Linkuri accesibilitate

Statele Unite și UE privesc cu scepticism noul guvern taliban, anunțat la Kabul


Un afiș cu poza fostului comandant taliban, Ahmad Shah Masud, într-un cartier rezidențial din Kabul, Afganistan, 8 septembrie 2021.

Statele Unite au descris guvernul taliban din Kabul drept „un cabinet interimar”, atrăgând atenția este vorba de o structură care încă nu este recunoscută drept un membru „legitim și respectat” al comunității internaționale. Miercuri, la Kabul, milițiile Taliban au prezentat un guvern interimat format exclusiv din bărbați și dominat de militanții veterani care promiteau o revenire la legea strictă a Shari-ei.

Anterior, secretarul de stat al american, Antony Blinken, a declarat, după o întâlnire în mare parte online cu Germania și alte 20 de țări, că noul guvern afgan va fi judecat în funcție de acțiunile sale și că legitimitatea „va trebui câștigată”.

Ministrul german de externe Heiko Maas a declarat că anunțul unui guvern interimar numai taliban „nu ne-a făcut optimisti" și nu a fost „semnalul pentru o mai mare cooperare internațională și stabilitate în țară".

În Rusia, președintele Camerei superioare a parlamentului a declarat că Moscova va fi reprezentată la nivel de ambasador în cadrul procedurilor de inaugurare a noului guvern afgan

Uniunea Europeană (UE) a criticat miercuri guvernul interimar format de talibani în Afganistan catalogându-l drept „nici „incluziv și „nici reprezentativ” din punctul de vedere al diversității etnice și religioase a țării. Formarea guvernului nu pare „incluzivă și reprezentativă pentru bogata diversitate etnică și religioasă din Afganistan pe care speram să o vedem și pe care talibanii au promis-o în ultimele săptămâni”, a declarat un purtător de cuvânt al UE într-un comunicat.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG