Linkuri accesibilitate

Statele Unite și Uniunea Europeană au viziuni diferite în privința cheltuielilor militare


Steaguri NATO la sediul din Bruxelles al Alianței
Steaguri NATO la sediul din Bruxelles al Alianței

Un articol publicat în Politico vorbește despre diferențele de abordare, dintre Statele Unite și Europa, cu privire la ce urmează să fie produs sau achiziționat cu bugete mai mari pentru apărare în Europa, arme americane sau europene.

Președintele Franței, Emmanuel Macron se pronunță pentru întărirea bazei industriale europene în domeniul apărării.

Statele Unite și Uniunea Europeană au viziuni diferite în privința cheltuielilor militare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:53 0:00
Link direct

Deși multe țări europene nu au ajuns să cheltuiască 2% din Produsul Național Brut pentru apărare, așa cum cere Alianța NATO, de-acum de opt ani bugetele pentru apărare în Europa au crescut constant. În 2022, cheltuielile militare ale țărilor din Uniunea Europeană au crescut cu 13%, fiind cu o treime mai mari decât cu un deceniu în urmă.

Statele Unite doresc să se asigure că țări europene care de-acum cheltuiesc jumătate din bugete pe armament american, nu-și vor modifica radical această opțiune. Anumiți lideri europeni au însă alte planuri, rămânând de văzut dacă industriile europene vor face față.

Max Bergmann de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale arată că aceste dileme nu sunt recente, ele reprezintă o continuitate în ultimii 25 de ani, când periodic s-a tot vorbit despre posibilitatea unei decuplări a unei Europe care să-și întărească propriile capabilități și să depindă mai puțin de America. Dar deocamdată țările europene din NATO contează, într-o mare măsură de armament american.

Deși există importante firme europene specializate în tehnologie militară, industria specializată americană este mult mai mare și calitățile ei tehnologice atrag consumatori din Europa. Războiul din Ucraina ilustrează dominația americană în domeniul tehnologiei militare. Acest fapt îngrijorează în acele capitale europene care-și doresc ca investiția mai mare în bugete pentru apărare să aducă beneficii economice interne, nu în Statele Unite. Mai ales în condițiile ucrainene în care e nevoie permanent de re-aprovizionare, industriile americane s-au dovedit mai flexibile și eficace decât cele europene, care după ani de zile de reduceri, au dificultăți să se adapteze.

O oficialitate de la Pentagon a spus, sub beneficiul anonimatului „Aliații și partenerii noștri europeni nu au avut de-a face cu ceva similar până acum. Nu au autoritatea de care au nevoie să facă schimbări rapide și ne consultă cum să crească producția”. Pentru a ajuta, Statele Unite au extins acorduri de cooperare de securitate cu țări între care Letonia, Danemarca, Japonia și Israel. Administrația Biden are de asemenea grupuri de lucru cu privire la chestiuni de aprovizionare militară cu Uniunea Europeană.

XS
SM
MD
LG