Linkuri accesibilitate

În Serbia, aliata tradițională a Rusiei, au avut loc proteste împotriva războiului din Ucraina


Protestatari mărșăluiesc la Belgrad, pe 24 decembrie, împotriva invaziei Rusiei în Ucraina.
Protestatari mărșăluiesc la Belgrad, pe 24 decembrie, împotriva invaziei Rusiei în Ucraina.

Sute de persoane s-au adunat pe 24 decembrie în capitala sârbă Belgrad pentru a cere retragerea imediată a trupelor rusești din Ucraina.

Participanții la marș au purtat bannere prin care îi cereau președintelui rus Vladimir Putin să nu pună „mâna pe Ucraina”, alături de sloganuri precum „Libertate pentru Ucraina”, „Opriți nebunia războiului” și „304 zile de moarte și frică”.

Protestatarii au fost împiedicați să se apropie de ambasada rusă din Serbia, țară care are în mod tradițional legături strânse cu Rusia.

Belgradul este cel mai apropiat aliat al Moscovei în Balcani, deși și-a depus, între timp, cererea de candidatură pentru a deveni membru al UE. Serbia a condamnat invazia neprovocată a Rusiei, dar s-a opus cu fermitate aderării la sancțiunile occidentale fără precedent impuse Rusiei, care ar reduce comerțul, transporturile de energie, zborurile directe și celelalte legături cu Moscova.

De asemenea, este una dintre puținele națiuni în care au avut loc după invazia Ucrainei, mitinguri în sprijinul Rusiei și al lui Putin organizate de partide de dreapta, organizații ale bisericii creștine ortodoxe și alte grupuri.

Sute de mii de tineri ruși și-au părăsit țara de teama de a nu fi recrutați în armată de la invazia Ucrainei, mulți dintre ei ducându-se în Serbia.

Protestul din 24 decembrie a fost organizat de Societatea Democratică Rusă, o organizație cu sediul la Belgrad care se opune guvernului Putin și invaziei Ucrainei.

„Astăzi se împlinesc 10 luni de când dictatorul rus a ordonat armatei sale să lanseze o invazie totală a țării vecine”, a afirmat grupul într-o declarație.

„Ca urmare a acestui ordin nebunesc, sute de mii de vieți omenești au fost distruse și mutilate pe parcursul a zece luni de război”.

Organizația a precizat că milioane de oameni din Ucraina au fost forțați să își părăsească locuințele și că zeci de orașe și localități din această țară au fost „șterse complet sau parțial de pe fața pământului”.

XS
SM
MD
LG