Linkuri accesibilitate

Sper ca luni să nu ne trezim cu tradiționalul „cine-i ultimul stinge lumina” (Ruxanda Josan)


Ruxanda Josan
Ruxanda Josan

Jurnal săptămânal cu Ruxanda Josan.

Născută 24 iulie 1990 la Chișinău. Plecată în Marea Britanie la 17 ani, la Lord Wandsworth College (bursieră de la Headmasters’ and Headmistresses’ Conference). Licențiată în PR de la Bournemouth University (cea mai bună facultate de PR din Europa). Stabilită la Londra. Activă în viața politică, marketing și muzică. Voluntară pentru Platforma DA, Moldova, din aprilie 2015. În prezent este director al Lumen Analytica - companie de consultanță în PR pe care a înființat-o la Londra.

Luni

Alarma. Ce bine că s-a schimbat ora astă noapte.

Cât mă pregătesc și îmi organizez ziua de luni, cea mai încărcată zi de lucru, includ emisiunea Today de la BBC 4. Ziarele britanice titrează despre nava din Isle of Wight, preluată de nigerieni bănuiți a fi solicitanți de azil. Continuă scandalul cu refuzul guvernului de a oferi mese copiilor din familii social-vulnerabile în timpul vacanței școlare. NHS încurajează mamele ce suferă de psihoză postnatală să apeleze la serviciile de sănătate publică, în pofida restricțiilor pandemice. Ce contrast!… 1/4 din femeile traficate în Marea Britanie vin din România; mă întreb câte sunt, de fapt, din Moldova. Chilienii votează pentru rescrierea constituției prin referendum. Democrații par să aibă un ușor avantaj în Texas - stat decisiv în alegerile prezidențiale din SUA. Musicalul Mary Poppins a câștigat aseară câteva premii Olivier. Îmi aduc aminte cum discutam cu protagonista la un pahar de vin, acasă. Îi scriu fostei colege de casă, actriță, să văd ce mai face și când se redeschid teatrele la Londra.

Scriu un comunicat de presă despre ultimele declarații ale unui prim-ministru. Avantajul diferenței de două ore dintre Chișinău și Londra înseamnă că, în timp ce clienții mei abia își încep ziua de lucru, eu îmi voi fi terminat deja sarcinile. Dau câteva sfaturi de inițiative guvernamentale, riscuri externe de reputație și soluții pentru următorul trimestru. Comunicatul e aprobat și transmis cu embargo presei din SUA.

Mama și tata erau în prima linie în perioada Renașterii Naționale. Știe mama cine și ce „poamă” e...

Intru pe Facebook. În Moldova, campania prezidențială continuă. Coordonez două materiale publicitare noi. Verific campaniile. Cifrele stau bine. Monitorizez acțiunile altor candidați - curat murdar. Încă puțin. Lobiștii străini încearcă încă o dată o poziționare de victimă a unui anumit candidat — o disonanță impertinentă față de starea de spirit reală din țară. Mă amuz pentru că știu ce înseamnă asta.

Fug la doctor. Îmi recomandă și o vacanță la mare. Trec și pe la mama. N-o văzusem de nouă luni. Nu intru (pandemie!). Ne plimbăm. Glumim de politică. Îmi spune despre trecutul glorios al unor politicieni și activiști de azi. Mama și tata erau în prima linie în toată perioada premergătoare Renașterii Naționale. Știe mama cine și ce „poamă” e. Îmi dă pizza la pachet. Ce bine e acasă.

Trimit factura unui client. Creez un material publicitar. Biden folosește întâmplător un slogan utilizat des de o companie la care am lucrat la Londra; glumesc cu fostul meu șef.

Modific un speech. Creez campanii noi. Cotcodăcește găina vecinului. Când s-a făcut ora 3?

Marți

Phoebe îmi mănâncă telefonul. Era supărată că suna alarma. BBC 4. Cafea. Actualizez raportul financiar al companiei. Sunt mulțumită. Montez câteva spoturi publicitare și le programez. Cifrele candidatului sunt și ele bine. Campanii. Campanii. Campanii. Pe la 10 seara, realizez că nu m-am mișcat deloc de pe scaun de dimineață. Mai am puțin și termin pe azi. Cifrele arată foarte bine. E ora 2. Am uitat să mănânc!

Miercuri

Alarma. BBC 4. Cafea.

Îmi aduce aminte de vremurile lui Plahotniuc, doar că, de data asta, la butoane sunt și de-ai noștri. Trist...

Ziua este perturbată de anunțul că s-ar pune la cale o fraudare masivă, cu suportul tacit al MAI, și că Plahotniuc ar încerca să revină. Candidatul nostru anunță mobilizare generală în rândul oamenilor pentru a se deplasa spre localitățile în care sunt așteptați alegători aduși ilegal în mod organizat, și a apăra localitățile de o potențială fraudă. Presa cu predilecții pentru un anumit candidat este amorfă… ca să nu spun altfel. Nu mă mai surprinde. Îmi aduce aminte de vremurile lui Plahotniuc, doar că, de data asta, la butoane sunt și de-ai noștri. Trist. Și acum, ca și atunci, suntem pe cont propriu - noi și oamenii. La drept vorbind, n-aș schimba asta pentru nimic în lume.

Dezbatere la Pro TV, mult așteptată de alegătorii Blocului ACUM. O concurentă n-a venit. Păcat. Asta după ce și-a făcut PR pe seama faptului că Dodon nu vine la dezbateri pentru că-i un fricos. Ca să fiu mai elegantă, spun doar „practice what you preach.”

Joi

Alarma. BBC 4. Cafea.

În Europa se reiau restricțiile pandemice. Cu siguranță urmează și Londra de săptămâna viitoare (probabil vor anunța duminică, ca de obicei). Tai din costuri recurente inutile ale companiei. Trebuie să-mi iau contabil.

Cătălin cântă la pian. Asta n-am mai auzit-o. Sunetul elegant al pianului învăluie toată casa. De poveste. Cât talent poate să încapă într-un singur om!

Secretul unei campanii bune este să nu te complaci și nici să nu alergi după like-uri iluzorii...

Azi este ultima zi în care pot rezerva spațiu publicitar. Obiectiv 1: Să nu treacă nimeni pe lângă Facebook mâine fără să vadă mesajele candidatului. Obiectiv 2: Să fie maxim de ieftin.

Un alt candidat mai spune cam aceleași informații ca și cel de ieri despre presupusa fraudă cu implicarea forțelor separatiste, dar - surpriză - televiziunile nu ezită să preia știrea imediat. Ca să vezi, sunt tocmai posturile la care candidatul buclucaș apare surprinzător de des, în special cu plată. Aici mă opresc.

Încă un cetățean moldovean este răpit de așa-zisul MGB transnistrean. Al cincilea într-o lună. Mă ia groaza, pur și simplu, la gândul că un impostor ar putea fi comandantul suprem al forțelor armate dacă lucrurile ar degenerată într-un conflict armat. Sper oamenii mai responsabili să se pătrundă de gravitatea lucrurilor. Și sper ca luni să nu ne trezim cu tradiționalul „cine-i ultimul stinge lumina”.

Vineri

Ultima zi de campanie. Prin contrast, e cea mai ușoară zi de lucru. Toate campaniile promo ajung în apogeu. Ce bine că am rezervat spațiu publicitar cu mult timp înainte. Am economisit cam 75% din preț. Fiecare bănuț este drămăluit cu mare atenție. Spre deosebire de unii, noi nu suntem „plicari”.

Impactul organic este și el superb. Dar nu mă îmbăt cu apă rece. Secretul unei campanii bune este să nu te complaci și nici să nu alergi după like-uri iluzorii. Valabil și pentru sondaje. Obiectivul meu este să ajung la cât mai multă lume indecisă cu mesaj care rezonează exact pentru ei, în momentele în care sunt cei mai receptivi. Sper că mi-a reușit. Loc de mai bine era cred că doar dacă înotam în bani. Sunt mulțumită. Cu doamne ajută!

XS
SM
MD
LG