Linkuri accesibilitate

Statele Unite exprimă sprijin pentru Maia Sandu și un „angajament reînnoit pentru reforme”


Karen Donfried, secretar de stat adjunct pentru afaceri europene și eurasiatice.
Karen Donfried, secretar de stat adjunct pentru afaceri europene și eurasiatice.

Statele Unite sunt „profund îngrijorate” în legătură cu relatările despre un complot rusesc pentru răsturnarea puterii în Republica Moldova, „sprijină foarte mult” instalarea unui nou guvern pro-occidental la Chișinău, dar și un „angajament reînnoit pentru reforme”.

Declarația a fost făcută Europei Libere de către Karen Donfried, secretar de stat adjunct pentru afaceri europene și eurasiatice, într-un interviu video online pe 15 februarie.

Comentând declarațiile recente ale președintei Maia Sandu și președintelui ucrainean Volodimir Zelenski despre un complot rusesc împotriva conducerii de la Chișinău, diplomata americană a spus că Statele Unite „cunosc bine manualul de care se conduce Rusia” și „vor continua” să fie alături de Moldova „într-o perioadă foarte critică”.

„Am ținut foarte strâns legătura cu partenerii noștri moldoveni pe parcursul a ceea ce este o perioadă critică și sprijinim puternic conducerea în frunte cu președinta moldoveană Maia Sandu”, a spus Donfried.

Diplomata americană a vorbit Europei Libere cu o zi înainte de așteptata instalare la Chișinău a unui nou guvern în frunte cu Dorin Recean, apropiat președintei Sandu.

„Moldova se găsește într-o poziție geografică vulnerabilă, se confruntă cu un mare război în apropiere, se confruntă cu provocarea care este Transnistria. Aveți aceste mari dificultăți, dar aveți și o conducere în frunte cu Maia Sandu, care dă dovadă de un atașament profund față de o agendă a reformelor și de dorința de a merge mai departe pe calea creării unei democrații mai puternice în Moldova”, a mai spus Donfried.

Karen Donfried a spus că Statele Unite înțeleg că R. Moldova se confruntă cu numeroase crize și „sunt hotărâte să ajute Moldova pe orice cale cu putință, nu numai în ce privește greutățile imediate în plan energetic și presiunile economice, dar și în privința reformelor pe care încearcă să le pună în aplicare”.

Pentru întregul interviu cu Karen Donfried, urmăriți site-ul și alte platforme digitale ale Europei Libere în zilele următoare.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG