Linkuri accesibilitate

Soluțiile Ministerului Agriculturii pentru fermierii afectați de secetă, care nu-și pot achita datoriile


Protestul fermierilor de la sfârșitul lunii noiembrie din Piața Marii Adunări Naționale.
Protestul fermierilor de la sfârșitul lunii noiembrie din Piața Marii Adunări Naționale.

Ministerul Agriculturii va prezenta numele a 121 de fermieri care se confruntă cu dificultăți în a-și plăti datoriile, iar creditorii sunt invitați să examineze situația acestora și să găsească soluții.

Anunțul a fost făcut de secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, într-un briefing organizat pe 21 decembrie. Șarban este și președintele Comisiei pentru analiza problemelor invocate de fermieri în cadrul protestelor din luna noiembrie.

„La următoarea ședință a comisiei, creditorii vor veni cu soluții clare despre cum putem să intervenim pentru a nu înrăutăți situația producătorilor agricoli”, a adăugat Vasile Șarban precizând că ministerul nu poate interveni în relațiile contractuale dintre doi agenți economici.

Pe de altă parte, președintele Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari, susține că prin activitatea acestei comisii se vrea bifarea unui proces de identificare a soluțiilor. „Fermierii se întreabă care sunt atribuțiile acestei comisii, ce poate ea să decidă, care vor fi efectele juridice ale deciziilor luate la ședințele acesteia. Ce poate să facă această comisie? Noi o să prezentăm tot ce o să ni se ceară, dar agricultorii sunt cam sceptici referitor la rezultatele activității acestei comisii”, a mai declarat Slusari.


Ministerul a cerut direcțiilor agricole raionale din sudul republicii informații despre agricultorii, suprafața, culturile afectate de secetă și daunele cauzate. „Vom face o analiză și vom veni cu soluții”, susține Șarban.

Oficialul a mai anunțat că programul privind rambursarea Taxei pe Valoare Adăugată va continua. Inițiativa urmează a fi votată în Parlament pe 29 decembrie. Prelungirea acestui program este și una dintre solicitările fermierilor protestatari.

De asemenea, unele decizii ale Comisiei pentru Situații Excepționale vor fi transpuse în legislație ca să fie valabile și după expirarea stării de urgență. Este vorba de licențierea importurilor de cereale și oleaginoase din Ucraina, coridoarele verzi pentru produsele ușor perisabile și suplinirea listei produselor social-importante.

Vasile Șarban a precizat că va aduce la cunoștință și alte acțiuni și decizii luate în cadrul Comisiei pentru analiza problemelor fermierilor.

Fermierii au protestat în perioada 22 noiembrie – 8 decembrie, ajungând cu tractoarele în fața Guvernului și organizând marșuri cu tehnica agricolă pe străzile capitalei. Manifestația a fost marcată și de altercații dintre protestatari. După ce negocierile cu autoritățile au eșuat, fermierii au plecat din centrul Chișinăului, anunțând că vor continua să protesteze în raioane prin blocarea traseelor naționale, însă astfel de acțiuni nu au avut loc.

Principala revendicare a acestora a fost instituirea unui moratoriu temporar asupra aplicării penalităților, executarea silită și demararea proceselor de insolvabilitate pentru producătorii de cereale afectați de secetă și prețurile mici, pentru că nu au bani pentru a-și rambursa datoriile.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG