Linkuri accesibilitate

Antony Blinken va discuta în Germania situația refugiaților afgani


Șeful diplomației americane Antony Blinken la centrul de triere a refugiaților afgani de la baza al-Udeid Air Base, Doha, Qatar, 7 Septembrie 2021.
Șeful diplomației americane Antony Blinken la centrul de triere a refugiaților afgani de la baza al-Udeid Air Base, Doha, Qatar, 7 Septembrie 2021.

Secretarul de stat american Antony Blinken va avea discuții în Germania cu țările implicate în găzduirea și transportul a zeci de mii de afgani care au fugit din țara lor după preluarea puterii de către talibani luna trecută, după ce talibanii au prezentat un nou guvern plin cu veterani a guvernării lor fundamentaliste din anii 1990 și din războiul de două decenii împotriva forțelor americane și a aliaților acestora. Pe 8 septembrie, Blinken a plecat din Qatar, cel mai mare nod de tranzit în transportul aerian masiv coordonat de americani din Afganistan, pentru a vizita un alt centru de procesare pentru mii de evacuați la baza aeriană americană din Ramstein, Germania.

Între timp, Pakistanul spune că intenționează să găzduiască o reuniune virtuală a miniștrilor de externe din țările vecine cu Afganistan - China, Iran, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan - pentru a discuta situația de acolo și modalitățile de „asigurare a stabilității și prosperității regionale”.

Prezentarea de către talibani a noului guvern exclusiv masculin, condus de Mullah Mohammad Hassan Akhund, care se află pe o listă neagră a ONU, a stârnit îngrijorare în Statele Unite și alte țări. Un alt membru în cabinetul interimar, Sirajuddin Haqqani, este căutată de FBI. Anunțul a fost întâmpinat cu noi proteste în mai multe zone din întreaga țară pe 8 septembrie, mulți temându-se de repetarea guvernării brutale anterioare a talibanilor între 1996 și 2001.

Fotografii și videoclipurile distribuite pe rețelele de socializare au arătat un grup de femei care mărșăluiau în zona Dasht-e Barchi din Kabul pe 8 septembrie, într-un din ele fiind vizibili talibani înarmați oprindu-i pe protestatari înainte de a-i lăsa să-și continue marșul.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG