Un articol din Sputnik publicat în 15 martie promovează un întreg catalog de teorii nefondate privind originile coronavirusului: de la ideea că boala COVID-19 ar fi putut proveni din Letonia la sugestia că ar fi putut fi creată pentru a reduce numărul de oameni în vîrstă din Italia.
De ce ar vrea Sputink să dezinformeze în acest fel publicul cu privire la originile virsului? Și cum e legat excat Sputink de autoritățile ruse?
Cui bono?
Articolul în chestiune a fost publicat în rusă de Sputnik Letonia sub titlul „A fost coronavirusul Inventat în Letonia? De ce nu?”, și îndeamnă la căutarea acelora care ar fi putut beneficia de pe urma crizei.
Potrivit publicației, COVID-19 ar putea servi intereselelor Partidului Comunist Chinez pentru a opri protestele din Hong Kong, sau guvernelor contestate de mișcarea Vestele Galbene, sau Italiei, în reducerea poverii economice pe care o reprezintă pensionarii; sau întregii Europe pentru a nu-i lăsa să intre pe refugiații care vin prin Turcia.
Sputnik a promovat o serie de teorii conspiraționiste sub titlul „Coronavirusul a fost inventat în Letonia? De ce nu?”. Screenshot de la Sputnik.
În plus, Sputink a sugerat că boala COVID-19 ar putea s-o ajute pe Greta Thunberg să-și promoveze agenda, pe atracțiile turistice europene Praga, Barcelona și Veneția să reducă zgomotul și să micșoreze cantitatea de gunoaie, și pe feminiști să vadă mai multe femei în consiile de conducere, din moment ce se spune că virusul e mai periculos pentru bărbați, decît pentru femei.
În sfîrșit, în spiritul acelei ziceri că „toată politica e locală”, Sputnik a sugerat că virusul ar putea fi folosit de autoritățile letone ca să amâne alegerile locale de la Riga, și ca să pună în practică o serie de alte măsuri potențial nepopulare, folosind drept scuză pericolul reprezentat de virus.
Parte a unei tendințe
Sputnik Letonia nu e singur; alte filiale ale acestei instituții media ruse de stat au răspândit teorii conspiraționiste despre COVID-19.
Sputnik în limba arabă a speculat că virusul ar fi un atac biologic american și că președintele Trump a ordonat acest atac îndreptat împotriva asiaticilor.
Sputnik Mundo – branșa în limba spaniolă a rețelei media de stat din Rusia a spus și ea despre COVID-19 că o armă biologică americană . Screenshot după Sputnik.
În Armenia, Sputnik a sugerat că coronavirusul a fost creat în a laborator și a spus că e un examplu al războiului hibrid. În Azerbaidjan, Sputnik a prezentat COVID19 ca pe o armă menită să slăbească economia chineză, așa cum a spus și branșa Sputink din Belarus.
Tot în Belarus, Sputnik a sugerat că coronavirusul ar fi putut fi creat în laboratoarele biologice ale NATO, în timp ce branșa Sputnik din Georgia a spus că epidemia nu e întîmplătoare și are obiective economice.
Branșa Sputnik în limba spaniolă a sugerat și ea că COVID-19 ar putea fi o armă biologică americană; o modalitate de a izola China și de a răspândi panica și de a distrage atenția de le chestiuni nepopulare, cum ar fi Brexit.
Sub controlul direct al Kremlinului
Cu sediul la Moscova, Sputnik operează site-uri de știri în mai mult de 30 de limbi în toată lumea.
Împreună cu RIA Novosti și InoSMI, Sputnik include holdingul de stat rusesc de știri Rossia Segodnia, al cărui director executiv este Dmitri Kiseliov, aflat sub sancțiuniule Uniunii Europene. Redactorul șef al acestui holding e Margarita Simonyan, redactor-șef și la RT (Russia Today).
Directorul executiv al lui Sputnik este Dmitri Kiseliov, aflat sub sancțiuniule UE. El este și moderatorul unei emisiuni de duminică seara la televiziunea de stat Rossia 1.
Rossia Segodnia e finanțată de guvernul rus. Potrivit unui proiect de buget pe 2020-2022, Rossia Segodnia va primi subsidii de 106 million euro pe an în medie.
Politica editorială de la Sputnik e controlată direct de administrația presidențială rusă prin inermedeiul unor așa-numite „întîlniri săptămânale.”
Rossia Segodnia a fost creată prin decret presidențial cu scopul de a „relata despre politica de stat a Rusiei în străinătate”.
Asta nu lasă nici o altă opțiune în afară de a ajunge la concluzia că obiectivul actual al politicii Ruseșiei este mai degrabă de a crea confuzie decît de a informa despre amenințarea pe care o constituie COVID-19.
Urmați acest link spre baza de date EUvsDisinfo pentru a vedea ale exemple ale dezinformării pro-Kremlin disinformation despre coronavirus; urmați acest link pentru a vedea exemple ale dezinformării răspândite de Sputnik.
Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo tradus de Lucian Ștefănescu.