Linkuri accesibilitate

Violența din comunitățile sărace atenuată prin investiții în educație, discriminare echilibrată, activism social (Dan Tăpălagă/G4Media)


Revista presei de la București.

Site-ul G4Media informează despre cele cinci cazuri de coronavirus confirmate la una din vinăriile Purcari, din Republica Moldova. Drept urmare, toate cele patru platforme de producție ale grupului au fost planificate să fie închise pe perioada Sărbătorilor de Paşti până pe 4 mai. Cum este vorba de o închidere planificată, compania nu anticipează perturbări în livrări. „Sănătatea şi siguranţa angajaţilor noştri este prioritatea noastră numărul unu”, a declarat Victor Bostan, fondatorul și liderul grupului.

Președintele României Klaus Iohannis a dezmințit astăzi în mod categoric că există vreun plan oficial de carantinare în masă, pe timp de trei luni, a persoanelor peste 65 de ani. Ideea fusese lansată într-un document cu antetul Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș” și, cu chiu cu vai, asumată de drul Adrian Streinu-Cercel. Se vorbește tot mai mult despre o posibilă relaxare a măsurilor de izolare, după 15 mai, dacă mersul epidemiei de coronavirus o va permite. Motivul principal este cel economic : prăbușirea indicatorilor economici este enormă, adâncirea acestei situații ar putea duce la un veritabil colaps. În articolul apărut pe site-ul ziare.com, Ioana Ene Dogioiu îl citează pe prof. univ Alexandru Rafila cu avertismentul că, într-o astfel de situație, nici sistemul medical nu ar mai putea fi finanțat. În plus, copiii și vârstnicii trebuie să poată ieși cât de cât din case, la aer, să facă puțină mișcare, a mai spus cunoscutul medic. E riscant ? Fără îndoială, fiindcă e limpede că nu se poate aștepta nici vaccinul, nici tratamentul pentru COVID-19. Ar trebui deci discutat pe față, scrie Ioana Ene, „Ce ne asumăm ca societate dintre relele inevitabile ale viitorului? (…)Realist, nu le putem avea pe toate”. Jurnalistei i se pare curios că nimeni dintre oficiali nu pune serios problema școlilor. Ea crede că „felul în care Germania trece prin epidemie are o imensa legătură cu felul în care se raportează la școală. Acolo e ultima care trebuie sacrificată, la noi e prima pusă între paranteze, de parca ar fi un hobby”.

Zilele Paștelui ortodox au trecut așa cum au recomandat autoritățile, inclusiv Biserica Ortodoxă Română : bisericile au fost închise, oamenii au stat în case, a fost liniște. În schimb, au apărut focare de manifestări violente, stopate ferm de poliție. Dan Tăpălagă scrie pe G4Media că protagoniștii celor mai multe asemenea incidente provin din comunități sărace, de romi, reîntregite recent odată cu întoarcerea multora din țările vestice. E bine că s-a reacționat prompt, dar nu e suficient, scrie Tăpălagă. Problema e extrem de delicată, fiind vorba de o minoritate a cărei situație nu s-a îmbunătățit cu aproape nimic prin inițiativa guvernului de la București. Poate, cel mult, prin banii trimiși acasă de cei plecați în străinătate și care acum au trebuit să revină. Soluții ? Cele cunoscute, dar care sunt pe termen lung : „investiții reale în educație, discriminare pozitivă aplicată cu justă măsură, mai mult activism social pe bune și mai puțină afacere din «discriminarea romilor» și mai ales educație, educație, educație”. Pe termen scurt însă, aceste comunități „vor avea nevoie de satisfacerea unor nevoi elementare: mâncare, bunuri de strictă necesitate. Aici trebuie intervenit rapid și fără ezitare, scrie Tăpălagă. Forța brută fără ajutoare reale nu va folosi pe termen lung. Biserica Ortodoxă poate juca și ea un rol important, dacă nu cheie”.


XS
SM
MD
LG