Linkuri accesibilitate

Statele Unite îl sancționează pe șeful serviciilor secrete din Serbia pentru susținerea Rusiei


Șeful serviciilor secrete sârbe, Aleksandar Vulin
Șeful serviciilor secrete sârbe, Aleksandar Vulin

Ministerul American de Finanțe a impus sancțiuni unei înalte oficialități din Serbia pentru „actele sale corupte și destabilizatoare” care au dus la sprijin și asistență în „activitățile vicioase” ale Rusiei.

Statele Unite îl sancționează pe șeful serviciilor secrete din Serbia pentru susținerea Rusiei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:08 0:00

Ministerul a declarat într-un comunicat că Aleksandar Vulin, directorul agenției de informații a Serbiei, „și-a folosit pozițiile publice pentru a sprijini Rusia, facilitând activitățile vicioase ale Rusiei care degradează securitatea și stabilitatea Balcanilor de Vest și oferind Rusiei o platformă pentru a-și extinde influența în regiune."

Vulin a devenit șeful serviciilor secrete ale Serbiei în decembrie, după ce a ocupat funcțiile de ministru de interne și de apărare. În calitate de ministru al afacerilor interne, Vulin a vizitat Moscova în august, după ce a refuzat să se alăture Occidentului în impunerea de sancțiuni Rusiei.

Ministerul de Finanțe susține că Vulin avea legături cu traficantul de arme sârb Slobodan Tesic, pentru a se asigura că livrările ilegale de arme ale lui Tesic „pot traversa liber granițele Serbiei.”

„Ministerul de Finanțe nu va ezita să vizeze persoanele care abuzează de pozițiile lor în scopuri personale, subminând guvernarea eficientă și democratică în Balcanii de Vest", a declarat Brian Nelson, adjunctul ministrului, pentru terorism și informații financiare.

„Măsura de astăzi îl face pe Aleksandar Vulin responsabil pentru actele sale corupte și destabilizatoare care au facilitat, de asemenea, activitățile vicioase ale Rusiei în regiune." Comunicatul îl acuză pe Vulin că a abuzat de funcția publică și indică faptul că acesta a fost implicat în crime organizate transnaționale și operațiuni ilegale cu narcotice.

Protestele de la Belgrad au cerut și demisia președintelui sârb Aleksandar Vučić și demisia ministrului de interne Bratislav Gasic. Vučić a respins anterior demiterea lui Gasic, dar nu a comentat situația lui Vulin.

XS
SM
MD
LG