Linkuri accesibilitate

Consilierii PAS merg la procuratură cu bugetul capitalei  


Consilierii Partidului Acțiune și Solidaritate, în fața Procuraturii Generale, prezintă presei denunțul împotriva funcționarilor din primăria Chișinău în legătură cu bugetul capitalei pentru 2024.
Consilierii Partidului Acțiune și Solidaritate, în fața Procuraturii Generale, prezintă presei denunțul împotriva funcționarilor din primăria Chișinău în legătură cu bugetul capitalei pentru 2024.

Fracțiunea PAS din CMC a depus un denunț la Procuratura Generală împotriva primăriei, cerând procurorilor să investigheze modul în care a fost elaborat bugetul municipal pentru 2024. Consilierii spun că au depistat mai multe încălcări ale legii privind finanțele publice. Proiectul nu este public.

Consilierii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) susțin că în bugetul municipal pentru acest an au fost introduse linii noi de buget, au fost schimbați parametrii bugetari, au fost incluse programe municipale „care trezesc semne de întrebare”, iar creditele s-au dublat.

Bugetul capitalei pentru anul în curs încă nu a fost aprobat de Consiliul Municipal Chișinău (CMC), iar proiectul nu a fost publicat de primărie. Acum câteva zile, viceprimara Olga Ursu a anunțat că acesta va fi gata „în cel mai scurt timp”, iar între timp, primăria operează cu un „buget provizoriu”, care, potrivit ei, nu trebuie supus consultărilor publice.

Fracțiunea PAS afirmă că în noul buget sunt bani pentru programele municipale la care primăria încercase să renunțe: finanțarea grupelor cu program prelungit în clasele primare; salarizarea asistenților personali; compensații la căldură pentru locuitorii municipiului.

„(...) bani care acum stau în aer în bugetul municipal, iar oamenii care au nevoie de acest suport din partea primăriei nu beneficiază de acesta și noi considerăm că e o încălcare gravă a drepturilor cetățenilor din municipiul Chișinău”, a declarat consilierul PAS, Dumitru Ivanov, înainte de a depune denunțul la procuratură.

După alegerile locale din noiembrie 2023, mai multe tentative ale consilierilor municipali de a se întruni în ședință au eșuat. Abia pe 2 februarie, au fost constituite fracțiunile.

Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate și Mișcarea Alternativa Națională, condusă de primarul Ion Ceban, au câte 20 de consilieri. Partidul Socialiștilor are șase mandate, Partidului Comuniștilor – două, iar Partidul „Renaștere”, Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Nostru – câte un consilier.

Potrivit legii, bugetul municipiului Chișinău se aprobă cu votul majorității consilierilor aleși.

Anterior, primăria a acționat în judecată Guvernul și Ministerul Finanțelor, invocând o datorie de peste jumătate de miliard de lei, care s-ar fi format din cauza că autoritățile centrale nu au alocat bani pentru sporuri salariale și remunerarea asistenților personali din Chișinău.

De asemenea, primăria a lansat o petiție cerând ca cel puțin jumătate din taxele și impozitele colectate în Chișinău să ajungă în bugetul capitalei, și nu 13% ca în prezent.

XS
SM
MD
LG