Linkuri accesibilitate

Guvernul va plăti salariile asistenților personali din Chișinău cu bani din bugetul primăriei


Imagine din 11 martie, atunci când zeci de asistenți personali au protestat în fața primăriei Chișinău împotriva deciziilor autorităților locale care îi lasă pe unii fără salarii, iar pe alții cu doar jumătate.
Imagine din 11 martie, atunci când zeci de asistenți personali au protestat în fața primăriei Chișinău împotriva deciziilor autorităților locale care îi lasă pe unii fără salarii, iar pe alții cu doar jumătate.

Guvernul va achita salariile asistenților personali din Chișinău și va reține ulterior banii de la bugetul primăriei. Anunțul a fost făcut de premierul Dorin Recean. Se întâmplă după ce sute de asistenți personali din capitală au fost concediați sau li s-au tăiat salariile în ultimele două luni.

„Primarul Ion Ceban a tăiat salariile asistenților personali din Chișinău, lăsându-i fără bani și într-o situație foarte gravă, iar persoanele cu dizabilități severe au rămas fără îngrijirea atât de necesară. Este inacceptabil și Guvernul vine cu o soluție de urgență”, a spus Recean.

Potrivit lui, Guvernul a inițiat modificarea legislației cu privire la repartizarea veniturilor către bugetele locale și alocarea transferurilor cu destinație specială, pentru a obliga primăria să aloce banii nemijlocit pentru asistenții personali.

În replică, primarul capitalei, Ion Ceban, afirmă că, dacă va fi luată o astfel de decizie, primăria o va contesta în „toate instituțiile naționale și internaționale”.

„Guvernul a creat o problemă când a exclus intenționat doar Chișinăul și Găgăuzia din programul Restart, după care anunță falnic că va rezolva această problemă, dar planifică din nou să bage mâna în buzunarul chișinăuienilor pentru a plăti serviciile sociale de care este responsabil”, spune Ceban.

Proteste împotriva unui nou val de concedieri ale asistenților personali din Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:38 0:00

Disputa dintre autoritățile centrale și cele locale a început în luna ianuarie, când guvernul a preluat finanțarea serviciului „Asistență personală”, dar a lăsat de o parte municipiul Chișinău și Găgăuzia, spunând că acestea au suficiente resurse. Anterior, asistenții personali erau plătiți de autoritățile locale și din Fondul de susținere a populației, suplinit din câteva taxe.

Municipalitatea a refuzat să le achite salariile, pe motiv că nu ar avea destui bani în buget. Mai întâi, au fost concediați cei aflați la pensie, iar salariile celorlalți au fost reduse cu 50-70%. Apoi, autoritățile locale din Chișinău au decis să nu prelungească contractele de muncă ce expiră.

Zeci de asistenți personali și persoane cu nevoi speciale de care au grijă au protestat atât la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, cât și la Primăria Chișinău.

Guvernul și primăria s-au dat reciproc în judecată.

  • 16x9 Image

    Eugenia Apostu

    Visul meu a fost să ajung la radio și am ajuns în 2008. Pe parcursul a 15 ani am combinat munca de la radio cu cea de la televiziune, iar în luna mai 2023 am venit la Europa Liberă, unde sunt reporteră pe domeniul drepturilor omului.

XS
SM
MD
LG