Linkuri accesibilitate

Soția agentului de securitate ucis pe Aeroport se judecă cu statul | Cât va fi pensia minimă pentru limită de vârstă din 1 aprilie


Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Peste 4000 de profesori din 169 de instituții de învățământ general din R. Moldova vor beneficia de cursuri de formare continuă gratuite în cadrul Programului Național „Investim în profesori”, ediția a II-a. Școlile beneficiare au fost selectate dintr-un număr de 181 de instituții și consorții, inclusiv 29 din România, notează Moldpres.
  • Bărbatul care a încercat să incendieze secția de votare, de la Ambasada Rusiei în Chișinău, a fost plasat în arest pentru 20 de zile, informează TV8. Decizia a fost luată de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. Incidentul a avut loc pe 17 martie, în jurul orei 11:30. Potrivit poliției, bărbatul a aruncat două recipiente cu substanțe inflamabile peste gardul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Acesta a fost imediat reținut și identificat, iar ulterior audiat.
  • De la 1 aprilie 2024, cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă va constitui 2 777,86 lei. Totodată, cuantumul pensiei minime de dizabilitate va fi în cazul dizabilității severe – 2083,40 lei, în cazul dizabilității accentuate – 1944,50 lei, iar în cazul dizabilității medii – 1388,93 lei. Prevederile se conțin într-un proiect de hotărâre publicat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale pentru consultări publice, transmite IPN.
  • Ziarul de Gardă scrie că soția lui Igor Ciofu, agentul de securitate ucis în incinta Aeroportului Internațional Chișinău în seara zilei de 30 iunie 2023 de către un cetățean din Tadjikistan căruia i-a fost interzisă intrarea în R. Moldova, a dat în judecată instituția pentru care agentul lucra. Femeia solicită o indemnizație de deces de aproape 7,2 milioane de lei și un prejudiciu moral în valoare de 400 de mii de lei. Dosarul este examinat la Judecătoria Chișinău, iar reprezentanții Aeroportului spun că instituția se va conforma actului judecătoresc care va fi emis pe acest dosar.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Cea mai virală postare de pe Facebook este reel-ul Europei Libere despre Petru Vinari, protagonistul podcastului „Laboratorul Social”. Acesta adună sute de oameni în jurul unei cauze comune - refacerea pădurilor.
  • Pe Instagram, internauții au avut un interes pentru un eseu publicat de Moldova.org: „De ce nu credem o portocală?”, scris de Anastasia Suslov, participantă și una din câștigătoarele burselor oferite în cadrul Școlii de Scris organizate de sursa citată.
XS
SM
MD
LG