Întrebat în ultimul episod al podcastului Europei Libere „În esență...”, pe tema reformei administrației publice din R. Moldova, ce competențe ar trebui oferite teritoriului din estul R. Moldova, în eventualitatea stabilirii unui anumit statut, Sorin Ioniță a spus că există „prea multe incertitudini”, astfel că ar fi dificil ca Transnistria să fie încadrată într-o eventuală reformă teritorial-administrativă.
Expertul a admis că, în funcție de „aranjamente”, ar putea avea loc și „o absorbție completă [a Transnistriei] în sistemul administrativ-teritorial al R. Moldova.”
Sorin Ioniță mai spune că situația regiunii estice a R. Moldova va depinde în totalitate „de rezultatul războiului din Ucraina, care va mai dura o vreme, după cum se arată lucrurile.”
Chișinăul trebuie să pregătească un plan
Într-un recent episod al podcastului „În esență...”, expertul în energetică, Sergiu Tofilat, a estimat că autoritățile de la Chișinău au la dispoziție un an pentru a pregăti un plan de reintegrare a celor două maluri ale Nistrului. Asta pentru că la finele anului 2024 va expira contractul de tranzit al gazelor rusești prin Ucraina, Kievul anunțând deja că nu are de gând să-l prelungească. Situația, spune expertul, ar duce la un blocaj energetic al regiunii și ar împinge malul stâng „să revină în aria constituțională.”
Sergiu Tofilat mai afirmat în podcast că, la ora actuală, Chișinăul nu poate să „întrețină” financiar regiunea estică și că un plan de reintegrare nu va putea fi pus în practică fără suportul partenerilor R. Moldova.
Anterior, unii experți au declarat pentru Europa Liberă că o „stingere a crizei transnistrene” ar putea costa în jur de un miliard de dolari.