Linkuri accesibilitate

Statele Unite ale Americii: Riscurile și beneficiile votului prin corespondență


Sunt alegerile prin corespondență un risc de fraudă în Statele Unite cum susține președintele Trump?

Răspunsul oferit de experți este nu – alegerile cu buletine de votare, expediate prin poștă nu sunt un risc de fraudă, așa cum spune președintele Trump.

Statele Unite ale Americii: Riscurile și beneficiile votului prin corespondență
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:58 0:00
Link direct

Dar asta nu înseamnă că nu pot apărea probleme. În mod obișnuit americanii se deplasează pentru alegeri, la centre de votare și doar dacă nu pot fi în localitate sau au alte motive, ei pot solicită să voteze în absența, prin corespondență. De obicei, numărul acestora este relativ mic, prin comparație și de aceea, acele voturi sunt numărate doar la sfârșit și doar dacă alegerile sunt strânse și ele pot influență rezultatul. Dar acum, din cauza pandemiei, e de presupus că numărul celor care vor preferă să voteze prin poștă va fi mult mai mare, în unele state chiar în exclusivitate.

Va funcționa sau nu această schimbare? Avem câteva indicii în funcție de care să încercăm să judecăm. În patru state, între care unul controlat de republicani – Utah – se votează prin poștă de-acum de câteva cicluri și totul merge foarte bine. În altele însă, există recentul exemplu al statului Georgia, situația este mai complicată. Acolo, preliminariile au fost amânate de două ori și, în cele din urmă, s-a optat pentru un sistem mixt – vot în persoană și vot prin poștă – ceea ce a generat haos și neregularități, care chiar dacă nu au influențat rezultatul, au lăsat un gust amar. Una dintre rațiuni a fost că autoritățile electorale, care și așa au finanțare și resurse limitate au fost puse în situația de a administra două alegeri separate, ceea ce s-a dovedit peste capacitatea lor de organizare.

În alte părți, de exemplu Montana, un stat mic, lucrurile au mers bine. Chiar dacă nu există riscul unor fraude care să influențeze rezultatul, un lucru este cert: dacă alegerile prezidențiale și pentru Congres vor fi strânse, datorită numărului mare de voturi prin corespondență, este foarte puțin probabil că rezultatele să fie aflate în noaptea scrutinului, e posibil că procesul să dureze zile dacă nu chiar săptămâni.

Dacă de exemplu, voturile în persoană înclină în favoarea lui Trump și situația se schimbă după numărarea celor primite prin poștă, neîncrederea semănată acum de președinte ar putea duce la scepticism cu privire la rezultat, cu cine știe ce consecințe. Votul prin poștă a debutat în America în anii războiului civil și 25% dintre americani l-au folosit în ultimele trei alegeri federale. În Oregon unde întreg statul votează prin poștă au fost circa 12 cazuri de neregularități, la cele 100 de milioane de voturi din anul 2000 încoace. Statele iau măsuri de securitate pentru apărarea integrității alegerilor și în acest context se anticipează că, deși neobișnuite, alegerile din 2020 nu ar suferi de pe urmă votului prin poștă.

XS
SM
MD
LG