Consilierii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) susțin că în bugetul municipal pentru acest an au fost introduse linii noi de buget, au fost schimbați parametrii bugetari, au fost incluse programe municipale „care trezesc semne de întrebare”, iar creditele s-au dublat.
Bugetul capitalei pentru anul în curs încă nu a fost aprobat de Consiliul Municipal Chișinău (CMC), iar proiectul nu a fost publicat de primărie. Acum câteva zile, viceprimara Olga Ursu a anunțat că acesta va fi gata „în cel mai scurt timp”, iar între timp, primăria operează cu un „buget provizoriu”, care, potrivit ei, nu trebuie supus consultărilor publice.
Fracțiunea PAS afirmă că în noul buget sunt bani pentru programele municipale la care primăria încercase să renunțe: finanțarea grupelor cu program prelungit în clasele primare; salarizarea asistenților personali; compensații la căldură pentru locuitorii municipiului.
„(...) bani care acum stau în aer în bugetul municipal, iar oamenii care au nevoie de acest suport din partea primăriei nu beneficiază de acesta și noi considerăm că e o încălcare gravă a drepturilor cetățenilor din municipiul Chișinău”, a declarat consilierul PAS, Dumitru Ivanov, înainte de a depune denunțul la procuratură.
- Te-ar putea interesa și: Primăria Chișinău cere în instanță jumătate de miliard de lei de la Guvern
După alegerile locale din noiembrie 2023, mai multe tentative ale consilierilor municipali de a se întruni în ședință au eșuat. Abia pe 2 februarie, au fost constituite fracțiunile.
Potrivit legii, bugetul municipiului Chișinău se aprobă cu votul majorității consilierilor aleși.
Anterior, primăria a acționat în judecată Guvernul și Ministerul Finanțelor, invocând o datorie de peste jumătate de miliard de lei, care s-ar fi format din cauza că autoritățile centrale nu au alocat bani pentru sporuri salariale și remunerarea asistenților personali din Chișinău.
De asemenea, primăria a lansat o petiție cerând ca cel puțin jumătate din taxele și impozitele colectate în Chișinău să ajungă în bugetul capitalei, și nu 13% ca în prezent.