experților, înainte de a face noua propunere de candidat.

Mariana Durleșteanu a anunțat că nu mai vrea să fie premier, ieri, chiar în timpul în care cei care o propuseseră, adică socialiștii, erau ocupați de consultările cu șefa statului. Auto-retragerea acesteia a fost invocată de Maia Sandu atunci când, la scurt timp după consultări, l-a avansat pe Igor Grosu la funcția de premier. Decretul semnat de președintă a fost publicat tot ieri, în timp ce majoritatea creată la început de februarie de socialiști cu „grupul Șor” pentru a o înainta pe Durleșteanu rămăsese, formal, fără un candidat valabil. Așa că obiectivul președintei pare să fi fost să facă propria propunere de candidat – a doua la număr - în momentul în care o altă propunere pur și simplu nu exista, prin aceasta asigurându-se în fața unor foarte probabile acuzații de neîndeplinire a obligației constituționale, prin neluarea în calcul a unei candidaturi de premier a majorității parlamentare, în cazul în care această majoritate este formalizată în parlament.

Formațiunea PAS loială președintei nu a reacționat la anunțurile socialiste de astăzi. Dacă Igor Grosu ajunge cu echipa sa în fața Parlamentului, aceasta va fi cea de a doua tentativă de învestire a unui guvern, respectiv, dacă va fi respinsă, președinta se va putea, cel mai probabil, adresa Curții pentru a declanșa alegeri parlamentare anticipate. Trei luni rezervate de constituție pentru cele două tentative se încheie marți, 23 martie, ceea ce înseamnă că, teoretic, Grosu ar trebui să se încadreze în acest termen, iar socialiștii ar putea să-l împiedice. Azi, când au ținut conferința de presă, socialiștii nu au spus dacă vor admite sau nu venirea lui Igor Grosu în plenul parlamentului, înainte să existe un verdict al Curții Constituționale în chestiunea în care au sesizat-o.

PAS, pe de altă parte, nu a mai chemat partidele parlamentare să nu-l voteze pe Igor Grosu, cum o făcuse atunci când Sandu a înaintase pe Natalia Gavrilița, deși este bine cunoscut că strategia acestei formațiuni e, la fel ca cea a președintei, să nu obțină învestitura.

XS
SM
MD
LG