Linkuri accesibilitate

Avocatul Poporului: Persoanele cu dizabilități nu trebuie folosite pentru sensibilizare sau manipulare


Mesajul avocatului poporului a fost adresat reprezentanților diferitelor forțe politice.
Mesajul avocatului poporului a fost adresat reprezentanților diferitelor forțe politice.

Avocatul Poporului a chemat autoritățile la dialog după ce în ședința CMC o persoană cu dizabilități fost lăsată să se târască pe jos. El a subliniat că discuțiile despre problemele persoanelor cu dizabilități trebuie să aibă loc fără a le folosi pentru sensibilizare sau manipulare.

Într-o reacție publică, Avocatul Poporului, Ceslav Panico, s-a arătat îngrijorat de incidentul din ședința Consiliului Municipal Chișinău (CMC) din 8 februarie, în care au participat mai mulți asistenți personali nemulțumiți de micșorarea salariilor. În timp ce consilierii dezbăteau proiectul ordinii de zi, un bărbat cu dizabilități locomotorii a fost adus în fața prezidiului, lături de mama sa și fratele său. Bărbatul a părăsit scaunul cu rotile și s-a târât pe jos pentru a demonstra consilierilor că are nevoie de asistent personal.

Reprezentanții partidului MAN au acuzat consilierii PAS că au organizat protestul asistenților personali și au implicat persoanele cu necesități speciale în acțiuni politice. Primarul Capitalei, Ion Ceban, a publicat imagini video în care se poate observa că membrii fracțiunii PAS au intrat în sediul primăriei împreună cu protestatarii și i-au condus până în sala de ședințe. Edilul a afirmat că va sesiza misiunile diplomatice cu privire la acțiunile consilierilor PAS.

PAS susține însă că inițiativa de a aduce tânărul în scaun cu rotile la ședința CMC a venit din partea asistentului personal al bărbatului. Într-un comunicat al formațiunii se mai spune că asistenții personali care participă la ședințele CMC sunt umiliți în timp ce așteaptă să fie luată o decizie pentru ca Primăria Chișinău să continue să le plătească salariile.

Reportaj// După ce în ultimii ani a fost asistenta personală a fiicei sale, care suferă de o boală incurabilă, Alexandra Popa va fi demisă în martie. Municipalitatea a decis că asistenții personali care sunt la pensie vor fi concediați, ceilalți vor rămâne cu 50% din salariu, iar alții nu vor fi angajați.
Asistentă personală concediată: „Nu se uită la starea bolnavului. Ești la pensie, la gunoi!”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:58 0:00

În context, Avocatul Poporului a spus că drepturile persoanelor cu dizabilități trebuie să fie respectate și protejate și a îndemnat autoritățile să faciliteze accesul persoanelor cu dizabilități la informații, să asigure transparență în procesul decizional și să consulte opinia acestora.

„Drepturile persoanelor cu dizabilități trebuie să fie respectate și protejate”, a punctat Panico îndemnând reprezentanți diferitor forțe politice și beneficiarii serviciului „Asistență personală” să poarte un dialog constructiv.

În comunicatul difuzat public se mai spune că, problema cu care se confruntă beneficiarii serviciului social „Asistență personală” se află în atenția Ombudmsanilor din 31 ianuarie 2024.

La data de 3 ianuarie șeful Direcției asistență medicală și socială a municipiului Chișinău, Vladimir Bolocan, a semnat un ordin prin care toți asistenții personali care sunt la pensie vor fi concediați. Ceilalți asistenți personali vor fi plătiți de acum încolo doar pentru jumătate de normă. Totodată, până pe 31 decembrie 2024, în municipiul Chișinău nu va fi angajat niciun asistent personal.

Bolocan afirmă că autoritățile centrale intenționat nu au alocat municipiului banii necesari pentru achitarea salariilor asistenților personali. Ministerul Muncii și Protecției Sociale spune că municipiul Chișinău și Găgăuzia „pot finanța salariile asistenților personali din veniturile proprii și transferurile cu destinație specială de la bugetul de stat pentru prestațiile de asistență socială”.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG